To je to što me zanima!

Adalbert Rebić za 24sataTV: Papa je otišao za dobro Crkve

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
U specijalnoj emisiji televizije 24sata teolog Adalbert Rebić rekao je kako nije neuobičajeno da pape daju ostavku te da je već bilo najmanje dva takva slučaja
Vidi originalni članak

Teolog Adalbert Rebić u specijalnoj emisiji 24sataTV-a rekao je kako nije pogrešno koristiti riječ abdikacija za odlazak pape. Kazao je da se posljednjih godina u crkvenim krugovima već raspravljalo o tome da se i rimski biskup, odnosno papa s navršenih 75 godina zahvali na službi - što još nije prihvaćeno. 

 - Papa je ozbiljno razmišljao u svojoj savjesti je li u mogućnosti da dalje, opterećen bolestima i godinama, može biti na čelu Katoličke crkve. Odlazak je vrlo ljudski. On ima 85 godina, a i sam je naveo da je otišao radi dobra Crkve. Time ustupa mjesto onome tko ima više fizičkih i umnih sila - rekao je Rebić. 

Objasnio je da je postupak biranja novog pape isti je kao i kada papa umre te da nije sasvim neuobičajeno da pape daju ostavku. 

Pogledajte cijeli razgovor u videu. 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • hvala bogu što sam ateist 13.02.2013.

    Adalberte premudri. Od ukupno 265 papa uključujući i rimske biskupe koji nisu bili pape, ali su nakon objave Constantinove darovnice (Constitutum Constantini) koja je dokazana krivotvorina napisana i objavljena 753 godine po naredbi rimskog biskupa Stefana II kojom je sebe proglasio papom retrogradno promovirani u pape, papinstva su za života prekinuli ili ga se odrekli njih 6 ili 2,26% - rimski biskup Pontianus se povukao 28.09.235. godine da bi prekinuo unutarkrščanske podjele u Rimu. Rimski biskup Marcelinus se povukao 01.04.304. godine nakon što se kompromitirao prinijevši žrtvu rimskim poganskim bogovima. Oni su bili rimski biskupi prije nego je Constantin nakon pobjede kod Milivianskog mosta prihvatio krščanstvo i proglasio ga rimskom službenom religijom, a ne pape. Papa Benedictus IX je odstupio 1046. počinivši simoniju i prodavši papinstvo svom kumu Grguru VI, Grgur VI odstupio nakon što mu je ista simonija dokazana odnosno da je papinstvo kupio od Benedikta IX, papa Celestin V Pripadnik reda sv Benedikta odstupio je s položaja pape vlastitom odlukom 13.12.1294 godine nakon šest mjeseci papinstva Adalberte, a ne nekoliko godina, i to zbog poslova koji su ga zatrpavali, a koje nije bio sposoban i nije stizao obaviti, papa Benedict XVI Ratzinger je nakon molitve na njegovom grobu u gradu Aquila 2009 izgleda zbog istog razloga došao na istu ideju koju je evo i realizirao. Te konačno papa Grgur XII 04.07.1415 koji se odrekao papinstva da bi prekinuo unutarcrkvenu podjelu koja je podijelila i ondašnju Europu i trajala od 1378. do 1417. Kad se bolje pogleda onda su vlastitom voljom odstupila samo Celestin V i Grgur XII dva od 265 ili 0,754 % što je stvarno o Adelberte informirani i više nego uobičajeno.

  • al capone 12.02.2013.

    psi laju karavane prolaze

  • fridan 12.02.2013.

    Ako je Papa otišao za dobro crkve onda joj vi koji ostajete ne želite dobro!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare