Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Evo kako pravilno mokriti - loša tehnika šteti zdravlju mjehura

Evo kako pravilno mokriti - loša tehnika šteti zdravlju mjehura

Liječnica Teresa Irwin koja na Tik Toku dijeli zanimljive savjete o zdravlju upozorava da bi žene za mokrenje trebale odvojiti barem minutu vremena te izabrati položaj u kojem se mjehur prazni do kraja

VIDEO

Liječnica Teresa Irwin koja na Tik Toku dijeli zanimljive  zdravstvene savjete, skrenula je pažnju na odlazak na toalet zbog male nužde – kaže da neki ljudi to možda rade pogrešno. Naime, ova stručnjakinja za disfunkcije zdjelice kod žena, koja je neko vrijeme radila i kao kirurginja,  tijekom godina je primijetila da se kod nekih pacijenata javljaju zdravstveni problemi koji su  često povezani s nedostatkom edukacije, prenosi The Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto češće mokrimo kad je hladno?

Pokretanje videa...

01:14

U novom video prilogu podijelila je 5 savjeta o tome kako pravilno piškiti: Od toga koliko puta na dan je to normalno, do toga kako sjediti dok piškite.

- Važno je piti dovoljno tekućine, no svoj mjehur biste trebali hraniti dobrim stvarima. Prvo, izbjegavajte nadražujuće tvari i zamijenite ih hranom pogodnom za mjehur. Dakle, ograničite kavu, gazirana pića, umjetne zaslađivače i alkohol, koji negativno djeluju na mjehur. Ključ je u umjerenosti i balansiranju oko toga da hidrirate tijelo - kaže. 

- Drugo, ne odgađajte odlazak na toalet. Također, radite pravilno raspoređene pauze za toalet tijekom dana. Kad su u pitanju žene, normalno je mokriti četiri do sedam puta na dan - dodaje dr. Irwin.  

Dreamstime

- Ako predugo čekate da odete na zahod, tako ćete 'trenirati' mozak da ignorira signale mokraćnog mjehura koji se 'javlja' da vas potakne na mokrenje, što nije dobro. Također, uzmite si dovoljno vremena i sjednite u pravi položaj. Za mokrenje treba izdvojiti barem jednu cijelu minutu, kaže stručnjakinja.  

Često imate problema s mokrenjem?
Često imate problema s mokrenjem?

- Možda vam se minuta čini kao dugo vrijeme, ali zapravo nije. Mnoge žene ne odvoje dovoljno vremena da potpuno isprazne mjehur. Kad krenete mokriti, obično krene snažan mlaz nakon kojeg se stisnu mišići. Mnoge žene se nauče piškiti sjedeći previše uspravno na WC školjki, što uzrokuje da dio mokraće ostane u mjehuru – kaže liječnica. Da biste to spriječili, sjednite u kaubojski položaj, tako da se nagnete naprijed te stavite laktove na koljena, pazeći da su stopala na tlu, pojašnjava liječnica. 

@dr.teresa.irwin Revisiting the basics of proper peeing before we get into sexual wellness month! #readyforvalentinesday ♬ original sound - Dr. Teresa Irwin

Njen četvrti savjet za uspješnije mokrenje odnosi se na Kegelove vježbe – vježbajte kad god ste u prilici. 

- Znam da ste vjerojatno svi čuli taj  savjet, no možda ne znate zašto je to važno: Mišići dna zdjelice oblažu unutrašnjost zdjelične kosti; oni djeluju kao mreža koja održava reproduktivne organe na mjestu. Kada dno zdjelice oslabi, više ne može držati te organe na mjestu, što može dovesti do prolapsa i druge disfunkcije, pojašnjava dr. Irwin. 

Dodaje kako pomaže i jedan od osnovnih položaja iz joge, položaj kobre – kad ležite na trbuhu na podu i izdignete gornji dio tijela na rukama prema nazad. 

Vitamin D ublažava probleme s inkontinencijom, vrijedi probati
Vitamin D ublažava probleme s inkontinencijom, vrijedi probati

- To je dobra vježba za jačanje dna zdjelice. Uz nju, vježba disanja pomaže ojačati ga, tako da se ublaži pritisak na dno zdjelice učenjem podizanja i podržavanja težine organa kroz potporne mišiće – pojašnjava liječnica. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...