Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5

Pripremite ribu u vinu: Pripazite da ga u jelo ne dodate prekasno

Powered by Podravka

Pripremite ribu u vinu: Pripazite da ga u jelo ne dodate prekasno

Crno vino najčešće se dodaje u umake s tamnim mesom ili gulaše, dok se bijelo uglavnom koristi za riblja jela. Saznajte koja su pravila pri kuhanju s vinom te pogledajte recept za pripremu sardina s vinom i konjakom

U nekim krajevima Hrvatske vino i riba uparuju se prema tradiciji, pa se tako u Dalmaciji od davnina pripremaju srdele s gradela i s bevandom od plavca malog, a u kontinentalnoj Hrvatskoj često se konzumira bijelo vino uz pečeno tamno meso. Da se vino pije, ali i koristi kao sastojak pri kuhanju, tradicija je koja datira još iz stare Grčke. Iako su pravila tu da se krše, dobro je držati se nekih smjernica kad je riječ o kombiniranju hrane i vina.

Dinner,Concept,For,Two.,Two,Glasses,Of,White,Wine,,Baked

Zlatna pravila kuhanja s vinom

Prvo nepisano pravilo kaže da nikad ne kuhate s vinom koje ne biste pili. Tijekom kuhanja velik postotak alkohola ispari, a u jelu ostaje aroma, pa je važno da aroma nije od lošeg vina. Pri kuhanju s vinom također je važno da ga dodajete postupno jer, ako dodate previše, nećete moći izvaditi višak. Dodajte ga početkom kuhanja kako bi ostalo dovoljno vremena za isparavanje alkohola, odnosno najmanje deset minuta prije nego što jelo maknete s vatre. Ako vino dodate prekasno, alkohol neće ispariti i u jelu će se osjetiti oštar okus alkohola.

Omiljeni likovi: Ma kakav Popaj?! Ovaj mišićavi junak našem Šimi nije ni do koljena
Omiljeni likovi: Ma kakav Popaj?! Ovaj mišićavi junak našem Šimi nije ni do koljena

Nadalje, morate znati da se vino u kuhanju koristi u tri svrhe - kao tekućina za kuhanje, kao sastojak marinada ili kao začin u već gotovom jelu. Jela od piletine, svinjetine, ribe i školjaka dobro se slažu s bijelim vinom, a jela od govedine ili janjetine najčešće se kuhaju s crvenim vinom. 

Cropped,Shot,Of,Man,,Chef,Cook,Pouring,A,Glass,Of

Rižoto sa sardinama u bijelom vinu

Priprema ribe ne mora uključivati njezino čišćenje, gradele i mediteransku terasu s pogledom na more. Kako biste češće konzumirali ribu, dobar izbor je i konzervirana riba. Primjerice, sardine u konzervi bogate su omega-3 masnim kiselinama i sadrže čak tri puta više vitamina D od jaja. Ova sitna riba izrazito je nutritivna, ali i zahvalna za pripremu jela, s obzirom na to da se može odmah konzumirati ili po želji dodatno obraditi prilikom pripreme jela.

Zato vam donosimo jednostavan recept za rižoto sa sardinama u bijelom vinu, za koji su vam potrebne dvije konzerve sardina u maslinovu ulju, 200 g riže, glavica luka, dva češnja češnjaka i oko decilitar bijelog vina. Od začina iskoristite list svježeg peršina ili vlasca, sol i papar.

Za pripremu jela iskoristite maslinovo ulje iz konzervi sardine i na njemu pirjajte usitnjeni luk i češnjak pa malo posolite. Zatim dodajte rižu i podlijevajte vinom dok se riža ne skuha na laganoj vatri. Kada dobijete kremastu strukturu, dodajte sardine, po želji zasolite, popaprite i pospite usitnjenim peršinom i vlascem.

Healthy,Mushroom,Risotto,On,A,White,Background.

Pljukanci sa sardinama i hrskavim posipom

Vino nije jedini alkohol koji može poslužiti za kuhanje. Donosimo vam recept Ivana Pažanina za pljukance sa sardinama i hrskavim posipom, u kojem su se našla i dva alkoholna sastojka - vino i konjak! Malo konjaka Pažanin je iskoristio za pripremu hrskavog posipa od indijskih oraščića, a bijelo vino za umak, u koji je zatim dodao sardine i pljukance.

Zdrave i praktične: Upecajte 4 recepta za jela sa sardinama
Zdrave i praktične: Upecajte 4 recepta za jela sa sardinama

Od sastojaka je koristio brašno, ulje, sol i vodu za pljukance te pikant sardine, indijske oraščiće, maslac, ulje, majčinu dušicu, ružmarin, konjak, vino, cherry rajčice, crne masline, sol, papar, češnjak i peršin za ostatak jela. U videu pogledajte kako izgleda priprema ovog ukusnog jela.

Pokretanje videa...

Pljukanci sa sardinama i hrskavim posipom 01:39

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ribu jesti barem dva puta tjedno, a upravo su sardine odličan i praktičan izbor. Naime, ta mala plava riba, koju triba ist naveliko, u sebi krije riznicu vitamina D, bitnog za mnoge tjelesne funkcije. Osim što daje snagu mišićima i štiti od dijabetesa, smanjuje upalne procese i potiče imunitet, toliko bitan u danima u kojima ne dobivamo dovoljno sunčeve svjetlosti.

Powered by Podravka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5
VIDEO

Sardine po Pažaninu: Otkrijte kako popularni chef priprema ove zdrave i ukusne ribe!
DONOSIMO RECEPTE

Sardine po Pažaninu: Otkrijte kako popularni chef priprema ove zdrave i ukusne ribe!

Sardine sadrže dvostruko više vitamina D od jaja, prirodan su izvor kalcija te su bogate omega-3 masnim kiselinama. Zato vam donosimo dva jednostavna recepta sa sardinama u pripremi chefa Ivana Pažanina

Sitne ali bitne: Evo zašto ovih 5 namirnica trebamo češće jesti
ŠTO ČEKATE?

Sitne ali bitne: Evo zašto ovih 5 namirnica trebamo češće jesti

Ako želite učiniti pozitivne pomake u svojoj prehrani, predlažemo vam pet namirnica koje su često zaboravljene, a zapravo su prave nutritivne bombe. Lako su dostupne, a njihove prednosti za zdravlje su neizmjerne
Omiljeni likovi: Ma kakav Popaj?! Ovaj mišićavi junak našem Šimi nije ni do koljena
JUNACI KULTNOG STATUSA

Omiljeni likovi: Ma kakav Popaj?! Ovaj mišićavi junak našem Šimi nije ni do koljena

Televiziju ne moramo ni gledati, ali čim čujemo njihov glas - odmah znamo o kome je riječ! Prisjetimo se zajedno nekih od omiljenih likova iz mladosti, od kojih je većina i danas zaštitni znak velikih brendova