To je to što me zanima!

Amerikanci prosvjeduju zbog moguće zabrane pobačaja

Američko sudsko vijeće navodno želi poništiti presudu kojom je 1973. legaliziran abortus
Vidi originalni članak

Amerika je na nogama zbog još tajnog nacrta dokumenta koji navodno sadrži većinsko mišljenje američkog sudskog vijeća koje sugerira da je sud za poništenje presude Roe vs. Wade, piše Politico. Tom je presudom 1973. legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.

Za sada nema komentara Vrhovnog suda, kao ni Bijele kuće, ali su zato pobornici pobačaja odmah na ulicama iznijeli svoje mišljenje prosvjedom.

ODLUKA VRHOVNOG SUDA Procurio nacrt dokumenta: SAD ide prema zabrani pobačaja?

- Abortus je zdravstvena skrb - uzvikivali su podržavatelji pobačaja pred zgradom Vrhovnog suda u američkom glavnom gradu, a suprotstavili su im se protivnici abortusa vičući: "Roe vs. Wade mora otići".

Autentičnost dokumenta potvrdio je Newsmagazine citirajući suca Alita, koji je rekao: "Ustav se ne odnosi na pobačaj i nijedno takvo pravo nije implicitno zaštićeno nijednom ustavnom odredbom". Odluka Vrhovnog suda neće biti konačna dok ne bude objavljena - što se očekuje u sljedeća dva mjeseca. Nekoliko država, u kojima su na vlasti konzervativci, već je donijelo strože zakone o pobačaju u iščekivanju odluke Vrhovnog suda.

MEVLUDIN ODGOVARA: Imala sam spontani pobačaj, hoću li se ostvariti kao majka?

Curenje ovakvog dokumenta u javnost je događaj bez presedana koji je izazvao šok u SAD-u zbog toga što, s jedne strane, sud se ponosi čuvanjem u tajnosti ovako bitnih podataka, a s druge strane zaprepastio je pružatelje usluga pobačaja.

- Sad sve ove druge konzervativne države, kao što je Oklahoma, donose potpuno iste zakone kao i Teksas. Moram reći da sam postala manje optimistična i mnogo uplašenija za budućnost presude Roe - rekla je Andrea Gallegos, izvršna upraviteljica ženske klinike Tulsa u Oklahomi, nakon što je otkazala zakazane termine za 25 pacijentica.

OČEKUJE SE PRESUDA VRHOVNOG SUDA Amerika je pred zabranom pobačaja, ljudi izašli na ulice

Inače, Vrhovni sud je 1973. legalizirao pobačaj na temelju tužbe Teksašanke Norme McCorvey (u spisu je korišten pseudonim Jane Roe), koja je 1969. ostala trudna s trećim djetetom i željela je pobaciti. Ona je podnijela tužbu protiv mjesnog državnog odvjetnika Henryja Wadea tvrdeći da je zabrana pobačaja u Teksasu protuustavna.

ČEKA SE ODLUKA SUDA Poništavanje povijesne presude iz 1973. omogućilo bi državama u SAD-u da zabrane pobačaj

Anketa Pew Research Centra iz 2021. pokazala je da 59 posto odraslih Amerikanaca smatra da bi pobačaj trebao biti legalan u svim ili većini slučajeva, dok 39 posto smatra da bi trebao biti nezakonit u većini ili svim slučajevima. Pobačaj je jedno od pitanja koje izaziva najveće podjele u američkoj politici već gotovo pola stoljeća. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare