To je to što me zanima!

Anvar Azimov: 'Hrvatska je most između Rusije i EU-a'

Jako smo zainteresirani za poboljšanje naših odnosa s članicama EU-a i apsolutno smo sigurni da ćemo prije ili kasnije uspjeti obnoviti našu bilateralnu stratešku suradnju, rekao je
Vidi originalni članak

Rusija je apsolutno sigurna da će prije ili kasnije obnoviti stratešku suradnju s Europskom unijom, a Hrvatska tu igra važnu ulogu mosta između Moskve i Bruxellesa, rekao je u ponedjeljak bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Odnosi između Rusije i Hrvatske "dokazuju da članstvo bilo koje države u NATO savezu i EU-u nije prepreka poboljšanju odnosa”, rekao je Azimov Hini uoči sastanka u Rusko-hrvatskom društvu prijateljstva na kojem je na kraju svog prvog posjeta Moskvi sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Jako smo zainteresirani za poboljšanje naših odnosa s članicama EU-a i apsolutno smo sigurni da ćemo prije ili kasnije uspjeti obnoviti našu bilateralnu stratešku suradnju s tim savezom jer je Rusiji i EU-u suđeno da budu zajedno”, kazao je veleposlanik koji je napustio Zagreb 2020. nakon pet godina.

POMOĆ U KRIZI Britanski ministar obrane šalje u Ukrajinu oružje za obranu od Rusije: 'To je za samoobranu'

"U tom pogledu Hrvatska i dio drugih europskih zemalja igraju važnu ulogu kao most između EU-a i Rusije”, naglasio je.

Susret ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova s Gordanom Grlićem Radmanom nazvao je "vrlo otvorenim, prijateljskim i konstruktivnim”, a za odnose između Moskve i Zagreba rekao je da se temelje na "međusobnom povjerenju i razumijevanju zabrinutosti”.

"Mi jasno shvaćamo da su prioriteti hrvatske vanjske politike povezani s euroatlantskom solidarnošću, ali u isto vrijeme to nije prepreka Hrvatskoj za proširenje odnosa s državama poput Rusije, Kine i Indije”, istaknuo je Azimov.

Za Grlića Radmana rekao je da je jedan od "najplodonosnijih europskih ministara”, dodavši da je surađivao s pet hrvatskih šefova diplomacije, no da je s aktualnim razvio "posebne odnose”.

"Jako mi nedostaje Hrvatska", zaključio je Azimov.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare