Ribu je preporučljivo jesti barem dva puta tjedno, a plava riba posebno je bogata omega-3 masnim kiselinama. Zato vam donosimo četiri recepta uz koje ćete lako pripremiti jela s ukusnim i praktičnim sardinama
Ribu je preporučljivo jesti barem dva puta tjedno, a plava riba posebno je bogata omega-3 masnim kiselinama. Zato vam donosimo četiri recepta uz koje ćete lako pripremiti jela s ukusnim i praktičnim sardinama
Riba je važna namirnica u mediteranskoj prehrani, ali i u svakom uravnoteženom jelovniku, te je preporučljivo jesti je barem dva puta tjedno. Ova kvalitetna namirnica sadrži visokovrijedne bjelančevine i esencijalne aminokiseline koje podržavaju rast i razvoj organizma, glavni je izvor omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju oksidativni stres u organizmu i čuvaju zdravlje srca.
Iako su omega-3 masne kiseline prisutne u plavoj i bijeloj ribi, više ih se može pronaći u plavoj. Zato vam donosimo četiri recepta uz koje ćete lako ukomponirati plavu ribu u svoj jelovnik. Izabrali smo sardine, koje su bogate proteinima, kalcijem i vitaminom D, kojeg sadrže dvostruko više nego jaja i koji je neophodan za dobro stanje organizma.
Sushi je posljednjih godina postao svojevrstan gurmanski hit na našim prostorima. Ovo tradicionalno japansko jelo zahvalno je za kombiniranje više vrsta riba, a mi vam donosimo recept za pomalo drugačiju kombinaciju - sushi sa sardinama.
Potrebne su vam dvije konzerve sardina, oko 300 grama riže, 10 grama šećera, 45 ml vinskog octa, četiri omota od suhih algi, mrkva, mladi luk i svježi krastavac. Otopite šećer u octu pa ga umiješajte u vruću rižu, zatim sve ostavite da se ohladi. Na svaki omot od algi stavite četvrtinu riže pa zatim nanižite sardine i povrće te zamotajte i poslužite uz sojin umak ili neki drugi umak po želji.
Uštipke svi volimo još od malih nogu, a sada je idealna prilika da ih probate u novoj verziji - sa sardinama. Ako vam je dosadilo pripremati uvijek istu smjesu, sada u nju možete dodati sardine i začine koji će ovo jelo podići na sasvim novu razinu. U receptu chefa Ivana Pažanina pogledajte kako od brašna, kvasca, jaja, piva, sardina i začina, možete dobiti jelo kojim će svi ukućani biti oduševljeni. Ako ste u potrazi za jednostavnim receptom koji ne iziskuje mnogo vremena, upravo ste ga našli!
Pokretanje videa...
01:34
Za ljubitelje hrskavog imamo prijedlog sa zapečenim kruhom ili tostom na maslacu. Postupak je jednostavan - najprije prepržite kruh i, dok je još topao, po njemu utrljajte češnjak i dodajte maslac. Zatim stavite rajčice i tanko narezan svježi krastavac i sve posolite. Nastavite stavljanjem sardina i sitno nasjeckanog mladog luka, a za kraj pospite sezamovim sjemenkama, dodajte papra i malo limunova soka. Po želji možete dodavati i izbacivati sastojke, pa tako probajte kombinaciju sa zapečenim paprikama ili crvenim lukom.
I za kraj, vrijeme je da upalite pećnicu. Dizano tijesto te fini nadjev od rajčice, luka i sardina zaslužni su za najfinije morske okuse viške pogače. Za tijesto iskoristite glatko brašno, žlicu šećera, kvasac i 50 ml maslinova ulja. Za salsu su vam potrebne dvije konzerve sardina u maslinovu ulju, luk, pelete, bijelo vino, češnjak te od začina sol, papar, šećer, peršin, kopar i malo motara. A za pripremu pogledajte u videu kako to radi Ivan Pažanin.
Pokretanje videa...
01:47
To su samo neke od ideja kako iskoristiti ovu malu ribu koju treba jesti naveliko te u organizam unijeti potreban vitamin D, kojeg slobodno možemo nazvati i vitaminom Mediterana.