To je to što me zanima!

Žvakanjem kauguma slabi apetit a kilogrami se tope

Žvakanje kauguma sagorijeva kalorije, pomaže protiv žgaravice i smanjuje želju za nezdravim slatkišima te brani zube od karijesa i naslaga
Vidi originalni članak

Svi oni koji slijede zdrave životne navike: jedu zdravu hranu, izbjegavajući slatkiše i nezdrave ugljikohidrate, vježbaju tri puta na tjedan te spavaju barem šest do osam sati rade dobro za svoj organizam, no ono što bi još mogli pokušati je - početi žvakati kaugume bez šećera, tvrde američki znanstvenici. Razlog tome je što potiče sagorijevanje kalorija, pomaže protiv žgaravice i smanjuje želju za nezdravim slatkišima. Istraživanje koje su proveli Wrigleyevi stručnjaci pokazuje da poboljšavaju i kognitivne funkcije kao što su pamćenje i brzina razmišljanja te predlažu da se djeci u školama ne zabranjuje žvakanje tijekom satova kako bi imali što bolje rezultate na ispitima i bili što usredotočeniji na gradivo. Studija na 108 studenata već otprije izvrsnih akademskih sposobnosti je to i dokazala. Stručnjaci sveučilišta u Houstonu su pratili njihov rad i ponašanje tijekom 14 tjedana te ustvrdili kako je grupa kojoj su zadali žvakanje gume tijekom pisanja domaćih zadaća i seminara pokazala mnogo bolji uspjeh. Rezultati su bili zadivljujući jer je grupa u prosjeku imala čak tri posto bolje rezultate na završnim ispitima od onih koji nisu žvakali. Na kamerama se također moglo zamijetiti da su studenti sa žvakaćim gumama u ustima manje zastajkivali tijekom rješavanja ispita, brže odgovarali i pokazali veću koncentraciju od druge grupe. Zbog toga je, smatraju stručnjaci, grupa bez žvaka češće vrludala pogledom po učionici.

>>Žvakanje kauguma šteti zubima jer dolazi do uništavanja cakline, upozorava Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjene težine i kaže:
- Kaugume nisu sredstvo za mršavljenje. Prilikom žvakanja tzv. prazne hrane u želucu se nepotrebno stvaraju kiseline koje narušavaju zdravlje. Način da se ubrza metabolizam nije žvakanje kauguma nego često uzimanje malih obroka.
Nutricionistica Sandra Marić tvrdi da kaugume mogu pomoći ljudima koji prestaju pušiti da se ne udebljaju jer potiču ubrzavanje metabolizma. Enzimi koji se u želucu stvaraju nakon žvakanja ubrzavaju sagorijevanje hrane, zbog čega se potiče mršavljenje. No trebalo bi pripaziti na unos zaslađivača koji se nalaze u kaugumama jer navikavaju organizam na slatko.

>>Pokreti vilice te kontrakcije i opuštanja mišića potiču brže sagorijevanje kalorija - tako da se žvakanjem kaugume u sat vremena sagori do 58 kalorija (ovisno o metabolizmu). Tako se za jedan sat potroši kalorija koliko ima u jabuci ili jogurtu.
>>Ne samo da žvakanje kaugume ima blagotvoran učinak na mentalne sposobnosti, nego pomaže i u održavanju tjelesne forme. Studija je pokazala da su oni ljudi koji su žvakali tri sata prije glavnog obroka za ručkom imali manju želju za nezdravom hranom i manje pojeli. U organizam su unijeli od 40 do 60 manje kalorija, što je mjesečno znatno manje kalorija.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • daxdax 30.04.2009.

    Tipična statistika, ako na godinu trepneš 50000 puta više nego osoba niža od tebe 20 cm,i oboliš od raka gušteraće,statistička obrada uzorkovanja će reći \"da osobe nižeg rasta koje manje trepću imaju manje šanse da obole od raka gušteraće\". :)

  • black25 28.04.2009.

    A meni je pak pun nos tih nutricionista, znanstvenika, laboratorijskih otkrića i svega sličnoga. Kome uopće više vjerovat? Nikome! Svatko tjera vodu na svoj mlin (naravno da proizvođač neće reći; draga rajo, nadrapat će vam želudac, možda malo i jetra, moguće da ćete pobrati i koju alergijsku reakciju), u cilju zarade dakako. A nutricionisti pak pucaju svoje teorije,za koje isto tako masovno nemaju osobna iskustva i nisu osobno proveli nikakva istraživanja, nego prepričavaju sadržaj koji su pročitali iz istih knjiga ili kupusnih listova,i misle da je to \"vjerojatno tako\". Što je istina, to uopće \"nije bitno\", važno je jedino prodat fintu i zaraditi. Ja se jedino ravnam po logici,a to je da smo mi po fizionomiji životinje (razlikuje nas svijest,ali to veze s prehranom nema) i da je jedina idealna hrana prirodna, neprerađena, nemodificirana genetski..a sve ovo dalje je puno više zlo, nego dobro.

  • manjara 28.04.2009.

    Žvakanje kauguma šteti zubima jer dolazi do uništavanja cakline, upozorava Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjene težine i kaže: - Kaugume nisu sredstvo za mršavljenje. Prilikom žvakanja tzv. prazne hrane u želucu se nepotrebno stvaraju kiseline koje narušavaju zdravlje. Nije mi jasno kako ste kontradiktorni. S jedne strane ih preporucate, s druge tvrdite da ne valjaju. Djeca ce vidjeti samo PLUS stranu i to ne valja. Zvake su pune kemije i ne treba ih zvakati

Komentiraj...
Vidi sve komentare