To je to što me zanima!

Arheolozi iskopali princezu od Caske te vrijedni nakit

Curica je oko vrata imala jedinstvenu brončanu ogrlicu iz ranohrvatskog razdoblja. Uz njezinu glavu pronašli su i prsten s krunom te naušnice
Vidi originalni članak

Strašan je to osjećaj. S toliko iščekivanja smo pratili svaki pokret kistom koji je otkrivao ogrlicu pod dječjom lubanjom. Arheolozi ni u jednom od tisuća starohrvatskih grobova ovako vrijedan nalaz nisu vidjeli, kazao je Radomir Jurić, vođa tima arheologa i voditelj srednjovjekovne zbirke zadarskog Arheološkog muzeja. Zadarski su arheolozi u grobu djevojčice, koja je na Pagu umrla s najviše 10 godina, otkrili jedinstvenu brončanu ogrlicu iz ranohrvatskog razdoblja. Senzacionalni nalaz ležao je kraj utvrde iznad Caske blizu Novalje, samo nekoliko stotina metara od poznate plaže Zrće. Nalaz govori o luksuzu i obitelji djevojčice, koja je vrijedni nakit s njom zakopala u grob. Uz glavu djevojčice, koju su nazvali 'Mala od Caske', pronašli su i prsten s krunom te brončane naušnice u obliku jagode. One su, kažu arheolozi, bile omiljeni nakit Hrvatica u srednjem vijeku, od 9. do 11. stoljeća. Osim ovog, arheolozi su zasad pronašli još devet grobova, a među njima i grob dječaka. Radomir Jurić smatra da je curica živjela krajem 10. ili početkom 11. stoljeća. 'Malu' čekaju antropološka istraživanja i pokušaj utvrđivanja uzroka smrti, a nakon toga će i nju i ogrlicu izložiti u Gradskome muzeju Novalje.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • dssddssdsfggdsw 09.06.2010.

    Nosila je broš, to mora da je od Jace rod.

  • dssddssdsfggdsw 09.06.2010.

    Ja predlažem da se to preda strancima za jedan novi Rolex.

  • mexton 09.06.2010.

    Ako je 1000 godina počivala u miru, zasto ne moze i dalje?? Ajde dobro uzeli su taj vrijedni nakit...to je ok...al kostura izlozit u muzeju? I to djevojcica? Bolesno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare