To je to što me zanima!

Aktivist je napustio američku ambasadu, Kina traži ispriku

Chen je proveo u ambasadi šest dana, a napustio ju je "svojom voljom". Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je zatražilo američku ispriku zbog tog slučaja
Vidi originalni članak

"Odbjegli" kineski aktivist Chen Guangcheng napustio je u srijedu američko veleposlanstvo u Pekingu zbog zdravstvenog stanja i trebao bi biti smješten u "medicinsku ustanovu" gdje će se sastati sa svojom obitelj. Ova vijest stigla je samo nekoliko sati nakon dolaska američke državne tajnice Hillary Clinton u Peking.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je zatražilo američku ispriku zbog toga slučaja koji je opteretio odnose dviju zemalja zadnjih dana. Chen je proveo u ambasadi šest dana, a napustio ju je "svojom voljom", piše CNN prenoseći agenciju Xinhua. 

Slijepi aktivist za ljudska prava i samoobrazovni odvjetnik postao je poznat po svojoj borbi protiv prisilnih abortusa u Kini. Bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora. Pobjegao je iz kućnog pritvora 21. travnja te je došao u Peking i skrovište potražio u američkoj ambasadi. Video porukom je zatražio od premijera Wenu Jiabaou da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MLADEN_5 04.05.2012.

    Sori.

  • Čiko Spase 02.05.2012.

    američka igranka...

  • KAJBUM_1 02.05.2012.

    Chen je pametal odvjetnik i Kineski patiot.On zna na kakav nacin ce pobiojediti lokalne vlasti koje rade ovaj prekrsaj na svoju ruku .Kineska politika ce podrzati Chenove zahtjeve i kazniti one koji su ga maltertirali i tukli bez razloga a i rijesiti ce problem sa prisilne abortuse.Bog mu pomogo u njegovoj aktivnosti za pravdu i prava kineza.

Komentiraj...
Vidi sve komentare