Obavijesti

News

Komentari 7

Apsurd u Splitu: Zgrada nam se ruši, ne možemo je obnoviti

Apsurd u Splitu: Zgrada nam se ruši, ne možemo je obnoviti
1

Ministarstvo im odbilo projekt: Splitski Kineziološki fakultet djeluje u zgradi koja prokišnjava te je napuknuta. Uprava fakulteta ističe kako argumenti Ministarstva znanosti nisu utemeljeni

VIDEO

Kineziološki fakultet u Splitu (KIFST) osnovan je 2008., najmlađa je sastavnica Sveučilišta u Splitu s 900 polaznika iz cijeloga svijeta, a nastavu izvode u zgradi od prije 2. svjetskog rata koja je nekad bila konjušnica i prijeti joj urušavanje.

Voda izvire iz zidova za svake jače kiše, na zgradi je azbestni krov, a oštećenja nastala manjim potresima, kako tvrde čelnici ovoga fakulteta, dovela su u pitanje stabilnost objekta. Posljednje tri godine KIFST je uložio oko 400.000 kuna vlastitog novca u razradu i smišljanje projekta “Sportsko srce Urbane aglomeracije Split - Izrada projektne/tehničke dokumentacije za izgradnju zamjenske zgrade Kineziološkog fakulteta u Splitu”. No nisu dobili podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kako kažu, projekt za pripremu daljnje dokumentacije odbilo je bez adekvatnog objašnjenja i time onemogućilo da se natječu za novac EU za gradnju nove zgrade.

- Pored glavnog problema neadekvatne znanstvene infrastrukture, naš projekt rješava i prostor za tjelesno vježbanje, urede za sportske zajednice, kao što su one za osobe s invaliditetom, školski i studentski sport, te stvara infrastrukturne pretpostavke za online edukaciju. Među ostalim, rješava prostornu problematiku za natjecanja školskog i studentskog sporta, kao i edukaciju članova HGSS-a. U novoj zgradi smjestio bi se Hrvatski institut za kineziologiju i sport, dobili bismo mjesto za istraživanja, sportsku dijagnostiku i skrb vrhunskih sportaša, pa i lakši pristup okolnim objektima - istaknuo je prof. dr. Dražen Čular, prodekan za poslovnu politiku i financije.
Svrha odbijenog “Sportskog srca” je, dodaje Čular, stvaranje središta za istraživanja, edukacije i praktične primjene znanja u području biomedicine, kineziologije, zdravlja, sporta i srodnih disciplina, neophodnog za očuvanje zdravlja.

- Uvjereni smo da povjerenstvo nije poznavalo većinu činjenica iz projekta. Mislim da su službe ministarstva zakazale u transparentnosti cijelog postupka. O zrelosti našeg projekta da i ne govorimo - vlasništvo je čisto, idejno rješenje i konzervatorska studija izrađeni, županija i svi gradovi u okruženju partneri, izjava gradonačelnika potpisana, lokacijska informacija pribavljena, ne treba mijenjati GUP, otvaraju se novi pravci istraživanja, a odgovor je: ‘Projekt i KIFST kao prijavitelj nisu prihvatljivi’ - nezadovoljan je Čular.

Na odluku žalbu je ministarstvu uputila prof. dr. sc. Đurđica Miletić, dekanica KIFST-a, ističući kako je fakultet njome teško oštećen. Također, navodi i kako su pojašnjenja o odbijanju ovoga projekta, koja su u međuvremenu dobili, u velikom dijelu neutemeljena i prepuna nesuvislosti.

Na naš upit o ovom problemu, iz Ministarstva znanosti nam je poručeno da ne mogu davati konkretne informacije sve dok traje postupak.

- Mi smo pokrenuli prvi studij u području kineziologije metodom učenja na daljinu u RH. Trenutačno studira već četvrta generacija studenata. Stručni preddiplomski međunarodni studij koji obrazuje trenere stolnog tenisa provodi se u suradnji sa Svjetskom i Europskom stolnoteniskom federacijom. Naša posebnost ogleda se i u činjenici da nastavnici dolaze iz više od 20 renomiranih institucija sa svih kontinenata - kaže prof. Čular.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature