Obavijesti

News

Komentari 240

Betonizacija Zagreba po mjeri kapitala: Sve GUP-ove 'zamke'

Betonizacija Zagreba po mjeri kapitala: Sve GUP-ove 'zamke'
7

Amandmani na GUP podsjećaju na rukopis kojim je i Todoriću omogućena rekonstrukcija dvorca, a Horvatinčiću Centar Cvjetni. Ukida se i zaštita od moguće gradnje na zelenim česticama većim od 5000 m2

VIDEO

Kad se pogledaju amandmani koje je predložila stranka Milana Bandića, jasno je da oni znače veću betonizaciju Zagreba.
Neodoljivo podsjećaju na rukopis kojem je i Ivici Todoriću omogućena rekonstrukcija dvorca, a Tomislavu Horvatinčiću sporni projekt Cvjetni trg. GUP-om se ukida zaštita od moguće gradnje na zelenim česticama većim od 5000 kvadrata, pa će oni koji imaju zemljišta u elitnim dijelovima još lakše graditi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Iza 86 amandmana kriju se garaže u Donjem gradu, crkve, stanovi na račun zelenih površina... Zagreb unutar stambenih blokova u središtu Zagreba ima dvorišta, a sad bi ona mogla biti ispunjena novom gradnjom. Izgrađenost je za ta dvorišta povećana čak 50 posto! I dodatno, Bandićev klub predložio je da za to ne treba niti javni arhitektonski natječaj ako gradi privatnik. Ako je investitor Grad, onda je potreban.

Želi nebodere u Donjem gradu? 'GUP je za interes pojedinaca'
Želi nebodere u Donjem gradu? 'GUP je za interes pojedinaca'

Kopali bi i podzemne garaže pod trgovima 
Tako bi se građani jednog dana parkirali u garažama ispod Trga Franje Tuđmana, Trga J. F. Kennedyja i Krešimirova trga

Gradnja novih stanova 
Uzima i bolnicama - Gradili bi stanove u u Vinogradskoj, što je bilo namijenjeno za širenje bolnice. Nicali bi diljem sad zelenih površina

Gradili bi još tri crkve
Javne površine prenamijenio bi za gradnju crkvenih prostora, i to na Jakuševcu, Savici i Knežiji. Crkva mu je pokazala zube, pa eto amandmana

Kome se to pogoduje amandmanima?

Javnost je u slučaju Tomislava Horvatinčića mogla reagirati kad se vidjelo što će se graditi, projekt je barem napravio arhitekt Boris Podrecca i morao je proći javnu raspravu. Ako u konačnici budu usvojeni amandmani, toga neće biti. Amandmanima se omogućava i načičkavanje nebodera u cijelom gradu s još manje zelenih i društvenih površina između njih. Dosad se zgrada iznad devet katova nije mogla graditi bez razmaka od pola visine nebodera. Primjerice, ako se gradi zgrada visine 200 metara, minimalna udaljenost do sljedeće je 100 metara. I to je već uzrokovalo postojeću pretrpanost, a sad se ta širina smanjuje na 15 ili maksimalno 30 metara. 

Po cijelom gradu zelene površine pretvaraju se u stambene ili poslovne. Na Rudešu zadnja stabla trebaju ukloniti kako bi napravili mjesta za stambenu vilu, u Šestinama cijele parcele u zelenilu postaju građevne, na Zelengaju se na jednom od pojasa šuma između građevina sad pretvara u građevinsku zonu. U Veslačkoj ulici, uz savski nasip, zona za rekreaciju postaje zona na kojoj se može graditi zgrada iznad devet katova. Zemljište je u vlasništvu državne tvrtke Janaf, a njen direktor Dragan Kovačević kaže nam kako je to nekad i bilo namijenjeno gradnji, pa samo žele da se to vrati. U podsljemenskoj zoni vlasnici vila uz određene ceste mogu graditi i podzemne garaže za svoje zgrade. U Markuševcu cijela zona za sport postaje stambena uz obrazloženje da nije primjerena za rekreaciju jer je između dvije prometnice...

Prošli svi amandmani na GUP: Raspravljaju opet u ponedjeljak
Prošli svi amandmani na GUP: Raspravljaju opet u ponedjeljak

HDZ je mislio da će sa svojih 15 amandmana, koji uglavnom traže više društvene namjene, prisiliti Bandića na povlačenje, ali on im je uvjetovao podršku tih amandmana ovim svojima, za koje su digli ruku. 

'Istražit ćemo čija su to sve zemljišta'

- Tražili smo i vršili pritisak da se prekine sjednica kako bismo s raspravom počeli od ponedjeljka jer nam treba vremena da izvadimo tko su sve vlasnici parcela koji bi Bandićevim izmjenama GUP-a profitirali. Za to treba barem nekoliko dana – kaže nam predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek . Ističe da se više od milijun kvadrata kroz amandmane prenamjenjuje iz zelenih površina u zone mješovite i stambene gradnje, što je veća površina od područja tzv. Manhattana.

- Sve što se odigralo u četvrtak bilo je demonstracija sile većine, što je poraz struke. Bandić i Plenković imaju svoje ciljeve. Plenkovićev je da dobije na vremenu za unutarstranačke izbore, a Bandićev da pokaže tko je gazda u gradu – dodaje Petek.

U večernjem glasanju u četvrtak u zagrebačkoj gradskoj skupštini minimalnom većinom prošli su svi amandmani gradonačelnika Milana Bandića, njegove stranke i HDZ-a na izmjene i dopune zagrebačkoga GUP-a. Već dva puta je Ministarstvo graditeljstva davalo negativno mišljenje o Bandićevu GUP-u. Pitali smo Peteka hoćemo li se isti scenarij gledati i treći put.

- Teško je to reći. Prema onome što je u petak govorio ministar Štromar, otvarat će se rasprava – smatra Petek.

Početak tjedna za Zagreb će značiti raspravu o amandmanima i GUP-u, nakon koje slijedi glasanje. Predsjednica Kluba zastupnika Glasa i HSU u zagrebačkoj skupštini, Anka Mrak Taritaš, kaže da su Bandićevi amandmani pljuska građanima. Ovime im je poručio da mogu izlaziti na ulicu koliko hoće, no da to ništa ne znači te da se trebaju prijaviti kod Bandića, a onda sve zelene površine mogu prenamijeniti u građevinske. Ovo je i poruka struci da se uzalud godinama bavi prostornim planiranjem jer će biti kako Bandić kaže – rekla nam je Mrak Taritaš.

Firmi koju vodi muž Bandićeve pročelnice posao od 15 mil. kn
Firmi koju vodi muž Bandićeve pročelnice posao od 15 mil. kn

U ponedjeljak očekuje zanimljivu raspravu o GUP-u. HDZ-ovci su izašli iz ormara i poručili kako toliko vole i podržavaju Bandića da podržavaju svaku njegovu ludost.

'Za Bandića zakoni očito ne vrijede'

Ako Ministarstvo graditeljstva na kraju da suglasnost za sve ovo, bit će to znak da se odustalo od svega. Tad ne vidim razloga da svaka općina koja želi mijenjati mimo volje građana ne pozove se na primjer Zagreba pa radi izmjene kakve hoće sa svojim amandmanima - dodaje Mrak Taritaš te se pita:

- Za koje ljude on to sve hoće graditi? Samo u onom što želi graditi na Hipodromu, izračunala sam, bilo bi stanova za 30.000 ljudi. To je malo manji broj od broja stanovnika Bjelovara. Koga bi on ondje naselio?

Ruka ruku i dalje vjerno mije

Malo manje od sat vremena usvajali su se svi amandamni na GUP. Bandiću je sve prošlo, čime je osovina HDZ-Bandić pokazala da se i dalje vjerno podržavaju.     

Amandmani na GUP presedan u povijesti prostornog planiranja

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) priopćilo je u petak da je podnošenje 85 amandmana na zagrebački GUP predstavlja presedan u povijesti prostornog planiranja u Hrvatskoj te navodi da bi njihovo prihvaćanje omogućilo prenamjenu 530 tisuća metara kvadratnih javnih površina u površinu za gradnju.

Iz DAZ-a smatraju da je broj amandmana i ospeg izmjena koje predlažu presedan u povijesti prostornog planiranja u Republici Hrvatskoj koji rezultira potpuno novim planom.

- Ovako podneseni amandmani završni su udarac gradske politike na ionako kontroverzne izmjene GUP-a - poručili su u priopćenju.

Stav je struke, navode, da se amandmanske izmjene nikako ne bi smjele odnositi na ključne postavke plana, te da se osobito se ne smiju odnositi na dijelove plana koji nisu u skladu s ciljevima i programskim polazištima iz Odluke o izradi plana.

- Konkretno, jedan od ciljeva izrade GUP-a bio je 'očuvanje kontinuiteta i integriteta javnih zelenih površina (javni park, gradske park šume, tematski park i tematske zone', s čime je izravno u suprotnosti otprilike jedna trećina podnesenih amandmana (njih 29) - smatraju u Društvu arhitekata Zagreb.

DAZ: Prenamjena 530.000 metara kvadratnih javnih površina u površina za gradnju

DAZ je, nakon stručne analize zaključio da bi se eventualnim prihvaćanjem podnesenih amandmana, omogućila prenamjena gotovo 530 tisuća metara kvadratnih javnih površina u površine za gradnju i to:

  • 419.395 m2 javnih zelenih i sportsko - rekreacijskih površina (Z, Z1, Z2, Z3, Z4 i R2) u stambenu ili mješovitu namjenu, 
  • 88.970 m2 površina društvene namjene u stambenu, mješovitu ili poslovnu namjenu
  • 18.723 m2 koridora javnih prometnica u mješovitu ili namjenu.

Uzimajući u obzir i 539.458 m2 koje se odnose na ostale promjene namjena zemljišta, kroz amandmane bi se izvršila prenamjena zemljišta ukupne površine 1,066.546 m2 (106 ha) što je približno prostoru tri površine Bundeka ili površini Hipodroma i Velesajma zajedno, navode iz DAZ-a.

Smatraju i da se takvim amandmanskim izmjenama krši osnovna načelo Zakona o prostornom uređenju o sudjelovanju javnosti u postupcima izrade planova te načelo da pojedinačni interesi ne smiju štetiti javnom interesu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...