To je to što me zanima!

Apsurd u Splitu: Zgrada nam se ruši, ne možemo je obnoviti

Ministarstvo im odbilo projekt: Splitski Kineziološki fakultet djeluje u zgradi koja prokišnjava te je napuknuta. Uprava fakulteta ističe kako argumenti Ministarstva znanosti nisu utemeljeni
Vidi originalni članak

Kineziološki fakultet u Splitu (KIFST) osnovan je 2008., najmlađa je sastavnica Sveučilišta u Splitu s 900 polaznika iz cijeloga svijeta, a nastavu izvode u zgradi od prije 2. svjetskog rata koja je nekad bila konjušnica i prijeti joj urušavanje.

Voda izvire iz zidova za svake jače kiše, na zgradi je azbestni krov, a oštećenja nastala manjim potresima, kako tvrde čelnici ovoga fakulteta, dovela su u pitanje stabilnost objekta. Posljednje tri godine KIFST je uložio oko 400.000 kuna vlastitog novca u razradu i smišljanje projekta “Sportsko srce Urbane aglomeracije Split - Izrada projektne/tehničke dokumentacije za izgradnju zamjenske zgrade Kineziološkog fakulteta u Splitu”. No nisu dobili podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kako kažu, projekt za pripremu daljnje dokumentacije odbilo je bez adekvatnog objašnjenja i time onemogućilo da se natječu za novac EU za gradnju nove zgrade.

- Pored glavnog problema neadekvatne znanstvene infrastrukture, naš projekt rješava i prostor za tjelesno vježbanje, urede za sportske zajednice, kao što su one za osobe s invaliditetom, školski i studentski sport, te stvara infrastrukturne pretpostavke za online edukaciju. Među ostalim, rješava prostornu problematiku za natjecanja školskog i studentskog sporta, kao i edukaciju članova HGSS-a. U novoj zgradi smjestio bi se Hrvatski institut za kineziologiju i sport, dobili bismo mjesto za istraživanja, sportsku dijagnostiku i skrb vrhunskih sportaša, pa i lakši pristup okolnim objektima - istaknuo je prof. dr. Dražen Čular, prodekan za poslovnu politiku i financije.
Svrha odbijenog “Sportskog srca” je, dodaje Čular, stvaranje središta za istraživanja, edukacije i praktične primjene znanja u području biomedicine, kineziologije, zdravlja, sporta i srodnih disciplina, neophodnog za očuvanje zdravlja.

- Uvjereni smo da povjerenstvo nije poznavalo većinu činjenica iz projekta. Mislim da su službe ministarstva zakazale u transparentnosti cijelog postupka. O zrelosti našeg projekta da i ne govorimo - vlasništvo je čisto, idejno rješenje i konzervatorska studija izrađeni, županija i svi gradovi u okruženju partneri, izjava gradonačelnika potpisana, lokacijska informacija pribavljena, ne treba mijenjati GUP, otvaraju se novi pravci istraživanja, a odgovor je: ‘Projekt i KIFST kao prijavitelj nisu prihvatljivi’ - nezadovoljan je Čular.

Na odluku žalbu je ministarstvu uputila prof. dr. sc. Đurđica Miletić, dekanica KIFST-a, ističući kako je fakultet njome teško oštećen. Također, navodi i kako su pojašnjenja o odbijanju ovoga projekta, koja su u međuvremenu dobili, u velikom dijelu neutemeljena i prepuna nesuvislosti.

Na naš upit o ovom problemu, iz Ministarstva znanosti nam je poručeno da ne mogu davati konkretne informacije sve dok traje postupak.

- Mi smo pokrenuli prvi studij u području kineziologije metodom učenja na daljinu u RH. Trenutačno studira već četvrta generacija studenata. Stručni preddiplomski međunarodni studij koji obrazuje trenere stolnog tenisa provodi se u suradnji sa Svjetskom i Europskom stolnoteniskom federacijom. Naša posebnost ogleda se i u činjenici da nastavnici dolaze iz više od 20 renomiranih institucija sa svih kontinenata - kaže prof. Čular.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • nikluk20 04.04.2018.

    netklo ovdje razmišlja nešto drugo i nije mu problem čekati.....a vas pušta da se raspadnete do trenutka da se šteta nemože popraviti....

  • purgerica prva 04.04.2018.

    Predlažem donatorsku akciju, evo, ja prva krećem sa donacijom. Pa kaj je to, 3-4 milijuna kuna, to skupimo za 10 dana, pa Split ima 150 tisuća stanovnika (statisdtika iz 2017.g.) kaj je to za vas? jedna kava dnevno manje, ionak sam ispijate kave.

  • purgerica prva 04.04.2018.

    Obrazovna ustanova pa se urušava, nešto nam to poznato. Ma gdje su onih dvoje pametnih iz strančice pametne, Puljakovi bračni drugovi, dajte, pravi znanstvenici čudnih puteva znanstvenih, kaj oni kažu na ovo? Kak to da se već nisu javili?

Komentiraj...
Vidi sve komentare