Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 28

'Blokada mi je plaću jela deset godina. A onda su mi pomogli'

Powered by BE-ON

'Blokada mi je plaću jela deset godina. A onda su mi pomogli'

Izgubila je posao, a banke su je blokirale. I kad je opet našla posao, nisu s njom htjele razgovarati jer banke ne rade s blokiranima. Deset godina bila je pod ovrhom, izgubila je svaku nadu

- Imala sam plaću od 10.500 kuna. Uzela bih svoju platnu listu, slobodan dan na poslu te bih s tim papirom obišla sve banke i pitala mogu li podignuti gotovinski kredit. Svi bi me odbili jer sam bila u blokadi. Već deset godina. Možda bih došla do voditelja poslovnice, koji bi ljudski saslušao moju tužnu priču, ali poslije sam bila samo broj te i dalje blokirana. A banke ne rade s blokiranima. Započela je svoju mučnu priču Zagrepčanka (39), priču kroz koju često prolazi 251.218 blokiranih u Hrvatskoj (prema podacima Financijske agencije iz kolovoza ove godine).

Voda do grla

- Imala sam iznadprosječno veliku plaću. Priznajem - iznadprosječno sam trošila. Iskoristila sam sav dopušteni minus od 30.000 kuna, zadužila se s dva nenamjenska kredita. Voda je došla do grla, a ja sam prvi put u životu ostala bez posla. Banka mi je ukinula minus, svi krediti i dug po karticama stigli su na naplatu u jednome mahu. Bila sam slomljena – prepričava ekonomistica N. M. Bez posla je bila godinu dana, ovrhe su se gomilale. A onda je ponovno dobila posao i ponovno iznadprosječnu plaću. Obilazila je banke, molila za kredit kojim bi mogla platiti sve dugove. Nije išlo.

-  Ostajalo mi je samo oko 3700 kuna od plaće jer je sve jela ovrha. Ali i uz to nikako nisam uspijevala doći do glavnice svojih dugova. Uz kamate, nagomilalo se na 360.000 kuna duga. Nakon deset godina blokade izračunala sam - ovako moram živjeti još sedam godina. Raditi, primati 10.500 kuna plaće i biti na rubu društva. Bila je podstanarka, jedva je preživljavala, pa je nakon posla radila na crno i čistila.

- Sjela bi i božićnica, no ovrha bi i to pojela. Kolege bi se veselili tom novcu, a ja ga nikad nisam primila. Ne bih dobila ni regres, ovrhe bi mi uzele i dnevnice koje bih dobila za poslovna putovanja. I danas znam da sam sama kriva za svoje dugove, ali nisam mogla vjerovati da sa stalnim i odličnim primanjima ne mogu svoj život postaviti na noge deset godina. Hodala sam pognute glave. I prijatelji vas napuste kad ste blokirani. Tko voli slušati uvijek tužne i teške priče? – govori N. M.

Slamka spasa

U novinama je naišla na tekst o tvrtki BE-ON, čiji su se stručnjaci specijalizirali za rješavanje blokiranih. Njezin partner ju je odgovarao.
- Nećeš se naučiti pameti, zavući ćeš se u priču lihvara. Tebi nema pomoći – govorio je moj bivši partner. Ona sad uvjereno dodaje: 
- Nisu mi ništa obećali, ali nakon tri mjeseca su uspjeli i riješili moj slučaj i ja sam odblokirana – kaže naša sugovornica.

Pomoću modela međufinanciranja uspjela je zatvoriti sve dugove i odblokirati se. Novac za međufinanciranje vratila je gotovinskim kreditom s anuitetom koji je mogla normalno plaćati. Štoviše, u ime svoje klijentice, BE-ON se uspio nagoditi s vjerovnicima koji su joj na kraju otpisali 95.000 kuna duga.

Prava informacija vrijedi zlata

U suradnji Hrvatske udruge banaka i tvrtke BE-ON lani je organiziran niz radionica za blokirane, na kojima je spomenuto kako svaki treći blokirani ima šanse u nekoliko mjeseci izaći iz pakla ovrha. Igor Škrgatić iz tvrtke BE-ON otkriva u čemu je tajna.

- Banke ne žele surađivati s blokiranima. Mi osiguravamo novac da odjednom plate sve dugove. Kad se skinu blokade, klijenti mogu slobodno podizati kredite i njima vratiti novac koji smo dali da se njihovi dugovi pokriju. Ali postoji uvjet suradnje s nama - nema pregovaranja o tome koji će se dug pokriti, a koji ne. Mi rješavamo baš sve dugove i sve blokade. Cilj nam je da klijent na kraju ima jedan zdravi kredit s ratom koju može uredno plaćati - kaže Škrgatić.

Najveće šanse imaju oni s redovnim primanjima - plaćom ili mirovinom. To vrijedi i za stalnozaposlene, kaže Škrgatić. Stručnjaci BE-ON-a ne naplaćuju svoj rad ako nekoga ne uspiju odblokirati, a ako uspiju, cijena se kreće od 4950 do 12.950 kuna s PDV-om. S obzirom na to da njihovi stručnjaci redovito s vjerovnicima postižu nagodbe da se dio dugova briše, otpisani dio duga redovito je veći od cijene koju klijent plaća BE-ON-u za uslugu deblokade.

Tako je bilo i s N. M., koja u blokadi nije od veljače ove godine. Prisjeća se: "Tog dana kad mi je gospođa u FINA-i isprintala papir očevidnika na kojem je bila "0", otrčala sam po čokoladu i donijela ju gospođi. Godinama su na istom isprintu bili veliki brojevi. Obje smo se smijale – presretna je N. M.

Sadržaj je nastao u suradnji tvrtke BE-ON specijalizirane za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama i native studija 24ContentHaus.

Powered by BE-ON

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno