To je to što me zanima!

Zašto je kokosova voda tako dobra? Odlična je za naše tijelo

Kokosova voda posljednjih je godina postala jedna od najslađih prehrambenih proizvoda. Ona je dobra za hidrataciju i dobivanje doze elektrolita, a daje sjaj koži i lijek je za mamurluk
Vidi originalni članak

Dijetetičarka Kaleigh McMordie objasnila je kakve sve prednosti kokosova voda zaista ima, a prema njoj,  ovaj napitak ima puno zdravstvenih benefita.

POGLEDAJTE VIDEO: Superhrana: Zob, riba i mahunarke

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Antioksidansi

- Kokosova voda sadrži antioksidante koji mogu neutralizirati štetne slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres u tijelu - objašnjava McMordie. Antioksidansi se nalaze u raznim oblicima i proizvodima biljke kokosa koji pokazuju široku paletu njihove učinkovitosti.

MRZE IH Deset stvari koje je muškarcima najteže čuti od žene koju vole...

- Najbolje je odabrati svježu kokosovu vodu za najveće antioksidacijsko djelovanje, jer će toplinska obrada smanjiti antioksidacijsku aktivnost - savjetuje.

Elektroliti

Hidratacija je jedno od najslavnijih obilježja kokosove vode i to s dobrim razlogom. Prema McMordie, kokosova voda prirodno sadrži elektrolite magnezija, kalija, kalcija i natrija, a svi su jednako važni za održavanje ravnoteže tekućine u tijelu. Osim što hidriraju, elektroliti pomažu u uravnoteživanju pH vrijednosti u tijelu, kontroliraju mišićne kontrakcije i pomažu u oporavku nakon vježbanja.

Vitamin C

Vitamin C važan je za održavanje zdravog imunološkog sustava, kao i antioksidans.

- Kokosova voda prirodno sadrži oko 10 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C po obroku - kaže McMordie.

SJEVER, JUG... 4 položaja spavanja s obzirom na strane svijeta i što vam nose

Alternativa soku

Kokosova voda izvrsna je alternativa soku i drugim jako zaslađenim napicima. S laganim okusom kokosa, ovo je napitak bez gomile dodanog šećera, za razliku od sokova, koji mogu sadržavati gotovo cjelodnevnu dozu šećera, zajedno s umjetnim bojama i aromama (također, znanstvenici se slažu da sokovi imaju sposobnost uništavanja imunološkog sustava). Kokosova voda je također odlična opcija kao dodatak za koktele ili smoothieje.

Oporavak od vježbanja

- Kokosova voda se sastoji od oko 95 posto vode, a sadrži ugljikohidrate i elektrolite, što je odličan napitak za hidrataciju i oporavak nakon vježbanja - objašnjava McMordie. Prirodno ima puno manje šećera od sportskih pića i ne sadrži umjetne boje i okuse.

Koje su opcije najbolje?

Najvažnije je čitati oznake na prehrambenim proizvodima. Potražite kokosovu vodu s nižim razinama šećera, primjerice one koje sadrže samo 4 grama šećera po obroku od 340 grama, piše Real Simple.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare