To je to što me zanima!

Američki brodovi plove prema Libiji, došli su do Sredozemlja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Kaos: Libijski pobunjenici su se uspjeli oduprijeti avionskim i artiljerijskim napadima Gadafijeve vojske u gradu Brega i Ajdabiyu. Za sada još nemaju američku potporu
Vidi originalni članak

Libijski pobunjenici su se uspjeli oduprijeti avionskim i artiljerijskim napadima Gadafijeve vojske u gradu Brega. Gadafi je sa teškom artiljerijom iznenadio pobunjenike, no nakon krvave bitke, uspjeli su potjerati vojnike, prenosi Sky News. Na grad Ajdabiyu poslao je avione nadajući se da će pogoditi spremište oružja koje pobunjenici skrivaju u bunkerima. 

Vladin glasnogovornik osudio je napade na prosvjednike kao i njihove napade na policijske postaje i vojna skladišta te ponovio da iza prosvjeda stoji al Qaeda. Tvrdi da ima priznanja uhićenih prosvjednika i da ih je spreman podijeliti s medijima.

U isto vrijeme libijska oporba moli pomoć od stranih zemalja da im pomognu završiti Gadafijevu tiraniju. 

Međutim, SAD nisu spremne krenuti u vojnu akciju, čak ni uspostaviti zonu zabrane leta, dok će Arapska liga razmotriti mogućnost uspostavljanja zone, no odbacuju svaku mogućnost da podupru bilo kakvu vojnu akciju.

Američki brodovi već su u srijedu uplovili u Sredozemno more, na putu prema Libiji. Amfibijski brod USS Kearsarge nosi oko 50 helikoptera i aviona s okomitim polijetanjem i 800 marinaca, dok brod USS Ponce vozi sanitetske kapacitete. Brodovi će navodno biti namijenjeni za evakuaciju i potporu humanitarnim akcijama. 

Traže novu istragu rušenja Boeinga u Irskoj u prosincu '88.

Državna tajnica Hillary Clinton naredila je FBI-u da ponovno istraži pad američkog zrakoplova Pan Am koji se srušio kod Lockberija u Škotskoj 1988. godine. Ako se potvrde izjave libijskih dužnosnika da avion zapravo nije pao, nego je na njega podmetnuta bomba po nalogu Moamera Gadafija, SAD bi mogao zatražiti da se sudi libijskom vođi. 

Za pad aviona osuđen je bivši libijski obavještajac, a Libija je isplatila odštetu obiteljima 270 poginulih putnika. Abdelbaset al-Megrahi jedini je osuđen za napad na Boeing 747 koji je letio u New York, prenosi FoxNews.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • PtpWeb 04.03.2011.

    Napišite članak. Izrazite svoje političko nezadovoljstvo na www.PressThePresident.com - Hrvatskoj inačici popularnog U.S. sitea!

  • voreti3 04.03.2011.

    Točno uhodani i već viđeni scenario na djelu: 1. odabrati nezavisnu i suverenu državu sa mnogo nafte, 2. izazvati kaos i pobunu putem tajnih službi i agenata, 3. upregnuti "nezavisne" zapadne medije u funkciju, intervju sa Christinom Amanpur, 4. nakon toga stižu "humanitarni" čitaj: ratni-vojni konvoji i naoružavanje "pravedne" strane, 5. zabrana letenja, 6. infliltracija američkih vojnih stručnjaka na ratnoj teritoriji, 7. egzodus i velika stradanja nedužnog naroda u matičnoj zemlji, te crnaca i siromašnih u američkoj vojsci, 8. pobjeda "demo(n)kracije", čitaj: uspostava vazalske podobne (izdajničke) vlasti, 9. dugogodišnja mužnja prirodnih bogatstava, nafte i plina preko "tržišnih" globaliziranih (zamisli, američkih) korporacija, 10. daljnje jačanje američke armije, bogaćanje već bogatih pojedinaca i naftno-bankarskog židovskog lobija. POZNATO ODNEKUD?

  • voreti3 03.03.2011.

    Opet viđeni scenario na djelu.... samo ovog puta i bez pokušaja da se svijetu predstavi dobra laž za kretanje u novi rat! Sramota za 21. stoljeće. Američko-židovski ratni poklič i naftno-vojno-bankarski lobi i primitivni-privatni pragmatični interesi najbogatijih "igrača" na djelu! Dno dna

Komentiraj...
Vidi sve komentare