Lifestyle

Komentari 0

Zašto je kokosova voda tako dobra? Odlična je za naše tijelo

Zašto je kokosova voda tako dobra? Odlična je za naše tijelo

Kokosova voda posljednjih je godina postala jedna od najslađih prehrambenih proizvoda. Ona je dobra za hidrataciju i dobivanje doze elektrolita, a daje sjaj koži i lijek je za mamurluk

Dijetetičarka Kaleigh McMordie objasnila je kakve sve prednosti kokosova voda zaista ima, a prema njoj,  ovaj napitak ima puno zdravstvenih benefita.

POGLEDAJTE VIDEO: Superhrana: Zob, riba i mahunarke

Antioksidansi

- Kokosova voda sadrži antioksidante koji mogu neutralizirati štetne slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres u tijelu - objašnjava McMordie. Antioksidansi se nalaze u raznim oblicima i proizvodima biljke kokosa koji pokazuju široku paletu njihove učinkovitosti.

- Najbolje je odabrati svježu kokosovu vodu za najveće antioksidacijsko djelovanje, jer će toplinska obrada smanjiti antioksidacijsku aktivnost - savjetuje.

Elektroliti

Hidratacija je jedno od najslavnijih obilježja kokosove vode i to s dobrim razlogom. Prema McMordie, kokosova voda prirodno sadrži elektrolite magnezija, kalija, kalcija i natrija, a svi su jednako važni za održavanje ravnoteže tekućine u tijelu. Osim što hidriraju, elektroliti pomažu u uravnoteživanju pH vrijednosti u tijelu, kontroliraju mišićne kontrakcije i pomažu u oporavku nakon vježbanja.

Vitamin C

Vitamin C važan je za održavanje zdravog imunološkog sustava, kao i antioksidans.

- Kokosova voda prirodno sadrži oko 10 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C po obroku - kaže McMordie.

Alternativa soku

Kokosova voda izvrsna je alternativa soku i drugim jako zaslađenim napicima. S laganim okusom kokosa, ovo je napitak bez gomile dodanog šećera, za razliku od sokova, koji mogu sadržavati gotovo cjelodnevnu dozu šećera, zajedno s umjetnim bojama i aromama (također, znanstvenici se slažu da sokovi imaju sposobnost uništavanja imunološkog sustava). Kokosova voda je također odlična opcija kao dodatak za koktele ili smoothieje.

Oporavak od vježbanja

- Kokosova voda se sastoji od oko 95 posto vode, a sadrži ugljikohidrate i elektrolite, što je odličan napitak za hidrataciju i oporavak nakon vježbanja - objašnjava McMordie. Prirodno ima puno manje šećera od sportskih pića i ne sadrži umjetne boje i okuse.

Koje su opcije najbolje?

Najvažnije je čitati oznake na prehrambenim proizvodima. Potražite kokosovu vodu s nižim razinama šećera, primjerice one koje sadrže samo 4 grama šećera po obroku od 340 grama, piše Real Simple.

Najčitaniji članci