To je to što me zanima!

Atrakcija: U Vukovaru zračne orgulje sviraju "Lijepu našu"

Čim je postavljena ograda od 35 cijevi, od kojih svaka proizvodi zvuk, privukla je pozornost Vukovaraca. I oni koji nisu glazbeno educirani okušali su se sviranju prvih taktova himne
Vidi originalni članak

Krapinsko-zagorska županija donirala je Vukovaru značajan novac za obnovu Vodotornja, a djeci iz vrtića podijelila je drvene igračke izrađene u Mariji Bistrici, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najzanimljivija donacija instalirana je ispred zgrade gradskog poglavarstva. Riječ je o glazbenoj ogradi koja se sastoji od 35 metalnih cijevi, od koji svaka proizvodi jedan zvuk kad je dotakne glazbena udaraljka. Poredane u pravilan niz, cijevi stvaraju zvukove hrvatske himne. Identična glazbena ograda postavljena je u Park znanosti, projekt jedinstven u svijetu, koji je počela Krapinsko-zagorska županija, a cilj je javne površine oplemeniti interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajima namijenjenim svim dobnim skupinama.

Glazbena ograda, tako, omogućuje svima, pa i onima koji nisu glazbeno educirani, da odsviraju prve taktove “Lijepe naše”. Čim je postavljena, ograda je odmah privukla pažnju Vukovaraca, koji su se okušali u sviranju himne.

Istog dana svečano je obilježeno i 25 godina od osnutka 204. Vukovarske brigade, kojoj je nazočio i Branko Borković Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara. Pripadnici te postrojbe položili su vijence na Memorijalnom groblju, pogledali ratni film o rušenju Vukovara i stvaranju hrvatske države te obišli spomen-sobu posvećenu pripadnicima 204. brigade koji su u bitki za Vukovar pretrpjeli najveće gubitke.     

Idi na 24sata

Komentari 53

  • NikolaGoricki 26.09.2016.

    a te orgulje su garant napravljene po standardnoj drzavnoj cijeni, 2 metra inoxa koji kostaju kao 2 kilometra

  • AUSSIE 25.09.2016.

    Drvenog Starčevića su polomili a i ovo će pijana braća srediti.

  • jackdawson 25.09.2016.

    nadam se da se neće naći neki uvrijeđeni građanin Vukovara ili okolice kojem se neće svidjeti tonovi koji dolaza iz "orgulja",te da svoje nezadovoljstvo manifestora uništavanjem istih!

Komentiraj...
Vidi sve komentare