Obavijesti

Lifestyle

Komentari 42

Znate li koje je povrće idealno za doručak, ručak kao i večeru?

Znate li koje je povrće idealno za doručak, ručak kao i večeru?

Osim što je ukusna i svestrana, cikla je dobar izvor spojeva i fitonutrijenata zdravih za srce. Svi njeni dijelovi mogu iskoristi za jelo, a u nastavku saznajte kako uz najbolje recepte s ciklom

VIDEO

Višenamjenske namirnice su ključne i tu se ne misli samo na povrće koje možete koristiti na više načina već i na povrće koje ima mnogo korisnih dijelova (primjerice lišće mrkve i kora lubenice), prenosi Mbg.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Još jedan sjajan primjer svestranog povrća je cikla! Ova živopisna hrana prepuna je hranjivih sastojaka - od zelenila, korijena do lukovica, a postoji bezbroj ukusnih načina kuhanja te njenih brojnih zdravstvenih blagodati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
9 znakova da živite u dobrom braku: Komplimenti su češći nego kritika, iskrenost se cijeni
9 znakova da živite u dobrom braku: Komplimenti su češći nego kritika, iskrenost se cijeni

Zašto biste trebali jesti više cikle?

Osim što je ukusna i svestrana - cikla je dobar izvor spojeva i fitonutrijenata zdravih za srce. Prema dijetetičarki Elli Davar: 'Repa sadrži puno nitrata, koji se pretvaraju u nitrite i dušikov oksid', što može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Jedan sustavni pregled i metaanaliza objavljena u Journal of Nutrition 2013. godine otkrila je da su 'dodavanje anorganskog nitrata i soka od cikle povezani sa značajnim smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka', izjavila je. Druga istraživanja povezivala su sok od cikle posebno s atletikom. Neki ljudi su otkrili da je sok od cikle dobar za oporavak mišića, dok drugi 'mogu doživjeti i poboljšane sportske performanse i izdržljivost u vježbanju', tvrdi Davar.

- Cikla sadrži puno fitonutrijenata nazvanih antocijaninima i betalainima. Podržava detoksikaciju povećavanjem enzima - kaže Davar. Iako su prirodni procesi detoksikacije u tijelu (zvani jetra) u većini slučajeva temeljito spremni za izazov, ti hranjivi sastojci pomažu u podržavanju ključne funkcije organa. Slični fitonutrijenti nalaze se u naru i drugom jarko crvenom voću i povrću.

 Najbolji načini za uživanje u cikli

Jedna od najboljih stvari kod cikle je to što je toliko svestrana. Lukovice imaju bogat, pomalo slatkast, trpak i zemljani okus. Osim toga, dolaze u raznim bojama - iako su crvene one najpoznatije i imaju dobru dozu fitonutrijenata. Evo nekoliko najboljih načina za uživanje u ovom korjenastom povrću - u bilo kojem obroku u danu:

Za doručak: Isprobajte red velvet palačinke od repe ili ih dodajte u smoothie:

  • 1½ šalice univerzalnog brašna bez glutena
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličica soli
  • 1 mala kuhana cikla, krajevi obrezani i oguljeni
  • 1½ šalice indijskog oraha ili bademovog mlijeka
  • 2 velika jaja
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 2 žlice rastopljenog ghee-a ili bistrog maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Kokosovo ulje za kuhanje
  • Šlag od kokosa, bobičasto voće i listovi mente za posluživanje

Priprema: U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Staviti na stranu. U blenderu smiksajte ciklu, mlijeko, jaja, javorov sirup, ghee i vaniliju i miješajte dok se ne sjedini. Polako ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i miješajte dok ne postane glatko.

Otopite kokosovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Kad je tava vruća, dodajte 1/4 šalice tijesta za svaku palačinku. Palačinke pecite dok lagano ne porumene i rubovi ne postanu hrskavi, 2-3 minute po strani. Ponovite za ostatak tijesta, po potrebi dodajte još ulja. Vruće palačinke po želji poslužite sa šlagom, svježim bobičastim voćem i mentom.

Pogledajte si poruke: Ako još šaljete ovaj emoji - ostarjeli ste!
Pogledajte si poruke: Ako još šaljete ovaj emoji - ostarjeli ste!

Za ručak: Dopunite svoju omiljenu salatu ciklom, ili umočite svoje omiljeno povrće u umak od cikle i kadulje ili napravite juhu od cikle:

Umak od cikle:

Sastojci:

  • 1,5 srednje velike cikle, narezane na kocke, pečene
  • 1 konzerva graha, ocijeđena i isprana
  • 3 češnja češnjaka, pečena
  • ½ žlice ulja avokada
  • 2 žlice tahinija
  • Sok od pola limuna
  • 10 svježih listova kadulje (može se koristiti 1 žlica sušene ako svježa nije dostupna)
  • 1 žličica paprike
  • Sol i papar

Upute: Zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva. Stavite ciklu i češnjak na lim za pečenje i prelijte uljem. Pecite 20 minuta. Smiksajte sve sastojke zajedno u blenderu.

Juha od cikle:

Sastojci:

  • 1 cikle
  • 4 luka, s korom na sebi
  • 1 lukovica komorača, na četvrtine
  • Nekoliko grančica timijana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • ½ žličica sjemenki komorača
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • ½ šalica crnog vina
  • 1 žlica plus 1 žličica ribanog hrena, svježeg ili u staklenkama
  • 1/3 šalica grčkog jogurta
  • šaka čipsa od cikle kupljenog u trgovini, nije obavezno

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190° C stupnjeva. Isperite ciklu, obrežite stabljike i lišće. Ciklu, mokru od ispiranja, stavite u tavu za pečenje s lukom, komoračem, timijanom, maslinovim uljem i začinom soli i papra. Posudu čvrsto pokrijte folijom i pecite 50 minuta. Do tog trenutka cikla bi trebala biti nježna i slatka, a luk mekan.

U međuvremenu kuhajte sjeme komorača na suhoj tavi postavljenoj na srednje jakoj vatri. Trebalo bi otprilike 45 sekundi da postane mirisno i lagano preprženo. Zdrobite prepržene sjemenke. Pečeno povrće ostavite sa strane da se hladi 10 minuta s folijom ili, ako ne možete čekati, stavite gumene rukavice i odmah uklonite foliju. Ogulite koru od cikle i ugrubo nasjeckajte. Sjeme komorača i ciklu stavite u veliku zdjelu s prženim komoračem, maknite timijan. U tavu istisnite luk, maknite koru. Dodajte temeljac i crno vino te polako prokuhajte. Kad zavrije, smanjite vatru na laganoj vatri 15 minuta.

Umiješajte hren u jogurt i začinite po ukusu. Smiksajte juhu, po mogućnosti u tavi ručnim miješalicom radi jednostavnosti, dok ne postane vrlo glatka. Provjerite začinjenost i lagano podgrijte. Maknite s vatre i odmah umutite pola jogurta s hrenom. Vruću juhu podijelite u tanjure, prelijte s preostalim jogurtom s hrenom, nekoliko preostalih dobro opranih listova cikle i nekoliko čipsa od cikle, ako želite.

Jamie Oliver: Ovo je moj tajni recept za savršenu palačinku
Jamie Oliver: Ovo je moj tajni recept za savršenu palačinku

Za večeru: Napravite veganski curry od cikle:

Sastojci:

  • 4 žlice biljnog ulja
  • 12 curry listova (neobavezno, ali preporučljivo)
  • 75 g komad svježeg korijena đumbira, oguljenog i sitno naribanog
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 crveni čili sitno nasjeckan
  • 6 mahuna od zelenog kardamoma, zdrobljenih
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 1 štapić cimeta
  • sitno naribane korice i sok od 1 naranče
  • 400 g nasjeckane rajčice
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 1 litra povrtnog temeljca
  • 8 sirovih cikli, s lišćem ako je moguće, oguliti i izrezati na velike komade
  • 1 žlica palminog ili svijetlosmeđeg šećera
  • sok od 4 limete ili 2 limuna ili mješavina oba
  • mala hrpa svježeg korijandera, nasjeckanog
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • šačica indijskih oraščića, kikirikija ili pecana, prepečenih i zdrobljenih, za posluživanje

Priprema: Zagrijte ulje u loncu. Dodajte lišće curryja, ako ih koristite, zatim dodajte češnjak, đumbir, čili, kardamom, kim, cimet i koricu naranče. Miješajte i pržite oko 3 minute, a zatim dodajte sok od naranče, rajčice, kokosovo mlijeko i temeljac. Začinite, pustite da zavrije, dodajte nasjeckanu ciklu i šećer i ponovno prokuhajte. Smanjite vatru i pustite da krčka 25 do 30 minuta ili dok cikla ne omekša.

U međuvremenu operite lišće cikle. Uklonite i bacite sve debele peteljke, a listove grubo nasjeckajte. Nakon što cikla omekša, umiješajte lišće u lonac i kuhajte dok ne omekša. Iscijedite polovicu soka limete ili limuna. Kušajte, po želji dodajte još soka i šećera, a zatim umiješajte nasjeckani korijander. Curry poslužite preliven tofuom i zdrobljenim orašastim plodovima (po želji, ali u potpunosti preporučljivo).

Tvrde da su otkrili šesti okus - i pojašnjava zašto volimo pizzu
Tvrde da su otkrili šesti okus - i pojašnjava zašto volimo pizzu

Za desert i ostalo: preskočite kupljen u trgovini i napravite vlastiti kečap od cikle, uživajte u nečemu slatkom i bogatom i napravite brownie od cikle

Domaći kečap:

Sastojci

  • 3 šalice kuhane crvene cikle narezane na kockice
  • ½ šalica octa od bijelog vina
  • 1 šalica vode
  • 5 žlica kokosovog šećera
  • 1 lovorov list
  • 2 luka, sitno nasjeckana
  • Prstohvat morske soli i crni papar

Priprema: Zagrijte sve sastojke u loncu na umjerenoj vatri i pustite da se krčka oko 10 minuta, ili dok se luk ne skuha i tekućina lagano zgusne. Maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi prije uklanjanja lovorovog lista. Zatim prelijte u blender i blendajte dok ne postane super glatko; trebao bi biti svijetlo ružičasto i imati onaj sjajni kečap izgled. Pažljivo ulijte u sterilizirane staklenke ili posude, a zatim stavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite i koristite kao kečap. Kečap ne koristite duže od tri tjedna.

Brownie:

  • 2,5 šalice brašna od smeđe riže
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 šalice kakao praha
  • 1/2 šalice sirovog meda ili sirupa od rižinog slada
  • 2 šalice naribane sirove cikle (približno 2 velike cikle)
  • 1 žličica vanilije u prahu
  • 1 šalica kokosovog ulja, rastopljenog
  • 1/2 šalice rižinog mlijeka ili bademovog mlijeka
  • 4 organska žumanjka
  • 4 organska bjelanjka

Za preljev:

  • 85 grama tamne čokolade dobre kvalitete
  • 1/2 šalice kokosovog vrhnja
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • orasi za ukrašavanje

Zagrijte pećnicu na 160° C stupnjeva. Podmažite kalup i obložite ga papirom za pečenje. Staviti na stranu. U veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte ciklu, med, vaniliju, kokosovo ulje, mlijeko i žumanjke. Miješajte dok se dobro ne sjedini. U posebnoj zdjeli umutite bjelanjke dok ne bude čvrsta smjesa. Savijte bjelanjke u drugu smjesu. Ulijte u kalup, ravnomjerno rasporedite i pecite 45 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Za preljev otopite čokoladu u malom loncu na laganoj vatri. Jednom otopljenu maknite s vatre i umutite kokosovo vrhnje i javorov sirup. Stavite u hladnjak na pola sata da se ohladi. Premažite glazuru preko brownieja i izrežite na željene kvadrate. Poslužite posuto orasima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi