To je to što me zanima!

'Žene su u srednjem vijeku bile pismenije nego što se mislilo'

Otkriće poludragog kamena na zubima tisuću godina starog ženskog kostura dokazuje da su žene bile mnogo uključenije u izradu srednjovjekovnih rukopisa nego što se vjerovalo
Vidi originalni članak

Tragovi lapisa lazulija, koji se u srednjem vijeku koristio kao plavi pigment za slikanje, otkriveni su na zubnim naslagama žene pokopane između 1000. i 1200. godine, kaže se u studiji njemačkog Instituta Maxa Plancka i britanskog sveučilišta u Yorku. Kostur je iskopan na groblju povezanom sa samostanom u Dalheimu u zapadnoj Njemačkoj. 

Znanstvenici tvrde da to proturječi uvriježenom mišljenju da žene u srednjem vijeku nisu imale gotovo nikakvu ulogu u 'proizvodnji' literature, koja se tada uglavnom odvijala u religijskim institucijama. 

Povjesničarka Christina Warinner s Instituta Maxa Plancka tvrdi da ovo otkriće kao nijedno prije pokazuje da su žene u to doba bile obrazovanije i pismenije nego što se mislilo. 

- Uzbuđena sam što naša studija pokazuje da pomoću arheologije možemo otkriti neke izgubljene informacije o ulozi žena u povijesti - kazala je Warinner. 

Znanstvenici koji su proučavali kostur zaključili su da je žena, kojoj je bilo između 45 i 60 godina u trenutku smrti, bila slikarica koja je često lickala vrh kista dok je slikala. Smatra se da je bila dio skupine od 14 žena koje su živjele u samostanu i vjerojatno su bile pripadnice bogatije, obrazovanije klase. 

OČI SU SREDIŠNJA TOČKA Super trikovi: Kako šminkom postići 10 godina mlađi izgled

- Ovdje imamo izravan dokaz da je žena slikala i to koristeći se vrlo rijetkim i skupim pigmentom. To me navodi na pitanje koliko bismo još umjetnica mogli pronaći po grobljima - samo kad bismo ih potražili - kazala je Warinner. 

KAD SMO IM BLIZU TREBAMO IH SE BOJATI? Ovo su jezivi horoskopski znakovi koji skrivaju svoje pravo lice od drugih

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Mthesecond 14.01.2019.

    Tko bi to rekao :)) Eto i danas pišu više nego ikad prije,vladaju instagramima,ovim i onim mrežama...Haha...Razvio se taj rukopis :)))

  • Fenix 14.01.2019.

    Onda su bile pismenije, pametnije ,skromnije,kulturnije i normalno obucene a ove danasnje se i nemogu nazvat zenama. Cast iznimkama !!

  • Ovca007_1 14.01.2019.

    Kod nas se najvise slika prstom, pretezito u oker boji, a ponajvise na autobuskom kolodvoru

Komentiraj...
Vidi sve komentare