To je to što me zanima!

'Amandmani bi prenamijenili čak 530.000 javnih kvadrata'

Iz DAZ-a smatraju da je broj amandmana i ospeg izmjena koje predlažu presedan u povijesti prostornog planiranja u Republici Hrvatskoj koji rezultira potpuno novim planom
Vidi originalni članak

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) priopćilo je u petak da je podnošenje 85 amandmana na zagrebački GUP predstavlja presedan u povijesti prostornog planiranja u Hrvatskoj te navodi da bi njihovo prihvaćanje omogućilo prenamjenu 530 tisuća metara kvadratnih javnih površina u površinu za gradnju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iz DAZ-a smatraju da je broj amandmana i ospeg izmjena koje predlažu presedan u povijesti prostornog planiranja u Republici Hrvatskoj koji rezultira potpuno novim planom.

- Ovako podneseni amandmani završni su udarac gradske politike na ionako kontroverzne izmjene GUP-a - poručili su u priopćenju.

Stav je struke, navode, da se amandmanske izmjene nikako ne bi smjele odnositi na ključne postavke plana, te da se osobito se ne smiju odnositi na dijelove plana koji nisu u skladu s ciljevima i programskim polazištima iz Odluke o izradi plana.

SPORNI AMANDMANI Betonizacija Zagreba po mjeri kapitala: Sve GUP-ove 'zamke'

- Konkretno, jedan od ciljeva izrade GUP-a bio je 'očuvanje kontinuiteta i integriteta javnih zelenih površina (javni park, gradske park šume, tematski park i tematske zone', s čime je izravno u suprotnosti otprilike jedna trećina podnesenih amandmana (njih 29) - smatraju u Društvu arhitekata Zagreb.

DAZ: Prenamjena 530.000 metara kvadratnih javnih površina u površina za gradnju

GUP, GUPLJI Želi nebodere u Donjem gradu? 'GUP je za interes pojedinaca'

DAZ je, nakon stručne analize zaključio da bi se eventualnim prihvaćanjem podnesenih amandmana, omogućila prenamjena gotovo 530 tisuća metara kvadratnih javnih površina u površine za gradnju i to:

  • 419.395 m2 javnih zelenih i sportsko - rekreacijskih površina (Z, Z1, Z2, Z3, Z4 i R2) u stambenu ili mješovitu namjenu, 
  • 88.970 m2 površina društvene namjene u stambenu, mješovitu ili poslovnu namjenu
  • 18.723 m2 koridora javnih prometnica u mješovitu ili namjenu.

Uzimajući u obzir i 539.458 m2 koje se odnose na ostale promjene namjena zemljišta, kroz amandmane bi se izvršila prenamjena zemljišta ukupne površine 1,066.546 m2 (106 ha) što je približno prostoru tri površine Bundeka ili površini Hipodroma i Velesajma zajedno, navode iz DAZ-a.

Smatraju i da se takvim amandmanskim izmjenama krši osnovna načelo Zakona o prostornom uređenju o sudjelovanju javnosti u postupcima izrade planova te načelo da pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu.

Idi na 24sata

Komentari 93

  • S.T.A.R.S 08.02.2020.

    Kummmmeeee mućkali smo kume idemo vrešt,vrešt idemo kumeeee

  • S.T.A.R.S 08.02.2020.

    Kume u zatvor ćemo uskoro ,krali smo,puno smo krali kumeeeee

  • 08.02.2020.

    Možda smo mi i loši, ali HDZ je gori. Boljih nemate, poznata je SDP-ova mantra kojom se ili zaustavljalo okrupnjivanje ljevice ili su se dijelovi dovodili pod barjak te stranke. U stvarnosti, SDP je smanjivao ljudska prava – za kolektivne ugovore Milanović je govorio kako su oni “relikt prošlih vremena”. Milanovićeva vlada donijela je i novi Zakon o radu, a tim dokumentom bitno su smanjena prava hrvatskih radnika i to duljim radnim vremenom, manjim otpremninama i lakšim otkazima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare