To je to što me zanima!

Žarbo - mađarski kolač od oraha i marelica koji želite kušati

Kolač je vrlo zasitan i bogat, nema jaku slatkoću ili masnoću poput nekih torti, dok džem od marelica daje poseban okus, karakterističan je po tome što se cijeli peče u komadu
Vidi originalni članak

Gerbeaud (Zserbó), žarbo kocke ili kolač od oraha i marelica ​​slojeviti je kolač podrijetlom iz mađarske kuhinje. Specifičnost ovog kolača je u tome što se slojevi prethodno slažu s nadjevom, odnosno kore se ne peku svaka zasebno. Ova metoda stvara vrlo iznenađujući i složen okus.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Emile Gerbeaud, kreator ove torte, bio je švicarski slastičar, koji je 1889. stigao raditi kao partner u poznatom kafiću u Budimpešti, koji je preuzeo i koji se danas zove 'Gerbeaud'. Žarbo kolač danas je čvrsto utemeljen kao jedan od mađarskih klasika. Prodaje se u lokalnim kafićima, slastičarnicama i također je vrlo popularan među domaćim kuharima.

Ovaj recept zahtijeva tri sloja tijesta i daje prilično iznenađujuće rezultate. Zamjene sastojaka se ne preporučuju jer inače, gubi pravo da se zove 'zserbó', donosi Withaglass.

PROMO Mikser u ruke i palite pećnicu! Donosimo vam 3 fina i jednostavna recepta za kolače

Sastojci:

Za posudu za pečenje 20x20 cm s otprilike 4 cm visine.

Tijesto:

  • 320 g brašna
  • 180 g maslaca
  • 40 g šećera + 1 žličica prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 1/2 žličice suhog kvasca
  • 3 žlice tople vode, ne vruće

Punjenje:

  • 1 staklenka džema od marelica 
  • 150 g mljevenih oraha 

Preljev:

  • 70-100 g gorke čokolade
  • 40 g maslaca

Priprema: Pomiješajte kvasac, toplu vodu i 1 žličicu šećera. U međuvremenu pomiješajte brašno s maslacem dok se ne stvore sitne mrvice, ili to učinite rukama. Dodajte smjesu kvasca, jaje, prstohvat soli, 40 g šećera i miješajte ili mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Podijelite ga na tri ili četiri jednaka dijela. Oblikujte ih u kuglice, stavite u veliku zdjelu i poklopite. Ostavite ih 15 minuta.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje, ostavite da 'visi' malo s barem dvije strane jer je tako ispečeni kolač lakše izvaditi. Pospite brašnom valjak i površinu za valjanje. Prvu lopticu razvaljajte na veličinu posude za pečenje, zatim nožem izrežete kvadrat te razvaljani i izmjereni sloj nježno prebacite i stavite na dno posude. Premažite ga džemom od marelica i pospite orasima.

RECEPT Fini desert: Mascarpone torta s jagodama i keksima u čašicama

Ponovite radnje i završite slojem tijesta. Ako na primjer, imate četiri sloja tijesta, trebala bi biti tri sloja fila. Pokrijte tortu i ostavite sa strane 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite 30-40 minuta dok ne porumeni. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. Otopite potom čokoladu i maslac.

Okrenite tortu naopako jer donji je dio uredniji pa će i gornja površina biti urednija. Tortu premažite čokoladnom smjesom i stavite je u hladnjak. Poslužite izrezano na pravokutnike.

FINI RECEPT Povetica je kolač iz Pazina nalik orahnjači - samo puno sočniji

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nap7 29.05.2022.

    Odlican kolac

Komentiraj...
Vidi sve komentare