To je to što me zanima!

Analitičari: Hrvatsku očekuje još jedna recesijska godina

Hrvatska će vjerojatno trebati još jedan rebalans proračuna i to krajem 2. kvartala. Glavni razlog za rebalans je taj što izostaju reforme, pa će rasti i troškovi proračuna
Vidi originalni članak

Hrvatska će vjerojatno trebati još jedan rebalans proračuna i to krajem drugog kvartala. No, treba pričekati ocjenu Europske komisije kako bi se vidjelo koji su to potezi Vlade bili strukturalne prirode, ocijenio je glavni ekonomski analitičar Hypo Alpe-Adria banke Hrvoje Stojić na 15. godišnjem makroekonomskom pregledu za 2014.-2015. godinu.

Dodao je kako će glavni razlog za rebalans biti taj što izostaju reforme, najviše u zdravstvu, pa će rasti i troškovi proračuna. Dobra je stvar, ocijenio je, što ćemo rebalans raditi pod prismotrom EK, po principu 'mrkve i batine'. 

I dalje stoji pri ocjeni Hypo banke da će ovo biti još jedna recesijska godina, a da će BDP pasti za 0,7 posto. Tek nagodinu bi BDP trebao rasti za skromnih 0,8 posto. Ocjenjuje da će nezaposlenost i dalje rasti i u 2015. doseći 19,1 posto. 

Između ostalog, rekao je da je od početka krize u 2007. industrijska proizvodnja pala za velikih 15 posto, a da druge zemlje u istočnoj Europi imaju manji pad.

Turizam će rasti, ali nas neće izvući iz recesije

Hypo banka ocjenjuje da će inflacija ove god biti skromnih 0,4 posto. Turizam će i dalje rasti za stabilnih 2 do 3 posto, no to neće biti dovoljno da zemlju izvuče iz recesije. I dalje nismo dovoljno integrirani u europske trgovinske i proizvodne tokove zbog slabe konkurentnosti. 

Stojić smatra da su izgledi za oporavak još vrlo slabi. Predviđa i da će kuna oslabiti, ali vjeruje da će HNB svojom politikom ipak stabilizirati kunu ispred eura.

Kako bi se gospodarstvo pokrenulo smatra  da bi i dalje trebali fleksibilizirati tržište rada, ubrzati reforme javne uprave i reforme teritorijalnih jedinica, što je vrlo aktualno u ostatku Europe. Puno je prostora i za efikasnije pravosuđe koje bi moglo čak imati učinak poreznog rasterećivanja. Nerješavanje predstečajnih nagodbi moglo bi, smatra, prerasti u sistemski rizik.



Idi na 24sata

Komentari 66

  • sylvia 28.03.2014.

    Idućih 7 godina će biti najgore, ne šalim se!

  • Renavoid 26.03.2014.

    htjeli mi to priznati ili ne, nikad više neće biti bolje ....

  • dahhmal 26.03.2014.

    Mi napredak ne možemo očekivati sa ovakvom nesposobnom vladom njihov je jedini prioritet bio da nam udare harač kako bi oni mogli putovati po svijetu,voziti se u novim limuzinama uglavnom uživati u svojima foteljama

Komentiraj...
Vidi sve komentare