Obavijesti

News

Komentari 15

Amerikanac postao vijetnamski junak, njegov čin šokirao je sve

Amerikanac postao vijetnamski junak, njegov čin šokirao je sve
1

Na današnji dan 1965. Norman Morrison (31), kveker iz Baltimora, spalio se pred zgradom američkog Ministarstva obrane. Učinio je to iz protesta zbog korištenja napalma u Vijetnamskom ratu.

VIDEO

Šokantno samospaljivanje pred američkim Ministarstvom obrane zbilo se na današnji Dušni dan 1965. u 17 sati i 20 minuta. 

Norman Morrison (31) iz Baltimorea, otac troje djece i pripadnik zajednice kvekera (kršćanski vjerski pokret bez svećenstva i obreda) odlučio se na taj čin iz protesta zbog korištenja napalma u Vijetnamskom ratu.

Tog je dana došao pred Pentagon sa svojom jednogodišnjom kćeri Emily. Nekome iz gomile koja se okupila ju je predao, a zatim se polio kerozinom i spalio točno ispred ureda tadašnjeg američkog ministra obrane Roberta McNamare.

Norman Morrison

Pretpostavlja se da mu je ideju za taj čin dao budistički monah Thích Quảng Đức koji se u Vijetnamu 1963. spalio u stavu za meditaciju, ne ispustivši ni glasa u znak prosvjeda protiv progona koji je tadašnji režim Južnog Vijetnama sprovodio nad vijetnamskim budistima i rodoljubima.

U Vijetnamu postao junak

Njegova supruga Anne je nakon toga dala izjavu: "Ljudska bića moraju prestati ubijati druga ljudska bića. To uvjerenje oduvijek dijelim, a sad još više vjerujem u to...".

Ministar McNamara je poslije ispričao da je to bila tragedija za Morrisonovu obitelj, ali i za njega i cijelu zemlju

- Bio je to prosvjed protiv ubijanja koje je uništavao tolike mlade živote vijetnamske i američke mladeži.

Norman Morrison

U Sjevernom Vijetnamu postao je junak. Po njemu je imenovana ulica i izdana je poštanska marka njemu u čast.

Samoubojstvo samospaljivanjem je specifična vrsta političkog protesta koja se proteklih desetljeća mogla vidjeti među vijetnamskim i tibetanskim budističkim monasima, a naročito je zastupljena u Vijetnamu, gdje je tijekom šezdesetih godina postala sinonim za otpor okupacijskim snagama i domaćim izdajnicima.

Stravične napalm bombe

Razvijene su u Drugom svjetskom ratu, a neslavno su se proslavile u brutalnim bombardiranjima Vijetnama. Sadrže mješavinu gela i nafte koja se lijepi za kožu i prži ju na temperaturi do 1200 stupnjeva Celzijusa. Napalm bombe nakon ispaljivanja izgledaju kao vatrena lopta a mogu spržiti ljudsko meso i mišiće do kosti. 

Robert McNamara je bio kreator rata u Vijetnamu

Bivši američki ministar obrane Robert McNamara, ključni arhitekt rata u Vijetnamu, doživio je duboku starost. Umro je 2009. u 93 godini života.

Bio jedan od Kennedyjevih najbližih suradnika tijekom kubanske raketne krize 1962. godine, kada su SAD i SSSR došle na rub nuklearnog rata. No postao je metom napada zbog svoje uloge u vođenju rata u Vijetnamu. McNamara i tadašnji američki predsjednik Lyndon Johnson te drugi američki dužnosnici opisivali su rat u Vijetnamu kao nužnu bitku hladnog rata, kako bi se spriječilo širenje komunizma u cijeloj jugoistočnoj Aziji. 

Robert McNamara

Iako je taj u SAD-u omraženi rat nekada nazivan ‘McNamarinim ratom’, on je kasnije zaključio kako su obje administracije ‘grozno pogriješile’, nastavljajući vojne akcije nakon 1963. godine.

‘Vanjske vojne snage ne mogu rekonstruirati propalu državu, a Vijetnam je veći dio tog razdoblja bio propala država. No mi to nismo prepoznali’, izjavio je McNamara 1996. u intervjuu za dokumentarnu seriju CNN-a ‘Hladni rat’.

Njegova politika, a bio je ministar obrane punih sedam godina, rezultirala je smrću 58 tisuća američkih vojnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.