To je to što me zanima!

'Zbog bolesti nosim vrećicu na trbuhu i ne želim ju skrivati'

Dok je odrastala, tajila je svoje stanje od obitelji, pa čak i od prijatelja. Biti bolestan nosi stigmu, a mlada djevojka Renee Welsh nije bila spremna nositi se s bolešću i svime što ona nosi
Vidi originalni članak

Renee Welsh imala je kolostomiju kada je imala 32 godine, zbog teške Crohnove bolesti koja je utjecala na sva područja njezinog života.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Crohnova bolest je mnogo više od proljeva, ona uključuje groznicu, pothranjenost, bol i umor...

PROMO Zaštita mentalnog zdravlja zadaća je cjelokupnog društva

- Sve sam to doživjela. U nekim trenucima sam jela samo jednom tjedno. Nisam mogla izaći s prijateljima. Jako sam smršavila pa su poznanici mislili da imam poremećaj s prehranom - priča Renee.

Živjela je u konstantnoj boli 10 godina dok nije donijela odluku koja joj je spasila život.

- Napravila sam kolostomiju, operaciju kojom se otvara abdomen kako bi se debelo crijevo provuklo kroz njega i na njega se pričvrsti vrećica sa strane tijela - kaže djevojka. 

Bila je to za nju odluka na život ili smrt.

Kad je bila u ranim 30-ima, bila je izuzetno slaba. Liječnici su bili zabrinuti da će joj srce otkazati jer je bila pothranjena.

- Moja jedina nada bila je da mi uklone dio debelog crijeva i rektuma. Umjesto uobičajeno, otpad bi izlazio iz mog tijela kroz vreću za stomu. Morala bi ga stalno nositi, do kraja života. Iako sam znala da nemam druge mogućnosti, ta je mogućnost bila zastrašujuća - dodaje Renee.

Kao i svaka mlada djevojka, željela je upoznati nekoga i zaljubiti se, a nije znala može li to učiniti s teretom koji nosi. Ali jedno je znala sigurno.

BRINITE O SVOM ZDRAVLJU 10 čimbenika rizika moždanog udara na koje možemo utjecati

- Neću ništa moći ako ne odem na operaciju. Dok sam odrastala, tajila sam svoju Crohnovu bolest od obitelji, pa čak i od prijatelja. Biti bolestan nosi stigmu. Nisam bila spremna nositi se s bolešću i svime što ona nosi - kaže mlada djevojka.

Ali nakon operacije shvatila je da će razgovor o njezinoj bolesti biti neizbježan.

Pokrenula je Instagram kao način da se vodi kroz krivulju života s torbom za stomu. Onda se njezina priča prelila i na TikTok, prenosi Insider.

- Počela sam graditi zajednicu ljudi koji žive s kroničnim bolestima poput Crohnove dok jure za svojim životima, najbolje što mogu. Sada se ponašam drugačije - istaknula je Renee.

Osobe s kroničnim bolestima su izolirane.

- Kad sam bila mlada, silno sam željela vidjeti nekoga tko izgleda kao ja i živi životom poput mene. Nedavno sam imala priliku raditi s jednom tvrtkom, na njezinu programu podrške kroničnim bolestima, na filmu o mladim odraslim osobama koje žive s kroničnim bolestima. Zamislila sam mlađu sebe, kako se vidi u odrazu u ovakvom filmu - priča djevojka.

Stalno mi se javljaju, šalju poruke i komentiraju pojedinci s istim problemima, sa stomom.

- Uspjela sam rasvijetliti ovo pitanje za svoju zajednicu i donijeti nadu ljudima koji se suočavaju s istom vrstom izazova - kaže, dodajući kako se u crnačkoj zajednici ne govori često o zdravstvenim problemima, ali da ona radi na tome da to promijeni.

MNOGI TO RADE KRIVO Evo kako pravilno mokriti - loša tehnika šteti zdravlju mjehura

- Moja obitelj i prijatelji možda nisu znali za moje stanje kad sam bila tinejdžerica. Sada kažu da se drugačije ponašam. To mi je najveća nagrada. Mislila sam da će vrećica za stomu biti kraj mog života. Umjesto toga, vratila mi je život - pozitivna je Renee.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • Čmar Finger 02.08.2022.

    Ima vrećicu i mora je pokazati javno iako su sad sve više diskretnije samo zato da pokaže da ima bolest i da je svi žale!!

  • pila pila 02.08.2022.

    Dok je odrastao krila od obitelji!!!!!!!!!!

  • 02.08.2022.

    Nije ni jedna bolest ,sramotna ali zaista ,svi ne moramo biti dio te "priče "!

Komentiraj...
Vidi sve komentare