Obavijesti

News

Komentari 242

Želi nebodere u Donjem gradu? 'GUP je za interes pojedinaca'

Želi nebodere u Donjem gradu? 'GUP je za interes pojedinaca'
1

Traži se povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera, kaže udruženje arhitekata

VIDEO

Rasprava o Generalnom urbanističkom planu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak nije ni počela. Tehnički nije ni mogla početi jer je od svega nastao najobičniji cirkus nakon što je na vlastiti prijedlog izmjena GUP-a sam gradonačelnik Milan Bandić podnio šest amandmana, a njegova stranka Milan Bandić 365 čak 65!

Prošli svi amandmani na GUP: Raspravljaju opet u ponedjeljak
Prošli svi amandmani na GUP: Raspravljaju opet u ponedjeljak

Nakon stanke na stanku rasprava se odgodila za ponedjeljak. Svi su amandmani na kraju izglasani, ali o svakom će zastupnici na jednoj od sjednica morati ponovno glasati da li ih prihvaćaju ili ne u cjelokupni Generalno urbanistički plan.

Niti jedan plan, a pogotovo ne ovakav koji praktički mijenja sliku jednog dijela grada, nije izazvao toliko kontroverze od struke i javnosti kao Bandićev GUP.

Stanovi, garaže, solarne elektrane u Dubravi...

Što se krije iza svih silnih amandmana? Mnogi amandmani predlažu prenamjenu gradskih prostora koji su prvotno ucrtani kao zelene površine ili površine namijenjene za sportske sadržaje u prostore za igradnju stambenih ili poslovnih prostora.

U amandmanima su se pojavili i prijedlozi za izgradnju podzemnih garaža na dijelu Trga dr. Franje Tuđmana, na Kennedyjevom trgu te na Trgu Krešimira Ćosića. Prema amandmanu Bandićeve stranke, bolnici Sestara milosrdnica želi se oduzeti prostor koji joj je prema prijedlogu GUP-a namijenjen za buduće proširenje, ali u Bandićevoj stranci su zaključili da bolnica ima dovoljno prostora za proširenje.

Prostor koji je prvotno bio namijenjen za proširenje bolnice sad je namijenjen za izgradnju stambenih prostora.

Predlaže se i proširenje groblja Mirogoj, kao i izgradnja stambenih prostora na mjestima koja su ucrtana kao zelene površine. U Markuševcu, kod ulice Štefanovec, obrazloženje je da prostor namijenjen za sportske sadržaje nije dovoljno velik za to pa ga žele prenamijeniti za izgradnju poslovnih prostora. Isto je i za amandman za prostor u Veslačkoj ulici, gdje je predviđena izgradnja sportsokg objekta, a sad se tvrdi da za to nema dovoljno mjesta pa tamo žele graditi poslovne prostore.

Umjesto sportskih sadržaja na prostoru ograđenom Avenijom Gojka Šuška i Svetošimunskom cestom trebao bi niknuti poslovno-stambeni kompleks jer se u amandmanu tvrdi da je ta lokacija nepovoljna za sportske sadržaje. Na prostoru u Gornjoj Dubravi za koji je predviđen zeleni pojas bandićevci žele izgradnju stambeno-poslovnih objekata jer su, citiramo, 'brežuljci idealni za izgradnju solarne elektrane'.

Za nas nema tajne: Otkrivamo tko je žena koja utapa Bandića!
Za nas nema tajne: Otkrivamo tko je žena koja utapa Bandića!

Reagiralo je odmah i Društvo arhitekata Zagreba (DAZ), koje smatra da u obrazloženjima brojnih amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada te da ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Politički mišići ili javni interes i stručni plan

Zastupnici Skupštine Grada Zagreba danas 6.2.2020. godine, neposredno pred sjednicu Skupštine grada Zagreba, podnijeli su cijeli niz amandmana na Konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a. Konačni broj predloženih amandmana je 91. Tako se nešto još nikada nije dogodilo prilikom izglasavanja ikojeg plana u Hrvatskoj, a samo po sebi govori i o (ne)kvaliteti prijedloga Izmjena i dopuna GUP-a.

Ovakvo korištenje zastupničkih prava, obveza i ovlasti, kojima se mijenja značajna površina zaštitnih zelenih površina u stambene i mješovite, ukazuje na činjenicu da gradski zastupnici ne promatraju ili nemaju želju i volju za dugoročan razvoj grada, nego su vođeni partikularnim interesima pojedinaca, bez sagledavanja grada u cjelini. Amandmanskim izmjenama, gradski zastupnici isključuju participaciju javnosti iz bitnih odluka u planiranju grada što je kršenje jednog od temeljnih načela prostornog planiranja te u potpunosti ukidaju stručnost kao osnovu prostornog planiranja.

U obrazloženjima amandmana nije vidljiv niti jedan stručno utemeljen argument koji proizlazi iz analize i studije prostora ili potreba građana i grada.

Posebice je to vidljivo na primjeru predložene prenamjene dijela zelenog prostora desetljećima čuvanog za centralni park Novog Zagreba, uz zapadni dio Ulice Savezne Republike Njemačke, u mješovitu namjenu. Ovim prijedlogom, gradski zastupnici prekidaju još jedan, možda i najbitniji, urbanistički potez koji je Novom Zagrebu trebao i bio jedan od ključnih identiteta. Zapuštenost i neuređenost prostora ne može biti argument za betonizaciju i izgradnju.

Jednim od amandmana traži se i povećanje dozvoljenog koeficijenta iskoristivosti na parcelama u donjem gradu s nadzemnog koeficijenta 3 na 4,5, odnosno povećanje za 50%. To povećanje govori u smjeru izgradnje nebodera u donjogradskim prostorima za koje već danas osjećamo nemogućnost prihvata prometne infrastrukture, a jasna nova rješenja nisu predviđena.

DAZ, zajedno s ostalim strukovnim organizacijama radi na detaljnoj analizi svih amandmana te  priprema svoj sveukupni stav, ali prema prvim utiscima, jasno je kako se amandmanima drastično mijenja slika grada.

Prijedlogom ovih amandmana gradski zastupnici kao da su iznad već i ovako kontraverznog i neprihvatljivog GUP-a iscrtali jedan još noviji i neprihvatljiviji GUP.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca