To je to što me zanima!

Amerikanci prvi put u borbi upotrijebili 'nevidljivi avion'

Lansiran početkom 1990.-ih, F-35 je najskuplji iz programa naoružanja u američkoj vojnoj povijesti i stoji oko 400 milijardi dolara. Pentagonu je cilj sljedećih desetljeća proizvesti oko 2500 tih zrakoplova...
Vidi originalni članak

Američka vojska je u četvrtak prvi puta upotrijebila svoj novi "nevidljivi" zrakoplov F-35 u borbi, rekao je u četvrtak jedan američki dužnosnik. 

Najmanje jedan od tih novih američkih zrakoplova, dragulja tehnologije koji izmiču nadzoru najnaprednijih radara, poletio je s amfibijskog broda USS Essex i bombardirao talibanske mete u afganistanskoj pokrajini Kandahar, precizirao je taj neimenovani dužnosnik.

"Napad je uspio", dodao je.

To je bio zrakoplov  F-35B američke vojne mornarice, koji ima kratku uzletnu putanju i okomito se spušta.

Izrael je objavio u svibnju da je prva zemlja koja je koristila F-35 u borbi.

Lansiran početkom 1990.-ih, F-35 je najskuplji iz programa naoružanja u američkoj vojnoj povijesti i stoji oko 400 milijardi dolara. Pentagonu je cilj sljedećih desetljeća proizvesti oko 2500 tih zrakoplova.

Ukupno bi ti zrakoplovi F-35 do 2070. stajali 1500 milijarda dolara.

Pobornici zrakoplova hvale njegovu "nevidljivu" tehnologiju koja mu omogućuje izbjegavanje radara, njihovu nadzvučnu brzinu, agilnost i razne kolektore koji pilotu omogućuju pristup brojnim informacijama.

Kašnjenja i probijanje proračuna su obilježili razvoj tog zrakoplova.

U lipnju 2014. cijela flota američkih F-35 nije letjela jer su američke vlasti odlučile zaključiti istragu o uzrocima neobjašnjivog požara na jednom od njih. 

Prošle godine pedesetak F-35A također se nije micala iz zračne baze Luke u Arizoni zbog problema kisika.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • danijel51 30.09.2018.

    Misli se na avion nevidljiv radarima a ne da je nevidljiv na oci 😂😂

  • andrija 2 28.09.2018.

    F35B nevidljiv. Kome nevidljiv??? Talibanima da,jer ti kad se nadrogiraju nevide niti svoju mamu dok im kuha jelo. To koliko su nevidljivi ,najbolje Rusi znaju.

  • najiram 10 28.09.2018.

    tipično za američke kukavice oduvjek su ubijali iz zasjede ili sigurne udaljenosti...ma eko su takve junaćine kaj nedete sami protiv tobože talibani...pa da vas vidimo kak vam bodu pune gaće....zato i hlaće imate dole na nogi svezane da se ne poskliznete na vlastiti d...k haha ha

Komentiraj...
Vidi sve komentare