To je to što me zanima!

Ako se ne pojave na poslu za naše zastupnike nema kazne

Sabor zastupnicima putnicima opravdava troškove amortizacije u iznosu od 2 kuna po kilometru. Vraćaju im novac za cestarine, karte za avion, autobus, vlak i trajekt
Vidi originalni članak

Prema imovinskoj kartici, Branko Bačić jedini je zastupnik kojem Sabor plaća troškove stanovanja i režija iako ima vlastiti stan u Zagrebu. Stan ima 42 kvadrata i stekao ga je darovnim ugovorom.

Bačić nam je rekao da je stan naveden u imovinskoj kartici prodao u srpnju prošle godine, ali je nedavno kupio novi, od 64 kvadrata. Još se nije upisao kao vlasnik, a nada se da će uskoro srediti papirologiju te da će se u njega useliti do ljeta. Tko je do prodaje živio u stanu koji mu je upisan u imovinskoj kartici, Bačić odgovara:

- To je jednosoban stan u kojem je bila moja kći dok nije diplomirala. U novom većem stanu živjet ćemo zajedno - rekao je Bačić i uredno primio naknadu za stanarinu, režije i putne troškove.

Od 151 zastupnika, plaću od Sabora ne prima njih sedam, a njih 13 prima razliku plaće. Željko Kerum prima 19.000 kn neto plaće kao splitski gradonačelnik. U Saboru se ne pojavljuje jer je to, kaže, gubitak vremena. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko pojavi se samo na aktualnom prijepodnevu i na raspravama o točkama dnevnog reda za koje procijeni da su bitne, ali plaće se nije odrekao.

Iako su nedavno uveli evidenciju dolazaka zastupnika na posao, sankcije ne postoje. Za razliku od naših, europarlamentarci ostaju bez pola dnevnice ako ne dođu na sjednice, a u njemačkom Bundestagu za svaku propuštenu sjednicu kazna je 100 eura. Zastupnici nisu uredni ni u dolascima na sjednice saborskih odbora. Često ih jedva ima dovoljno za glasovanje.

Deset samaca prima naknadu za odvojenost od obitelji

Među zastupnicima koji primaju naknadu za odvojeni život nalazi se i deset samaca. Ne zna se od koga bi oni trebali biti odvojeni. To im je omogućeno zbog širokog tumačenja Zakona...

Saborski Odbor za izbor i imenovanja pravo na naknadu odobrava svakom zastupniku koji ima prijavljeno prebivalište u mjestu udaljenom 50 kilometara od radnog mjesta u Saboru. Takvo pravo ima, na primjer, i SDP-ova zastupnica Sandra Petrović Jakovina iz Pitomače. Ona je, prema službenim podacima Sabora, u prva tri mjeseca dobila naknadu za stanarinu i režije, kao i za odvojeni život. Međutim, u veljači se udala za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, koji je dobio na korištenje stan u Zagrebu kao član Vlade i kojem ministarstvo plaća stanarinu i režije.

- Nakon udaje, otkazala sam stan i meni Sabor više ne treba pokrivati troškove stanovanja i režija - kaže zastupnica.

Međutim, svjedoci kažu kako je i prije udaje živjela s Jakovinom i primala sve saborske naknade. Dodala je da više i ne uzima naknade za putne troškove jer ne putuje u Slavoniju sa svojim autom.

- Preko tjedna smo u Zagrebu, a vikendom u Bukovlju - rekla je zastupnica.

Zbog varanja na putnim troškovima prije dvije godine kažnjen je Zoran Vinković (HDSSB). Dok je bio zastupnik SDP-a, uhvaćen je da je protupravno iz saborske blagajne naplatio 17.000 kn putnih troškova. Iako je novac vratio, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kaznilo ga je s 10.000 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 196

  • opera 13.04.2013.

    Irinej ne kaki! Nema odvjetnika konobara!

  • Prepelita 12.04.2013.

    Uopće se više ne čudim onim ljudima koji popizde i pokokaju takvu beskorisnu bagru

  • proleter55 12.04.2013.

    A sad vi ludaci izlazite opet na izbore. Da bi bagra bolje nas krala i uzimala novac iz proračuna .SVE NA GOLI OTOK DOŽIVOTNO. Napravite sabor na Golom Otoku imat če smještaj za 5 zvijezdica. bez putnih troškova.A ovi sto putuju u Sabor bolje da sjede kući veće koristi bi imali nego što dolaze.A pošto dolaze da nam svaki dan stežu omču oko vrata i debelo se smiju budalama samo vi pišite oni ni guzicu neče obrisat sa time .ONI IMAJU A MI NEK SE JE....

Komentiraj...
Vidi sve komentare