Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Žvakanjem kauguma slabi apetit a kilogrami se tope

Žvakanjem kauguma slabi apetit a kilogrami se tope
1

Žvakanje kauguma sagorijeva kalorije, pomaže protiv žgaravice i smanjuje želju za nezdravim slatkišima te brani zube od karijesa i naslaga

VIDEO

Svi oni koji slijede zdrave životne navike: jedu zdravu hranu, izbjegavajući slatkiše i nezdrave ugljikohidrate, vježbaju tri puta na tjedan te spavaju barem šest do osam sati rade dobro za svoj organizam, no ono što bi još mogli pokušati je - početi žvakati kaugume bez šećera, tvrde američki znanstvenici. Razlog tome je što potiče sagorijevanje kalorija, pomaže protiv žgaravice i smanjuje želju za nezdravim slatkišima. Istraživanje koje su proveli Wrigleyevi stručnjaci pokazuje da poboljšavaju i kognitivne funkcije kao što su pamćenje i brzina razmišljanja te predlažu da se djeci u školama ne zabranjuje žvakanje tijekom satova kako bi imali što bolje rezultate na ispitima i bili što usredotočeniji na gradivo. Studija na 108 studenata već otprije izvrsnih akademskih sposobnosti je to i dokazala. Stručnjaci sveučilišta u Houstonu su pratili njihov rad i ponašanje tijekom 14 tjedana te ustvrdili kako je grupa kojoj su zadali žvakanje gume tijekom pisanja domaćih zadaća i seminara pokazala mnogo bolji uspjeh. Rezultati su bili zadivljujući jer je grupa u prosjeku imala čak tri posto bolje rezultate na završnim ispitima od onih koji nisu žvakali. Na kamerama se također moglo zamijetiti da su studenti sa žvakaćim gumama u ustima manje zastajkivali tijekom rješavanja ispita, brže odgovarali i pokazali veću koncentraciju od druge grupe. Zbog toga je, smatraju stručnjaci, grupa bez žvaka češće vrludala pogledom po učionici.

>>Žvakanje kauguma šteti zubima jer dolazi do uništavanja cakline, upozorava Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjene težine i kaže:
- Kaugume nisu sredstvo za mršavljenje. Prilikom žvakanja tzv. prazne hrane u želucu se nepotrebno stvaraju kiseline koje narušavaju zdravlje. Način da se ubrza metabolizam nije žvakanje kauguma nego često uzimanje malih obroka.
Nutricionistica Sandra Marić tvrdi da kaugume mogu pomoći ljudima koji prestaju pušiti da se ne udebljaju jer potiču ubrzavanje metabolizma. Enzimi koji se u želucu stvaraju nakon žvakanja ubrzavaju sagorijevanje hrane, zbog čega se potiče mršavljenje. No trebalo bi pripaziti na unos zaslađivača koji se nalaze u kaugumama jer navikavaju organizam na slatko.

>>Pokreti vilice te kontrakcije i opuštanja mišića potiču brže sagorijevanje kalorija - tako da se žvakanjem kaugume u sat vremena sagori do 58 kalorija (ovisno o metabolizmu). Tako se za jedan sat potroši kalorija koliko ima u jabuci ili jogurtu.
>>Ne samo da žvakanje kaugume ima blagotvoran učinak na mentalne sposobnosti, nego pomaže i u održavanju tjelesne forme. Studija je pokazala da su oni ljudi koji su žvakali tri sata prije glavnog obroka za ručkom imali manju želju za nezdravom hranom i manje pojeli. U organizam su unijeli od 40 do 60 manje kalorija, što je mjesečno znatno manje kalorija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju