To je to što me zanima!

Zdrave i praktične: Upecajte 4 recepta za jela sa sardinama

Ribu je preporučljivo jesti barem dva puta tjedno, a plava riba posebno je bogata omega-3 masnim kiselinama. Zato vam donosimo četiri recepta uz koje ćete lako pripremiti jela s ukusnim i praktičnim sardinama
Vidi originalni članak

Riba je važna namirnica u mediteranskoj prehrani, ali i u svakom uravnoteženom jelovniku, te je preporučljivo jesti je barem dva puta tjedno. Ova kvalitetna namirnica sadrži visokovrijedne bjelančevine i esencijalne aminokiseline koje podržavaju rast i razvoj organizma, glavni je izvor omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju oksidativni stres u organizmu i čuvaju zdravlje srca.

Iako su omega-3 masne kiseline prisutne u plavoj i bijeloj ribi, više ih se može pronaći u plavoj. Zato vam donosimo četiri recepta uz koje ćete lako ukomponirati plavu ribu u svoj jelovnik. Izabrali smo sardine, koje su bogate proteinima, kalcijem i vitaminom D, kojeg sadrže dvostruko više nego jaja i koji je neophodan za dobro stanje organizma.

Sushi sa sardinama

Sushi je posljednjih godina postao svojevrstan gurmanski hit na našim prostorima. Ovo tradicionalno japansko jelo zahvalno je za kombiniranje više vrsta riba, a mi vam donosimo recept za pomalo drugačiju kombinaciju - sushi sa sardinama. 

Potrebne su vam dvije konzerve sardina, oko 300 grama riže, 10 grama šećera, 45 ml vinskog octa, četiri omota od suhih algi, mrkva, mladi luk i svježi krastavac. Otopite šećer u octu pa ga umiješajte u vruću rižu, zatim sve ostavite da se ohladi. Na svaki omot od algi stavite četvrtinu riže pa zatim nanižite sardine i povrće te zamotajte i poslužite uz sojin umak ili neki drugi umak po želji.

JUNACI KULTNOG STATUSA Omiljeni likovi: Ma kakav Popaj?! Ovaj mišićavi junak našem Šimi nije ni do koljena

Uštipci sa sardinama

Uštipke svi volimo još od malih nogu, a sada je idealna prilika da ih probate u novoj verziji - sa sardinama. Ako vam je dosadilo pripremati uvijek istu smjesu, sada u nju možete dodati sardine i začine koji će ovo jelo podići na sasvim novu razinu. U receptu chefa Ivana Pažanina pogledajte kako od brašna, kvasca, jaja, piva, sardina i začina, možete dobiti jelo kojim će svi ukućani biti oduševljeni. Ako ste u potrazi za jednostavnim receptom koji ne iziskuje mnogo vremena, upravo ste ga našli!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bruschette sa sardinama i mladim lukom

Za ljubitelje hrskavog imamo prijedlog sa zapečenim kruhom ili tostom na maslacu. Postupak je jednostavan - najprije prepržite kruh i, dok je još topao, po njemu utrljajte češnjak i dodajte maslac. Zatim stavite rajčice i tanko narezan svježi krastavac i sve posolite. Nastavite stavljanjem sardina i sitno nasjeckanog mladog luka, a za kraj pospite sezamovim sjemenkama, dodajte papra i malo limunova soka. Po želji možete dodavati i izbacivati sastojke, pa tako probajte kombinaciju sa zapečenim paprikama ili crvenim lukom.

DONOSIMO RECEPTE Pripremite ribu u vinu: Pripazite da ga u jelo ne dodate prekasno

Viška pogača sa sardinama

I za kraj, vrijeme je da upalite pećnicu. Dizano tijesto te fini nadjev od rajčice, luka i sardina zaslužni su za najfinije morske okuse viške pogače. Za tijesto iskoristite glatko brašno, žlicu šećera, kvasac i 50 ml maslinova ulja. Za salsu su vam potrebne dvije konzerve sardina u maslinovu ulju, luk, pelete, bijelo vino, češnjak te od začina sol, papar, šećer, peršin, kopar i malo motara. A za pripremu pogledajte u videu kako to radi Ivan Pažanin.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

To su samo neke od ideja kako iskoristiti ovu malu ribu koju treba jesti naveliko te u organizam unijeti potreban vitamin D, kojeg slobodno možemo nazvati i vitaminom Mediterana.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 03.04.2021.

    Upecali Šibenčani tamo neku ribicu Dinamo🐟🐟🐟🐟🐟😂😂😂😂🇧🇦🇧🇦🇧🇦🎣🎣🎣🎣

  • cicinakitu 26.03.2021.

    Pazanin mi je prepotentan, ali recepti su dobri!

  • lajh1985 26.03.2021.

    ma radje na ovaj hruh stavim kobasu i snitu sira pa pojedem sa snitom krastavca i paradajzom nego ovu ribu

Komentiraj...
Vidi sve komentare