To je to što me zanima!

Australski 'Kristian': U samici 6 godina, na njega huškali pse

Osobu s intelektualnim poteškoćama držali su u potpunoj izolaciji od 2012. do 2018. godine u Brisbaneu. Mladić čiji identitet se krije iza imena 'Adrian' preživio je stravično maltretiranje policijskim psima
Vidi originalni članak

Dok Hrvatsku potresa slučaj Kristiana Vukasovića, 18-godišnjaka s poteškoćama u razvoju koji je navodno bolovao i od bronhalne astme te metaboličkog sindroma, a ipak je završio u zatvoru s najtežim kriminalcima zbog piromanije i kasnije preminuo pod još nerazjašnjenim okolnostima, u Australiji je na razinu rasprave u parlamentu uzdignut 'slučaj Adrian'. S tim da je on, za razliku od Kristiana, nekako preživio. 

TRAGEDIJA NA BILICAMA Pet pogrešaka koje su dovele do mladićeve smrti u zatvoru

Riječ je o mladiću s intelektualnim poteškoćama koji je od 2012. do 2018. godine, kako pišu australski mediji, proveo 99 posto vremena u neljudskim uvjetima - potpuno izoliran, u samici.

Prije toga utvrđeno je kako je riječ o 'osobi s intelektualnim poteškoćama koja se nije sposobna braniti na sudu'. Iako su znali za njegov smrtni strah od životinja, naročito pasa, i da je riječ o osobi s intelektualnim poteškoćama, čuvari u Brisbaneu punih šest godina držali su Adriana u samici i svakodnevno ga maltretirali i plašili lavežom policijskih pasa. Sve je snimalo 16 kamera za nadzor. 

TRAGIČNA SMRT KRISTIANA Molio je: 'Pustite me, neću više nikad...' Vratili su ga u zatvor

Istraga ovog šokantnog slučaja pokazala je da je pristup Adrianu bio 'protivan zakonu, iznimno nehuman bez ikakvog povoda, nasilan i diskriminirajući prema osobi sa smanjenim intelektualnim sposobnostima'. 

- Ovo je nečuveno! Nezamisliv slučaj osobe s invaliditetom tretirane na užasan način, mladića su držali u izolaciji godinama i nanijeli mu strašnu štetu - rekao je Jeff Smith, direktor odjela za osobe s invaliditetom u Australiji. 

Detalji slučaja su uistinu šokantni - 99 posto vremena između 24. rujna 2012. i 18. lipnja 2018. Adrian je provodio u samici, bez ikakvog kontakta s ostalim zatvorenicima ustanove namijenjene delinkventima srednjoškolske dobi. Pritom je osoblje ustanove povremeno dovodilo policijske pse da ga zastrašuju iako su znali za njegov strah od životinja.

- On ima smrtni strah od životinja. Nakon kontakta s policijskim psom pronašli smo ga kako leži u položaju fetusa - stajalo je u zabilješkama osoblja forenzičke ustanove Wacol u Brisbaneu, koja je k tome trebala biti specijalizirana za tretman osoba koje su prekršile zakon, a imaju intelektualne teškoće.

ŠOKANTNO SVJEDOČENJE Ispovijest cimera: Kristiana su svi maltretirali, rezao si je žile

Adrianu su inače u ranom djetinjstvu dijagnosticirali poteškoće u razvoju uzrokovane anomalijama kromosoma. K tome je zlostavljam emocionalno, fizički pa čak i seksualno najprije u svojoj obitelji, a potom i od osoba koje su se trebale brinuti o njemu nakon što je izdvojen iz obiteljskog doma. 

Još 2012. je počinio kriminalno djelo za koje nije nikad odgovarao pred porotom jer je ocijenjeno da nije sposoban za suđenje. Adrian je u završio u samici zbog nasilnog ponašanja u ustanovi, u izdvojenoj jedinici koja je navodno bila posebno konstruirana za njega zbog nasilnog ponašanja.

Pet puta je napadao osoblje, stoji u njegovu dosjeu, pa je komunikacija s njim bila svedena na vodoravni otvor kroz koji su mu davali hranu i ostale potrepštine. U međuvremenu je zbog dugogodišnje izolacije počeo odbijati izlazak iz samice, ponekad je i štrajkao glađu na nekoliko dana zbog neljudskog tretmana o kojem se donedavno nije znalo ništa. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • ramokatolik 30.08.2019.

    Zašto ljude zatvaramo u zatvore ne bi li bilo bolje da izgradimo hotele sa bazenima i velnesima i umjesto policije zaposlimo uslužne djelatnike u ugostiteljstvu i tu pozatvaramo sve kriminalce

  • cisab 30.08.2019.

    Ovo je vjerojatno placeni clanak od pravosuda da bi se stekao dojam da nerade samo u nasem pravosudu ubojice nevinih i nesposobnih. Javnost i sve normalne ljude zanima dali je ministar Bosnjakovic podnio ostavku. Cinjenice koje je on utvrdio da su Kristijana premjestale u sve losiju ustanovu nisu valjda dovoljan dokaz, da nije s tom skromnom pamecu, bio u stanju kontrolirati tako veliki sustav. Bosnjakovicu da imas i malo savjesti podnio bi ostavku. Vlast je toliko slatka da smrtni slucajevi nemogu promijenit i osvijestit tu strast za kradom i vlascu.

  • Nisan te tila 30.08.2019.

    Nažalost, imamo mi i našeg Kristijana. Za čiju smrt niko neće ni odgovarat. Da su imali savjesti, humanosti i osjećaj za bolesno biće, ovo se ne bi ni dogodilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare