To je to što me zanima!

Akrap o padu helikoptera kraj Kijeva: 'Radi se o dvije greške'

Akrap ističe kako je do pada helikoptera došlo zbog kombinacije slučajeva. S jedne strane, ističe slabu vidljivost i činjenicu da helikopteri moraju letjeti nisko. S druge strane, problem su i odašiljači koji ne rade
Vidi originalni članak

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap je u Dnevniku HTV-a komentirao pad helikoptera u Ukrajini i poručio kako se, prema preliminarnom izvješću, radi o dvije greške, odnosno o kombinaciji nekoliko slučajeva. 

- Teški vremenski uvjeti, magla, bitno smanjena vidljivost, a u ratnim uvjetima helikopteri moraju letjeti dosta nisko kako ne bi bili u dometu protivničkim zrakoplova. S druge strane, zbog masivnih napada Rusije na energetsku infrastrukturu, grad je bio bez električne energije. Nisu radili ni odašiljači koji se nalaze na zgradama, koji upućuju signale prema letjelicama kako bi ih mogli izbjeći. Kombinacija ta dva događaja najvjerojatnije je uzrok ovog nesretnog događaja - rekao je Akrap. 

VLADIMIROVA STVARNOST Stručnjak o izjavama Putina: 'On zbog svoje glave ne smije izgubiti. To bi bio i kraj Rusije'

U padu helikoptera je poginulo vodstvo ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova. Akrap je istaknuo kako je to velik gubitak, no da je Ukrajina uspjela osigurati proces donošenja odluka, što je trenutno najbitnije. 

Što se tiče izjava Vladimira Putina da će Rusija sigurno pobijediti, Akrap kaže da se to sluša već 11 mjeseci. 

- Putinove izjave podsjećaju na izjave Miloševića 88., 89. i kasnijih godina. Situacija na ratištu je takva da Rusi pokušavaju ovladati područjem oko Bahmuta, no tamo odlučne obrane Ukrajine. Ukrajinske snage pak testiraju ruske snage na području Luhanska i Hersona te pokušavaju razdijeliti ruske obrambene snage. To su vrlo vjerojatno uvodi u ofenzivne operacije i djelovanja kakvima smo svjedočili krajem kolovoza i rujna prošle godine - rekao je. 

'DAVOS ZA OBRANU' Rusija nije pozvana u Munchen na Sigurnosnu konferenciju ove godine: 'Pogazili su zakone'

Nagađa se i da će Rusija krenuti u drugi krug mobilizacije, a Akrap kaže kako je u Rusiji problem "odmak mitova od realnosti". 

- Rusija ima, zajedno sa svojim suradnicima i snagama pobunjenih Rusa između 300 do 320 tisuća pripadnika oružanih snaga. Kod Ukrajinaca je broj znatno veći. Rusi bi, da se popravi situacija, trebali mobilizirati od 700 do 800 tisuća ljudi, što je doslovno nemoguće. I ovako su imali problem s mobilizacijom 250 tisuća ljudi, a kamoli neki veći broj - smatra. 

Akrap je istaknuo i da su Ukrajinci puno naučili iz Domovinskog rata u Hrvatskoj. 

'OVO JE KLJUČAN TRENUTAK' Stoltenberg traži još oružja za Kijev, Scholz: 'Pomagat ćemo Ukrajini dokle god je potrebno'

- Mi smo pokazali kako se vode moderni ratovi. Ovo što vodi Ukrajina je primjer modernog rata 21. stoljeća dok je Rusija praktički sa svojim doktrinama i djelovanjima ostala u 19. i 20. stoljeću - rekao je. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Vlad 19.01.2023.

    Nema više Sovjetskog saveza gdje su mogli mobilizirati 2 milijuna vojnika samo za napad na Berlin. Ruska Federacija ima oko 150 milijuna stanovnika ( dvostruko manje od USA  )od čega je Rusa oko 100 milijuna koji su raspršeni na dvostruko večem području od Kine. Što je još gore, udio Rusa se smanjuje zbog malog nataliteta i iseljavanja  Rusa.

  • INDIJANAC-prvi 18.01.2023.

    Akrap je iznio gluposti i neistina više nego zeleni sa svojim podupiračima iz nato cigle........ nemože rusija više mobilizirati jer su jedva i ovo ????? 🤦🏻‍♂️.... ti si izgubljeni slučaj i ništa drugo.......!

  • zavjetičar@teorija 18.01.2023.

    Francuski helikopteri koji od 2016. nemaju dozvolu za letenje po europi. Uvališe im 55 komada za 550 mil. eura. Ali sve po zakonu

Komentiraj...
Vidi sve komentare