To je to što me zanima!

Amerikanac postao vijetnamski junak, njegov čin šokirao je sve

Na današnji dan 1965. Norman Morrison (31), kveker iz Baltimora, spalio se pred zgradom američkog Ministarstva obrane. Učinio je to iz protesta zbog korištenja napalma u Vijetnamskom ratu.
Vidi originalni članak

Šokantno samospaljivanje pred američkim Ministarstvom obrane zbilo se na današnji Dušni dan 1965. u 17 sati i 20 minuta. 

Norman Morrison (31) iz Baltimorea, otac troje djece i pripadnik zajednice kvekera (kršćanski vjerski pokret bez svećenstva i obreda) odlučio se na taj čin iz protesta zbog korištenja napalma u Vijetnamskom ratu.

Tog je dana došao pred Pentagon sa svojom jednogodišnjom kćeri Emily. Nekome iz gomile koja se okupila ju je predao, a zatim se polio kerozinom i spalio točno ispred ureda tadašnjeg američkog ministra obrane Roberta McNamare.

Pretpostavlja se da mu je ideju za taj čin dao budistički monah Thích Quảng Đức koji se u Vijetnamu 1963. spalio u stavu za meditaciju, ne ispustivši ni glasa u znak prosvjeda protiv progona koji je tadašnji režim Južnog Vijetnama sprovodio nad vijetnamskim budistima i rodoljubima.

U Vijetnamu postao junak

Njegova supruga Anne je nakon toga dala izjavu: "Ljudska bića moraju prestati ubijati druga ljudska bića. To uvjerenje oduvijek dijelim, a sad još više vjerujem u to...".

Ministar McNamara je poslije ispričao da je to bila tragedija za Morrisonovu obitelj, ali i za njega i cijelu zemlju

- Bio je to prosvjed protiv ubijanja koje je uništavao tolike mlade živote vijetnamske i američke mladeži.

U Sjevernom Vijetnamu postao je junak. Po njemu je imenovana ulica i izdana je poštanska marka njemu u čast.

Samoubojstvo samospaljivanjem je specifična vrsta političkog protesta koja se proteklih desetljeća mogla vidjeti među vijetnamskim i tibetanskim budističkim monasima, a naročito je zastupljena u Vijetnamu, gdje je tijekom šezdesetih godina postala sinonim za otpor okupacijskim snagama i domaćim izdajnicima.

Stravične napalm bombe

Razvijene su u Drugom svjetskom ratu, a neslavno su se proslavile u brutalnim bombardiranjima Vijetnama. Sadrže mješavinu gela i nafte koja se lijepi za kožu i prži ju na temperaturi do 1200 stupnjeva Celzijusa. Napalm bombe nakon ispaljivanja izgledaju kao vatrena lopta a mogu spržiti ljudsko meso i mišiće do kosti. 

Robert McNamara je bio kreator rata u Vijetnamu

Bivši američki ministar obrane Robert McNamara, ključni arhitekt rata u Vijetnamu, doživio je duboku starost. Umro je 2009. u 93 godini života.

Bio jedan od Kennedyjevih najbližih suradnika tijekom kubanske raketne krize 1962. godine, kada su SAD i SSSR došle na rub nuklearnog rata. No postao je metom napada zbog svoje uloge u vođenju rata u Vijetnamu. McNamara i tadašnji američki predsjednik Lyndon Johnson te drugi američki dužnosnici opisivali su rat u Vijetnamu kao nužnu bitku hladnog rata, kako bi se spriječilo širenje komunizma u cijeloj jugoistočnoj Aziji. 

Iako je taj u SAD-u omraženi rat nekada nazivan ‘McNamarinim ratom’, on je kasnije zaključio kako su obje administracije ‘grozno pogriješile’, nastavljajući vojne akcije nakon 1963. godine.

‘Vanjske vojne snage ne mogu rekonstruirati propalu državu, a Vijetnam je veći dio tog razdoblja bio propala država. No mi to nismo prepoznali’, izjavio je McNamara 1996. u intervjuu za dokumentarnu seriju CNN-a ‘Hladni rat’.

Njegova politika, a bio je ministar obrane punih sedam godina, rezultirala je smrću 58 tisuća američkih vojnika.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • montello 02.11.2016.

    amerika nije smjela ići u vietnam,,,

  • Sluga Janko 02.11.2016.

    amerika je bila u Vijetnamu agresor, a ovi takozvani "vijetnamski junaci" su agresori koji su došli ubijat,rušit i iživljavat se na ljudima na tuđi teritorij

  • duje912 02.11.2016.

    da ovo niste napisali 99% hrvaa nebi ni znalo...toliko o velikoj "akciji" dotičnoga

Komentiraj...
Vidi sve komentare