To je to što me zanima!

#Agrotvor: Bivšoj ministrici svi su krivi osim Plenkija

Poanta knjige Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma je da je odrađen fenomenalan posao sa zakonom i spašena radna mjesta. A sve mrlje koje su usput nastale, Dalić ili ignorira ili relativizira
Vidi originalni članak

Meni je sasvim nerealno da je netko mogao povjerovati da je lex Agrokor radila neka tajna skupina i kako je netko normalan u takvu konstrukciju mogao povjerovati.

Tvrdi to, među ostalim, u svojoj knjizi Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Ona je u knjizi iznijela svoje viđenje cijele krize u Agrokoru i nastanka zakona koji su pisali konzultanti koji su kasnije angažirani u izvanrednoj upravi i zaradili milijune, a među ostalim i bivša tvrtka Ante Ramljaka, Texo Menagment.

- Nikakva afera hotmail nije postojala, a ne vidim ni kako bi angažman savjetnika od američke tvrtke na bilo koji način štetio HDZ-u - navodi Dalić iako je prošlog svibnja otišla iz Vlade upravo kada je otkriveno kako je nastajao zakon.

ODRŽAN I PROSVJED Dalić na promociji: Nije bilo ni grupe Borg, ni urote i korupcije

Podsjetimo, ni nakon upornih upita javnosti, ona nije htjela otkriti tko je točno sudjelovao u pisanju zakona. I u knjizi tvrdi da to nije bilo potrebno jer je zakon prošao na kraju stručne službe i Vladu, a sebe ističe kao onu koja je najviše radila na zakonu.

Mailovi su pokazali da je postojala tajna radna skupina za koju javnost nije znala, a koja je danas poznatija kao grupa Borg. Zbog sukoba interesa jer je svojoj tvrtki osigurao posao je prvo smjenjen prvi izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a zatim je ostavku podnijela i Dalić. Za nju je sve to pritisak unutar HDZ-a, neimenovanih tajkuna i interesnih skupina.

MRAK TARITAŠ: 'Dan ortačkog kapitalizma' bi nam trebao postati praznik'

Zanimljivo je da se u knjizi Martina Dalić trudila ničime kompromitirati premijera Andreja Plenkovića. Dapače, njega jednog od rijetkog hvali, dok je oštre kritike uputila Gordanu Jandrokoviću, Goranu Mariću, pa u jednom dijelu i Zdravku Mariću, ali i koalicijskim partnerima Darinku Kosoru i Miloradu Pupovcu.

Uglavnom, poanta knjige je da je odrađen fenomenalan posao sa zakonom i spašena radna mjesta. A sve mrlje koje su usput nastale, Dalić ili ignorira ili relativizira.

Dalić otkriva i da je Todorić prvo tražio pomoć od 300 milijuna eura, a zatim je lobirao dvojako: da se izmjeni zakon kako bi pokrenuo predstečajnu nagodbu. Za oboje je bio odbijen. Opisuje i kako su zatekli prazne police, a da angažman s bankama nije mogao uspjeti jer je račun na dan aktiviranja izvanredne uprave Agrokora bio blokiran za tri milijarde kuna.

TOMISLAV KLAUŠKI Veličanje Martine Dalić sličilo je na ruganje i pojačalo gađenje

Zakon je zaista polučio učinak i to je zasad neosporno, radna mjesta jesu spašena, tvrtka je preživjela, dugovi su pretvoreni u vlasništvo, te nije krenula spirala propadanja dobavljača. To je sigurno i zasluga Martine Dalić i skupine, ali ipak je dojam da osim opisa te situacije i učinjenog, knjiga ima za cilj i relativizirati i iskupiti Dalić i za sve greške. Na kraju, bivša potpredsjednica Vlade je otkrila i zašto je puknula u smijeh na predstavljanju zakona.

- Bila sa mrtva umorna. Mozak mi je stao - napisala je.

Idi na 24sata

Komentari 171

  • Schweizerisch 31.10.2018.

    Vec su je uvrstili za Pulitzerovu nagradu. Bit ce prevedena na 167 svetskih jezika, 3 svemirska i uvrstena u vecinu svjetskih obrazovnih ustanova kao osnovni predmet.

  • 31.10.2018.

    Nisam znao da Dalićka piše Sci-Fi

  • 31.10.2018.

    sve su pokrali

Komentiraj...
Vidi sve komentare