To je to što me zanima!

Amerikanci žele prikazati kako je 'super' život u Guantanamu

U zatvoru Guantanamo smješteni su neki od najopasnijih zatvorenika na svijetu, a sinonim je za teror. Nedavno objavljene fotografije pokazuju da ne žive u tamnici
Vidi originalni članak

U zatvoru Guantanamo smješteni su neki od najopasnijih zatvorenika na svijetu, a sinonim je za teror. Ipak, nedavno objavljene fotografije unutrašnjosti zatvora daju novi uvid u to kako stvarno izgleda život u zatvoru u kojem su ekstremisti zarobljeni u ratu protiv terorizma. I dok mnogi ljudi misle da su zatvorenici u Guantanamu osuđeni na vlažne tamnice, situacija je daleko drugačija. Oni mogu posuđivati Harry Potter filmove, auto magazine, pa čak i dobiti jagode uz čaj.

Zatvorenici se svako jutro bude u ćelijama koje imaju privatni toalet, umivaonik i wc papir, a onda se oblače u zatvorsku odjeću. 

Za vrijeme obroka ovisno o prehrambenim navikama mogu odabrati vegetarijanska, mesna ili riblja jela. Kada se žele opustiti mogu posjetiti knjižnicu koja ima niz knjiga na arapskom i engleskom jeziku, holivudske blockbustere i časopise. 

Zatvor je predmet rasprave u SAD-u i svijetu

Zatvor je odavno predmet rasprave u SAD-u i širom svijeta, a administracija predsjednika Obame htjela je zatvor zatvoriti međutim odluku je blokirao Kongres.

Zatvor je u posljednje vrijeme završavao na naslovnicama zbog tvrdnji branitelja zatočenika da se neki zatvorenici izgladnjuju, odbijaju spavati u ćelijama i sudjeluju u prosvjedima. Objasnili su i da su za prosvjede i štrajkove u veljači odgovorni stražari koji su oskvrnuli Kuran.

Dužnosnici su u četvrtak potvrdili da je jedan od čuvara ispalio nesmrtonosni plastični metak kako bi rastjerao zatvorenike, a pogodio je zatvorenika nakon što se jedan od njih pokušao popeti na ogradu dok su drugi na čuvare bacali kamenje. Do incidenta je došlo u dijelu zatvora u kojem je vlada uložila 744 tisuće dolara za renovaciju koja je uključila i izgradnju nogometnog terena za zatvorenike. 

'Stvara se lažna slika o zatvoru'

Vojska tvrdi da je to samo trik za privlačenje pozornosti. 

U zajedničkom pismu koje je prošli tjedan poslalo desetak odvjetnika koji zastupaju zatvorenike stoji da neki iskašljavaju krv i gube svijest. 

Kapetan Robert Durand rekao je da su tvrdnje senzacionalističke i da trenutno šest zatvorenika štrajka glađu, te da se taj broj ne razlikuje od podataka posljednjih 11 godina. Tvrdi da odvjetnici pokušavaju stvoriti lažnu sliku o zatvoru. 

- Svaki dan netko štrajka glađu, a neki zatvorenici napadaju čuvare. Opisivati trenutne uvjete kao pogoršanje situacije je laž - tvrdi. 


Idi na 24sata

Komentari 151

  • DonMateo93 19.03.2013.

    evo pa pšogledajte kako im je ljepo uzivaju :)

  • ッi シ 18.03.2013.

    ovima je bolje tu nego nekvi Turski zatvor ili oni tamo dalje.

  • optimistika 16.03.2013.

    Ako je neko zaslužio da bude tamo ,pa ni netreba da mu je ugodno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare