To je to što me zanima!

Znate li koje je povrće idealno za doručak, ručak kao i večeru?

Osim što je ukusna i svestrana, cikla je dobar izvor spojeva i fitonutrijenata zdravih za srce. Svi njeni dijelovi mogu iskoristi za jelo, a u nastavku saznajte kako uz najbolje recepte s ciklom
Vidi originalni članak

Višenamjenske namirnice su ključne i tu se ne misli samo na povrće koje možete koristiti na više načina već i na povrće koje ima mnogo korisnih dijelova (primjerice lišće mrkve i kora lubenice), prenosi Mbg.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Još jedan sjajan primjer svestranog povrća je cikla! Ova živopisna hrana prepuna je hranjivih sastojaka - od zelenila, korijena do lukovica, a postoji bezbroj ukusnih načina kuhanja te njenih brojnih zdravstvenih blagodati.

BUDITE SVJESNI JEDNO DRUGOGA 9 znakova da živite u dobrom braku: Komplimenti su češći nego kritika, iskrenost se cijeni

Zašto biste trebali jesti više cikle?

Osim što je ukusna i svestrana - cikla je dobar izvor spojeva i fitonutrijenata zdravih za srce. Prema dijetetičarki Elli Davar: 'Repa sadrži puno nitrata, koji se pretvaraju u nitrite i dušikov oksid', što može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Jedan sustavni pregled i metaanaliza objavljena u Journal of Nutrition 2013. godine otkrila je da su 'dodavanje anorganskog nitrata i soka od cikle povezani sa značajnim smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka', izjavila je. Druga istraživanja povezivala su sok od cikle posebno s atletikom. Neki ljudi su otkrili da je sok od cikle dobar za oporavak mišića, dok drugi 'mogu doživjeti i poboljšane sportske performanse i izdržljivost u vježbanju', tvrdi Davar.

- Cikla sadrži puno fitonutrijenata nazvanih antocijaninima i betalainima. Podržava detoksikaciju povećavanjem enzima - kaže Davar. Iako su prirodni procesi detoksikacije u tijelu (zvani jetra) u većini slučajeva temeljito spremni za izazov, ti hranjivi sastojci pomažu u podržavanju ključne funkcije organa. Slični fitonutrijenti nalaze se u naru i drugom jarko crvenom voću i povrću.

 Najbolji načini za uživanje u cikli

Jedna od najboljih stvari kod cikle je to što je toliko svestrana. Lukovice imaju bogat, pomalo slatkast, trpak i zemljani okus. Osim toga, dolaze u raznim bojama - iako su crvene one najpoznatije i imaju dobru dozu fitonutrijenata. Evo nekoliko najboljih načina za uživanje u ovom korjenastom povrću - u bilo kojem obroku u danu:

Za doručak: Isprobajte red velvet palačinke od repe ili ih dodajte u smoothie:

  • 1½ šalice univerzalnog brašna bez glutena
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličica soli
  • 1 mala kuhana cikla, krajevi obrezani i oguljeni
  • 1½ šalice indijskog oraha ili bademovog mlijeka
  • 2 velika jaja
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 2 žlice rastopljenog ghee-a ili bistrog maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Kokosovo ulje za kuhanje
  • Šlag od kokosa, bobičasto voće i listovi mente za posluživanje

Priprema: U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Staviti na stranu. U blenderu smiksajte ciklu, mlijeko, jaja, javorov sirup, ghee i vaniliju i miješajte dok se ne sjedini. Polako ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i miješajte dok ne postane glatko.

Otopite kokosovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Kad je tava vruća, dodajte 1/4 šalice tijesta za svaku palačinku. Palačinke pecite dok lagano ne porumene i rubovi ne postanu hrskavi, 2-3 minute po strani. Ponovite za ostatak tijesta, po potrebi dodajte još ulja. Vruće palačinke po želji poslužite sa šlagom, svježim bobičastim voćem i mentom.

KRIVI SMAJLIĆ Pogledajte si poruke: Ako još šaljete ovaj emoji - ostarjeli ste!

Za ručak: Dopunite svoju omiljenu salatu ciklom, ili umočite svoje omiljeno povrće u umak od cikle i kadulje ili napravite juhu od cikle:

Umak od cikle:

Sastojci:

  • 1,5 srednje velike cikle, narezane na kocke, pečene
  • 1 konzerva graha, ocijeđena i isprana
  • 3 češnja češnjaka, pečena
  • ½ žlice ulja avokada
  • 2 žlice tahinija
  • Sok od pola limuna
  • 10 svježih listova kadulje (može se koristiti 1 žlica sušene ako svježa nije dostupna)
  • 1 žličica paprike
  • Sol i papar

Upute: Zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva. Stavite ciklu i češnjak na lim za pečenje i prelijte uljem. Pecite 20 minuta. Smiksajte sve sastojke zajedno u blenderu.

Juha od cikle:

Sastojci:

  • 1 cikle
  • 4 luka, s korom na sebi
  • 1 lukovica komorača, na četvrtine
  • Nekoliko grančica timijana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • ½ žličica sjemenki komorača
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • ½ šalica crnog vina
  • 1 žlica plus 1 žličica ribanog hrena, svježeg ili u staklenkama
  • 1/3 šalica grčkog jogurta
  • šaka čipsa od cikle kupljenog u trgovini, nije obavezno

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190° C stupnjeva. Isperite ciklu, obrežite stabljike i lišće. Ciklu, mokru od ispiranja, stavite u tavu za pečenje s lukom, komoračem, timijanom, maslinovim uljem i začinom soli i papra. Posudu čvrsto pokrijte folijom i pecite 50 minuta. Do tog trenutka cikla bi trebala biti nježna i slatka, a luk mekan.

U međuvremenu kuhajte sjeme komorača na suhoj tavi postavljenoj na srednje jakoj vatri. Trebalo bi otprilike 45 sekundi da postane mirisno i lagano preprženo. Zdrobite prepržene sjemenke. Pečeno povrće ostavite sa strane da se hladi 10 minuta s folijom ili, ako ne možete čekati, stavite gumene rukavice i odmah uklonite foliju. Ogulite koru od cikle i ugrubo nasjeckajte. Sjeme komorača i ciklu stavite u veliku zdjelu s prženim komoračem, maknite timijan. U tavu istisnite luk, maknite koru. Dodajte temeljac i crno vino te polako prokuhajte. Kad zavrije, smanjite vatru na laganoj vatri 15 minuta.

Umiješajte hren u jogurt i začinite po ukusu. Smiksajte juhu, po mogućnosti u tavi ručnim miješalicom radi jednostavnosti, dok ne postane vrlo glatka. Provjerite začinjenost i lagano podgrijte. Maknite s vatre i odmah umutite pola jogurta s hrenom. Vruću juhu podijelite u tanjure, prelijte s preostalim jogurtom s hrenom, nekoliko preostalih dobro opranih listova cikle i nekoliko čipsa od cikle, ako želite.

VRIJEDI ISPROBATI! Jamie Oliver: Ovo je moj tajni recept za savršenu palačinku

Za večeru: Napravite veganski curry od cikle:

Sastojci:

  • 4 žlice biljnog ulja
  • 12 curry listova (neobavezno, ali preporučljivo)
  • 75 g komad svježeg korijena đumbira, oguljenog i sitno naribanog
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 crveni čili sitno nasjeckan
  • 6 mahuna od zelenog kardamoma, zdrobljenih
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 štapić cimeta
  • sitno naribane korice i sok od 1 naranče
  • 400 g nasjeckane rajčice
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 8 sirovih cikli, s lišćem ako je moguće, oguliti i izrezati na velike komade
  • 1 žlica palminog ili svijetlosmeđeg šećera
  • sok od 4 limete ili 2 limuna ili mješavina oba
  • mala hrpa svježeg korijandera, nasjeckanog
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • šačica indijskih oraščića, kikirikija ili pecana, prepečenih i zdrobljenih, za posluživanje

Priprema: Zagrijte ulje u loncu. Dodajte lišće curryja, ako ih koristite, zatim dodajte češnjak, đumbir, čili, kardamom, kim, cimet i koricu naranče. Miješajte i pržite oko 3 minute, a zatim dodajte sok od naranče, rajčice, kokosovo mlijeko i temeljac. Začinite, pustite da zavrije, dodajte nasjeckanu ciklu i šećer i ponovno prokuhajte. Smanjite vatru i pustite da krčka 25 do 30 minuta ili dok cikla ne omekša.

U međuvremenu operite lišće cikle. Uklonite i bacite sve debele peteljke, a listove grubo nasjeckajte. Nakon što cikla omekša, umiješajte lišće u lonac i kuhajte dok ne omekša. Iscijedite polovicu soka limete ili limuna. Kušajte, po želji dodajte još soka i šećera, a zatim umiješajte nasjeckani korijander. Curry poslužite preliven tofuom i zdrobljenim orašastim plodovima (po želji, ali u potpunosti preporučljivo).

NA JEZIKU Tvrde da su otkrili šesti okus - i pojašnjava zašto volimo pizzu

Za desert i ostalo: preskočite kupljen u trgovini i napravite vlastiti kečap od cikle, uživajte u nečemu slatkom i bogatom i napravite brownie od cikle

Domaći kečap:

Sastojci

  • 3 šalice kuhane crvene cikle narezane na kockice
  • ½ šalica octa od bijelog vina
  • 1 šalica vode
  • 5 žlica kokosovog šećera
  • 1 lovorov list
  • 2 luka, sitno nasjeckana
  • Prstohvat morske soli i crni papar

Priprema: Zagrijte sve sastojke u loncu na umjerenoj vatri i pustite da se krčka oko 10 minuta, ili dok se luk ne skuha i tekućina lagano zgusne. Maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi prije uklanjanja lovorovog lista. Zatim prelijte u blender i blendajte dok ne postane super glatko; trebao bi biti svijetlo ružičasto i imati onaj sjajni kečap izgled. Pažljivo ulijte u sterilizirane staklenke ili posude, a zatim stavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite i koristite kao kečap. Kečap ne koristite duže od tri tjedna.

Brownie:

  • 2,5 šalice brašna od smeđe riže
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 šalice kakao praha
  • 1/2 šalice sirovog meda ili sirupa od rižinog slada
  • 2 šalice naribane sirove cikle (približno 2 velike cikle)
  • 1 žličica vanilije u prahu
  • 1 šalica kokosovog ulja, rastopljenog
  • 1/2 šalice rižinog mlijeka ili bademovog mlijeka
  • 4 organska žumanjka
  • 4 organska bjelanjka

Za preljev:

  • 85 grama tamne čokolade dobre kvalitete
  • 1/2 šalice kokosovog vrhnja
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • orasi za ukrašavanje

Zagrijte pećnicu na 160° C stupnjeva. Podmažite kalup i obložite ga papirom za pečenje. Staviti na stranu. U veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte ciklu, med, vaniliju, kokosovo ulje, mlijeko i žumanjke. Miješajte dok se dobro ne sjedini. U posebnoj zdjeli umutite bjelanjke dok ne bude čvrsta smjesa. Savijte bjelanjke u drugu smjesu. Ulijte u kalup, ravnomjerno rasporedite i pecite 45 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Za preljev otopite čokoladu u malom loncu na laganoj vatri. Jednom otopljenu maknite s vatre i umutite kokosovo vrhnje i javorov sirup. Stavite u hladnjak na pola sata da se ohladi. Premažite glazuru preko brownieja i izrežite na željene kvadrate. Poslužite posuto orasima.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • 22.02.2021.

    Janjetina

  • eho_ 21.02.2021.

    Odlična je kao salata, sok ili juha, tkzv boršč

  • NagaznaMina 21.02.2021.

    dida božo najviše voli za doručak,ručak i večerei krastavce i tikvice ahahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare