To je to što me zanima!

Zbog kravljih plinova maslac je tri puta više štetan za okoliš

Jedno pakiranje maslaca od 250 grama jednako je kilogramu emisije CO2. Analizirali su ukupno 212 biljnih namaza i margarina na 21 europskom i sjevernoameričkom tržištu i 21 vrstom maslaca
Vidi originalni članak

Maslac je još uvijek vrlo cijenjena namirnica, iako velik dio potrošnje u običnim kućanstvima zauzimaju margarin i sirni namazi. Posljednjih godina strašno mu je porasla cijena, a sada je jedna studija pokazala da njegova proizvodnja može imati i vrlo štetne učinke na okoliš. 

Budući da je proizvodnja hrane značajan uzrok globalnih promjena u okolišu, procjenjuje se da je prehrambeni sektor odgovoran za gotovo 30 posto stakleničkih plinova. Zato su znanstvenici su proveli ispitivanja uspoređujući biljne namaze i margarine s mliječnim ekvivalentima.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Otkrili su da je za svaki kilogram proizvoda prosječni ekvivalent emisije CO2 za biljne namaze 3,3 kilograma, u usporedbi s nevjerojatnih 12, 1 kg za mliječne proizvode. Zapravo, samo jedno pakiranje maslaca od 250 g jednako je kilogramu kravlje emisije CO2. Analizirano je ukupno 212 biljnih namaza i margarina na 21 europskom i sjevernoameričkom tržištu i 21 vrstom maslaca.

Studija je potvrdila ono što se već zna - da stočna hrana i uzgoj stoke, uključujući krave, te plinovi koje one ispuštaju zajedno s isparavanjima iz stajskog gnoja značajno doprinose utjecaju klimatskih promjena s većim učinkom od većine drugih faktora.

U proizvodnji sirovog mlijeka, ključnog sastojka mliječnog maslaca, 39 posto stakleničkih plinova dolazi iz metana koji je upravo sastavnica kravljih plinova. I dok ugljični dioksid redovito dobiva lošu reklamu, metan je oko 80 puta snažniji i odgovoran je za 25 posto globalnog zagrijavanja.

TREBA IH REGULIRATI Digitalni, ali zagađuju: Bitcoin proizvede više CO2 od Jordana

Stručnjaci govore da bi se postigli ciljevi emisija plinova namijenjeni ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1,5°C do 2050. godine, treba provesti temeljnu transformaciju prehrambenog sustava. U zapadnim se zemljama ljudi trenutno ljudi previše oslanjaju na meso i mliječne proizvode.

Ostali biljni namazi imali su, u usporedbi s maslacem, znatno niži otisak ugljika, a za njihovu je proizvodnju korišteno manje vode i zemlje. Studija je, naglašavaju, jedan od načina na koji se ljudima može pomoći da razumiju utjecaj koji ima izbor hrane ima na okoliš.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • papak74 12.03.2020.

    Zabranimo isprđavnje jer steti okolišu🤣🤣🤣 Erupcija vulkana,tvornice,naftne kompanije nezagađuju..isprđavanje zagađuje..raniti cu se🤣🤣🤣🤣💪

  • DonQuijot 11.03.2020.

    To znači ako prestanem kupovat i jesti maslac,krava će prestat prduckat?

  • moralna vertikala 11.03.2020.

    dajte molim vas... dakle, pod krinkom zastite okolisa, bolje je da unistimo sami sebe tako da se trujemo s margarinom nego da se hranimo s zdravim maslacom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare