To je to što me zanima!

A što je s nama?! I stari kupci POS stanova žele niže kamate

KAMATA BILA 6%, SAD JE 2% Tko danas kupuje stan, čini to u potpuno drukčijim uvjetima. Ta kupoprodaja nije usporediva s uvjetima od prije desetak godina, objašnjenje je iz Ministarstva graditeljstva
Vidi originalni članak

Novim kupcima POS stanova daju najpovoljnije kredite, a mi stari moramo plaćati kamate kakve više ne postoje na tržištu, sve pod formom društveno poticane stanogradnje i poticanja nataliteta.

Kaže tako Mladen Fabijanić iz Zagreba, koji je POS-ov stan u naselju Španko-Oranice, jedan od prvih iz ovog programa, kupio 2005. godine. Kamata na otplatu kredita za kupnju stana, predviđena tadašnjim zakonom, iznosila je 5 posto, i u to je vrijeme bila najpovoljnija na tržištu. Zakon o POS-u danas, međutim, predviđa otplatnu kamatu od dva posto, čime je ona opet najpovoljnija jer se nove kamate na komercijalne kredite kreću oko tri-četiri posto.

Budući da je svrha POS stanova oduvijek bila građanima omogućiti povoljniji kredit za stan, stari kupci POS stanova pitaju se može li i njihova kamata sad pasti. Oni danas, kažu, plaćaju skuplji kredit od onoga koji bi imali u bilo kojoj komercijalnoj banci.

VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako dodaju, izmjenama Zakona o POS-u ove je godine svim kupcima, starima i novima, retroaktivno nametnuta obaveza zabrane prodaje stana prvih 10 godina. Zato se pitaju zbog čega im se onda ne može dati i povoljnija kamata, umjesto da program “društveno poticane stanogradnje” plaćaju skuplje od bilo kojega kredita.

- Stari kupci ne mogu i neće dobiti nižu kamatu - odgovara nadležno Ministarstvo graditeljstva. Direktno priznaje da u tom slučaju ne bi bilo dovoljno novca za gradnju novih POS stanova. Drugim riječima, kako upozorava i Nicole Kwiatkowski, odvjetnica koja se borila za klijente banaka u slučaju Švicarac, to znači da stari kupci POS stanova sa svojim visokim kamatama financiraju nove kupce, čija je kamata niska.

A ODAKLE NOVAC? Vrdoljak u Splitu gradi stanove vrijedne čak 16,4 milijuna kuna

Doveden je u pitanje, napominje, čitav koncept POS-a kao pomoći građanima, a kupci stanova podijeljeni su u dvije kategorije. Ministarstvo kaže da bi se retroaktivno smanjenje kamata odnosilo “na tisuće kupaca”, što bi utjecalo na stanje državnog proračuna, i smanjenje prihoda za gradnju novih stanova.

Ne znaju, međutim, koliko je točno takvih kupaca, s kamatom od pet posto, koji bi “ugrozili proračun”. Nisu, kažu, u mogućnosti izvući te podatke. Kako onda znaju da bi cijeli POS zbog njih došao u pitanje, nije jasno.

Odvjetnica Kwiatkowski kaže da fiksnu POS kamatu ne previđaju ugovori nego prije svega zakon, i tu je stvar pravno jasna. No ekonomska logika kaže nešto sasvim drugo, jer se država sad zadužuje po puno povoljnijim uvjetima nego prije, i nema razloga da kamatu barem donekle ne spusti i starim kupcima,dodaje odvjetnica.

PAKAO OVRHE 'Blokada mi je plaću jela deset godina. A onda su mi pomogli'

Nije fer, zaključuje, da stari kupci previsokom kamatom financiraju puno nižu kamatu novih.

Obitelj Fabijanić najavljuje da će, ako država i njima ne spusti kamatu, izaći iz POS kredita i uzeti drugi, jeftiniji, u nekoj komercijalnoj banci. Učine li to svi POS kupci, dodaju, pitanje je čime će država onda ubuduće financirati program POS-a.

- U Zakonu o POS-u piše da taj kredit mora biti povoljniji od tržišnih. Je li država izračunala kolika bi šteta za proračun bila ako tisuće kupaca uzmu komercijalne kredite i tako otplate nepovoljniji državni? Koliki bi to bio gubitak za proračun, a koliki s primjenom nove, niže rate starim kupcima - pita Mladen Fabijanić, jedan od prvih kupaca POS stana.

(PRE)VISOKI RAČUNI Bliži se sezona grijanja: Skupo je i teško odvojiti se od toplane

Podsjeća da se i tad na listu za POS dolazilo zahvaljujući brojnosti članova obitelji. Demografski doprinos državi stare kupce sad skupo košta, zaključuju “posovci”.

Jeftino prošli na početku kredita, sad više nije tako

POS je od početka zamišljen kao program koji kupcima omogućuje obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate. Stari kupci financiraju kredite novih.
Maksimalna cijena stana iz Programa POS-a trenutačno znosi 1319,64 €/m² korisne površine stana. Ipak, stari kupci kažu da im je otplata sad skuplja nego što bi bila uz komercijalni kredit banke.
MInistarstvo graditeljstva kaže da smanjenje kamate starim POS kupcima nije moguće i da moraju biti svjesni kako kupnja POS stana ima ‘druge izrazite financijske prednosti u odnosu na tržišne’.
Danci su uveli negativnu kamatu na stambene kredite kao poticaj građanima da kupuju nekretnine umjesto da novac drže na računu. Dogodi li se i nama jednom nulta, pa čak i negativna kamata, ni sadašnji POS krediti više neće biti jeftini.
Tko danas kupuje stan, čini to u potpuno drukčijim uvjetima. Ta kupoprodaja nije usporediva s uvjetima od prije desetak godina, objašnjenje je iz Ministarstva graditeljstva.
Idi na 24sata

Komentari 3

  • KoYon 24.10.2019.

    Gluposti.. idem u Bauhaus tražit da mi vrate novce za kosilicu koju sam kupio prije 10 godina jer je danas jeftinija

Komentiraj...
Vidi sve komentare