To je to što me zanima!

Amerikanci o Pelješkom mostu: U EU se već dugo boje Kineza

New York Times je razgovarao s inženjerom Jaroslavom Šegedinom iz Hrvatskih cesta koji kaže da će Pelješki most postati ''hrvatski nacionalni simbol'', no ističu se i prigovori konkurenata...
Vidi originalni članak

Ugledni New York Times objavio je veliki članak o izgradnji Pelješkog mosta, a zainteresiralo ih je to što je cijeli posao povjeren Kinezima. Istaknuli su kako Hrvatska već dugo želi povezati dva dijela svojeg kopna koje razdvaja izlaz BiH na more u Neumu, ali da su to dosad zaustavljali ratovi, korupcija, globalne financijske krize i političko prepucavanje - sve dok krajem ljeta nisu stigli Kinezi, navodi američki list, a prenosi Index.hr.

- Projekt je i test za Europsku uniju, koja je dugo vremena bila suzdržana kada je kineskim državnim tvrtkama trebalo dodijeliti sredstva za izgradnju velikih europskih infrastrukturnih projekata, zbog bojazni da bi kineske kompanije mogle potkopati tržišno natjecanje, smanjiti prava radnika i plaće, piše NYT. 

MILORAD DODIK: 'Neću podržati moguću tužbu BiH zbog Pelješkog mosta...'

Naime, ističu, Pelješki most je prvi veliki infrastrukturni projekt EU-a koji europskim novcem gradi kineska kompanija.

Navodi se i da većina poslova koje će stvoriti gradnja mosta neće otići u ruke radnika iz istočne Europe jer kineske kompanije imaju običaj dovesti vlastitu radnu snagu iz Kine. 

NYT je razgovarao s inženjerom Jaroslavom Šegedinom iz Hrvatskih cesta koji kaže da će Pelješki most postati ''hrvatski nacionalni simbol'', no ističu se i prigovori konkurenata poput austrijskog Strabaga koji je CRBC optužio da forsira dampinške cijene, ali je tužbu zbog dodjele izgradnje mosta Kinezima izgubio na sudu.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • Blogerusa 21.10.2018.

    Bolje bi bilo da baš pišu kako njima paše a te novine nisu baš kao što vi pišete ugledni onisu gnjezdo demokratskog pljena.

  • tabinja 15.10.2018.

    Mi ćemo to uspjeti.

  • tabinja 15.10.2018.

    Kako Kinezi grade mostove u tvrdom materijalu svijetu je odavno poznato. Onaj njihov ''kineski most--zid'' već stoljećima odoljeva vremenu : burama i olujama. Nego , znali smo da Kina nije problem: problem je u mozgovima nas ljudi s ovih nikad definiranih prostora..Jer, sve ono što nam se nudi iz svijeta , ,pa i iz domaćih naučnih krugova javno mnijenje dočeka s nepovjerenjem. Mada su sve to ocjene nekopetentnih krugova , politika ih prihvaća sa strepnjom, bojeći se ući u realizaciju iz straha za svoj politički , a onda i svaki drugi imidj u društvu u buduće.Nego , jesmo li mi baš sigurni, pravno i politički da smo u pravu što se tiće mogućih problema s a susjednom državom? Nije li trebalo prije riješiti pogranična pitanja pa onda graditi most. Naš tisak vodu navodi na naš mlin. No kad čujemo i drugu stranu nije baš sve jasno. A slušajući i čitajući našega uvaženoga akademika Rudolfa mi s optimizmom možemo ići u realizaciju projekta. No sjetimo se da je slićno razmišljanje teklo i sa Slovenijom pa smo u tom sporu jošuvijek na mjestu. Što ne bih smijeli zanemariti ni u ovom slučaju. Pa niti u buduće. fr.

Komentiraj...
Vidi sve komentare