To je to što me zanima!

Astra Zenecino cjepivo protiv Covid-19 može izazvati iznimno rijedak neurološki poremećaj

EMA je u srijedu objavila da je veza između Guillain-Barreov sindroma i AstraZenecinog cjepiva Vaxzevrie u najmanju ruku "razumna mogućnost" jer je zabilježeno 833 slučajeva tog sindroma nakon 592 milijuna doza cjepiva
Vidi originalni članak

Europska agencija za lijekove (EMA) dodala je iznimno rijedak neurološki poremećaj, Guillain-Barreov sindrom (GBS) na listu mogućih nuspojava cjepiva AstraZenece protiv covida-19. 

EMA je u srijedu objavila da je veza između GBS-a i AstraZenecinog cjepiva Vaxzevrie u najmanju ruku "razumna mogućnost" jer je zabilježeno 833 slučajeva tog sindroma nakon što je od 31. srpnja u svijetu dano 592 milijuna doza tog cjepiva. 

POJAVIO SE JEDAN SLUČAJ Riječ stručnjaka: Cjepivo protiv gripe neće poništiti cjepivo za koronu, poželjno je uzeti oba

EMA je tu nuspojavu kategorizirala kao "vrlo rijetku“, što je najniža učestalost koju neka nuspojava može imati.

Agencija je istaknula da su prednosti AstraZenecinog cjepiva i dalje puno veće od rizika. 

Američka agencija za hranu i lijekove FDA izdala je upozorenje da je GBS moguća nuspojava cjepiva Johnson&Johnsona. Oba cjepiva koriste se vektorskom tehnologijom i povezana su s rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi. 

ZARAZNIJI I OPASNIJI SOJEVI Dr. Goran Tešović: Cijepite djecu jer će jesen donijeti nove sojeve

EMA je na listu dodala i bezopasnije nuspojave za cjepiva Johnson&Johnsona, Moderne i AstraZenece kao što su bol u rukama, nogama i u trbuhu te simptomi nalik gripi. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • NonGMOwomen 09.09.2021.

    Iznimno rijedak!? Pa cim spominjete zna se da je puno puno vise. Pise i u EMA statistici...naravno umanjeno.

  • crazy mind 08.09.2021.

    prosim lepo znaci uzmimo hipotetski da su svi primili obadvije doze tog cjepiva. znaci cjepljeno bi bilo 296 mil. osoba. od tih 296 mil. navedene nuspojave imale bi 833 osobe. svi kaj se dizu na zadnje noge bi mozda samo mogli uzeti u obzir postotni racun pa bi im se malko razbistrilo. svakako da su te nuspojave nepozeljne, svakako da ima i drugih negativnih nuspojava tog (a i ponekog drugog cjepiva) svakako da su ta cjepiva "eksperimentalna". svakako da se i dalje radi na tome da se pronadu nova BOLJA cjepiva jer su sva ova cjepiva protiv covida pustena (nakon kracih ispitivanja) kao PRVA POMOC dok se ne pronade neko koje ce biti djelotvornije i imati manje nuspojava. pa SVA cjepiva koja se daju ljudima kod jednog manjeg broja ljudi izazivaju nezeljene nuspojave. to bi se izbjeglo vjerojatno samo u slucaju kada bi se za svakoga proizvelo individualno cjepivo (sto je tesko zamislivo)

  • zagorska puntarica opet 08.09.2021.

    Ma ne, ni moguce, veli sveti stozer da su sva cjepiva sigurna i da se treba cijept barem 4 puta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare