To je to što me zanima!

Znate li zašto se u zrakoplovu popije puno soka od rajčice?

Sok od rajčice sadrži glutamat, aminokiselinu koja je nositelj umami okusa i koja je zaslužna što je ukusniji tijekom leta - a sve zbog promjene percepcije okusa zbog buke motora
Vidi originalni članak

Odgovor na ovo pitanje je - zato što buka u zrakoplovu utječe na percepciju hrane, odnosno, okus joj je drugačiji. 

Istraživači Sveučilišta Cornell pozabavili su se ovom tematikom i zaključili su kako podražaji koji dolaze od zvuka zrakoplova utječu na to kako putnici doživljavaju okus.

Tamošnji fiziolog Robin Dando otkrio je 2015. godine da izloženost jakim zvukovima, poput onih kod mlaznog motora, zasjenjuju slatke okuse, ali intenzivira tzv. umami okus kakav se nalazi u rajčici, a koji pojačava sve ostale okuse i daje im punoću (četiri osnovna okusa su slatko, slano, kiselo i gorko, a peti je umami).

JESTE LI ZNALI? Što bi djeca trebala jesti ujutro prije odlaska u školu, a što ne?

Sok od rajčice sadrži glutamat, aminokiselinu koja je nositelj umami okusa i koja je zaslužna što je ukusniji tijekom leta, prenosi The Guardian.

Lufthansa je napravila istraživanje o popularnosti sokova od rajčice nakon što su shvatili da se u njihovim zrakoplovima popije više od 200.000 litara godišnje. Drugo istraživanje pokazalo je da ga se popije otprilike koliko i piva.

Postoji još jedna teorija istraživača iz udruženja Fraunhofer, koji kažu kako su nam okus i miris manje osjetljivi na većoj nadmorskoj visini. Moguće je i da sok od rajčice putnici na zrakoplovima biraju češće i zato što je to zdravija varijanta - pun je vlakana i ima visok udio vode.

Rajčica je odlična za srce

Prerežete li rajčicu vidjet ćete kako podsjeća na presjek srca - ima "klijetke i pretklijetke". Ona ima više likopena, antioksidansa iz skupine karotenoida, od drugog voća a to je odlična hrana za srce i krv. Likopen dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti. Rajčica ima i puno C vitamina što je, također, važno za zdravlje srca.

ŠTO ZAMRZAVATI? Nutricionistica otkriva koliko hrana zapravo traje u frižideru

Rajčice djeluju blagotvorno i na kožu, posebno kuhana jer tada likopen lakše ulazi u stanice kože i tako popravlja eventualna oštećenja od sunca, a odličan je i u prevenciji nastanka bora jer koži daje elastičnost.

Stručnjaci britanskih sveučilišta  Bristol, Cambridge i Oxford napravili su studiju kojom su otkrili da je rajčica jako dobra u prevenciji raka prostate.

 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • 13.10.2018.

    volim rajčicu jesti ali sok od rajčice ne

  • 13.10.2018.

    Nikad ga nisam pila a putujem na tjednoj bazi

  • 13.10.2018.

    Zanimljivo! A jesu li proveli istraživanje koliko se uz sok od paradajza potroši votke?

Komentiraj...
Vidi sve komentare