To je to što me zanima!

Andrija (64): Idem u Njemačku raditi na skeli, nema mi druge!

NE ODLAZE SAMO MLADI: Andrija Katinić iz Slavonskog Broda sa svoje 64 godine morao je otići u Njemačku raditi na gradilištima. Kaže da je sve probao i da ne može više tu preživjeti
Vidi originalni članak

Iseljavanje iz Slavonije i dalje ne jenjava. Mladi ljudi, primorani pronaći egzistenciju u drugim državama, odlaze privremeno, no kad počnu raditi i srede svoj status, većina njih ne namjerava se uskoro vratiti. 
I ne samo mladi, na autobusnim kolodvorima sve je više i starijih muškaraca i žena koji su do jučer ispraćali sinove i kćeri na rad u inozemstvo, a sad su i oni krenuli njihovim stopama. Sve se preokrenulo. Kad je potraga za boljim životom u pitanju, nema pravila, jer ugroženi su svi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Na sve moguće načine pokušavao sam preživjeti i ostati u Hrvatskoj. Mislio sam kuda ćeš ti u tim godinama, ali kriza je stisnula, kao i reuma u mojim kostima. Stisnem zube i idem dalje. Uvjeta za mirovinu nemam, radni staž mi je na silu prekinut, vojnu mirovinu nisam mogao dobiti jer su mi, unatoč PTSP-u, rekli da mi nije ništa. I što drugo nego s ovim mladim ljudima ukrcati se na autobus i otići. Godinu dana sa svoje 64 godine radim na gradilištima sjeverne Njemačke, a kući dolazim samo za blagdane. Odoh sad i, ako Bog da, kući ću na nekoliko dana doći za Uskrs - rekao je Andrija Katinić iz Slavonskog Broda.


- Treba se u ovim godinama penjati po skelama jer radim kao skelar - dodao je Katinić.

Među mladim putnicima su i prijatelji Ivan Rapić (35) i Pavo Crljen (31), koji putuju za Pforzheim, gdje rade kao elektroinstalateri.

- Malo je teško kod kuće ostaviti troje djece i suprugu, ali nema druge. Ovdje sam radio kod privatnika za plaću od 3000 do 3500 kuna te nikako da sastavim kraj s krajem. Kad bih platio sve obveze, ništa mi nije ostajalo. Iz mjeseca u mjesec sam tonuo sve dublje u minus. Sad znam zašto radim. Plaća pokrije troškove obitelji i moje, a nešto nam i ostane – rekao je Pavo Crljen prije odlaska.

Kriza je toliko stisnula da nemam izlaza

Andrija se nada da će za Uskrs doći na nekoliko dana kući. Kaže da je sve probao i da jednostavno ne može više tu preživjeti. Nema uvjete za mirovinu, a kako kaže, radni staž mu je na silu prekinut. Iako ima PTSP frekli su mu da mu nije ništa, pa nije mogao dobiti ni vojnu mirovinu. Kako kaže, nema što drugo nego se ukrcati s mladim ljudima i pokušati si spasiti starost.

Idi na 24sata

Komentari 858

  • Plavi Mali Slatki Vrag 13.08.2018.

    Sramote šta ste učinili a činite dalje poslje idete svi vanka RH prodali ste nas zemlju uništili ste povjest pogptovo Dalmaciju uništili ste Zlatna polja Slavoniju.Lažovima koji su bižali kad su tribali bit tu prodali ste ognjišta di su bile matere babe prababe didovi pradidovi na kojii trik?Opet preko para prokletih tko zna kako zarađenih briga vas za ljudske živote uradili ste sebi deblji račun preko ćijih leđa ćije suze ćije boli prokletnici svaka će vas suza bol stić.Idete na godišnji?Od čega ste se umorili? Koljinda ti od aviona,utakmice navodnih posjeta za dobrobit koga ma šta glumiš pamet ista si Plenki svi ste vi bagretina triba vas ka u Kini dum i čao val nezaposlenosti užasna stopa mortaliteta nema nataliteta niti blizu neče ga ni bit sa vama val deložacija na falsifikatima prevarama vi ste mrzioci ove drzave koja je stvorena na krvi boli jauku dok su vaše krmeljave oći bile van RH sad ste došli ponižavat ovo malo šta nas ima gamadi beskičmenjaci gadljivi.Europska Unija hahh jer tako vama paše punite đepe sebi svojoj dici dok druga moraju bit rješena jer neostavljate izbor ili žena pobaci od šoka trauma koje činite pančofari obićni ćuvajte se bjesa malog strpljiva čovika čuvajte se čunke šta mislite da ste nedodirljivi cila planeta se smije kakva je hrvatska po mitu korupciji ubojstvu malog čovika koje bacate na ulice.Gadite mi se gadite se svima imate vi i kceri i sinove svakome če vratit bogme vratiče vama baš tu di ne mislite.Idem ča ja zbog vas.

  • Sokol ga nije volio 11.01.2017.

    Kaže da je "skelar" jel to onaj koji vozi skelu preko Save ili pak nešto drugo.Mislim da u Njemačkoj nemaju posao u struci za njega.

  • Sokol ga nije volio 11.01.2017.

    Dragi Andrija pa čovjek sa 64 ide u mirovinu a ne u Njemačku, di si ti bio i što si radio do sad ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare