To je to što me zanima!

Austrija daje radniku čak 90% plaće, a naša Vlada minimalac!

Zatvaranje ugostitelja i uslužnih djelatnosti ostavit će tisuće ljudi bez posla. Poduzetnici upozoravaju: Pomoć države je nedovoljna
Vidi originalni članak

Europske vlade su prvu pomoć gospodarstvu osmislile kao mješavinu odgode plaćanja poreza na dobit i dohodak te drugih davanja, garancija na kredite i subvencija za plaće radnika koji dobiju otkaz ili im je uvede no skraćeno radno vrijeme. Podsjetimo, hrvatska mjera za radnike je da država daje minimalac, odnosno 3250 kuna, a poslodavac može nadoplatiti ostatak. Mnogi poduzetnici koji su se našli u problemima kažu da to jednostavno nije dovoljno. Evo što su učinile neke druge zemlje:

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Grčka je tvrtkama u najugroženijim regijama, primjerice, odobrila odgodu plaćanja PDV-a, Danska će ugroženim tvrtkama odgoditi rokove plaćanja PDV-a na mjesec dana, dok i Italija razmatra suspenziju rokova za uplatu PDV-a. Najmoćnije europske države kunu se da neće dozvoliti kolaps tvrtki i otpuštanja, no u Austriji se samo unatrag nekoliko dana na burzu prijavilo gotovo 50 tisuća ljudi.

Francuska

Državne garancije na bankarske kredite tvrtkama iznosit će u Francuskoj oko 300 milijardi eura. Nije iznos kao u Njemačkoj, ali trebalo bi biti dovoljno. Moguća je i nacionalizacija važnih kompanija. Oko 35 milijardi eura će državu koštati odgoda plaćanja poreza na dobit, a 8,5 milijardi eura dva mjeseca subvencija za otpuštene radnike.

KORONA VIRUS HARA: Stisnite dugme za spas: 'Kriza će nas ubiti, a dižu i trošarine'

Italija

Talijani su u najvećim problemima, pogotovo sjever zemlje, njihovo gospodarstvo je u očajnom stanju. Paket fiskalne pomoći od 25 milijardi eura ide prema tvrtkama za otpremnine zaposlenicima, odnosno za ‘zamrzavanje’ otpuštanja. Obustavlja se otplata hipoteka tvrtkama i kućanstvima, samozaposleni će dobiti 500 eura pomoći.

Njemačka 

Tvrtke pogođene pandemijom u Njemačkoj imaju na raspolaganju nevjerojatan iznos - 500 milijardi eura zajma preko državne razvojne banke. Proširuju sustav subvencioniranja plaća radnika koje poslodavci šalju kući. Bavarska je otvorila fond vrijedan 10 milijardi eura za kupnju dionica u tvrtkama s problemima.

KORONA IH UNIŠTAVA Vapaj obrtnika: Ove mjere nisu spas, otpalo je 90 posto posla

Španjolska

Sto milijardi eura državnih garancija pripremila je vlada za održavanje likvidnosti u malim i srednjim poduzećima. Uvodi se moratorij na hipoteke za pogođene dužnike, kao i na režije. Planira se onemogućiti kompanije izvan EU da preuzimaju strateški važne kompanije. Španjolska je vrlo blizu crnom talijanskom scenariju. 

Austrija

Država će plaćati 80-90% plaća zaposlenih, kao i socijalno osiguranje u Austriji. Cijeli paket pomoći gospodarstvu vrijedi 38 milijardi eura. Odgoda i umanjenje poreza tvrtkama državu će koštati 10 milijardi eura, a još 15 će biti utrošeno na pokrivanje gubitaka u prodaji tvrtki. Tirol je jedno od žarišta epidemije, skijaši se neće tako brzo vratiti.

Švedska

Omogućit će tvrtkama odgodu plaćanja poreza retroaktivno od siječnja, do rujna ove godine. U to je u Švedskoj odmah uključen i moratorij na plaćanje PDV-a. Riječ je o paketu pomoći njihovim tvrtkama od ukupno 27,5 milijardi eura, ili 6 posto bruto domaćeg proizvoda. Švedska je zasad u puno manjim problemima nego Italija ili Španjolska.

ANALIZA MARKA RAKARA: Vlada mora dignuti ručnu na rashodnoj strani proračuna

Velika Britanija

Suspendira se porez na imovinu za sve tvrtke u pogođenim sektorima, a manjim će tvrtkama biti omogućena bespovratna sredstva za održavanje likvidnosti. Svim kućanstvima koja imaju poteškoće u plaćanju hipoteke bit će ponuđena tromjesečna odgoda. Na Otoku se još nisu opravili od izlaska iz EU, a zadesila ih je još veća nevolja.

Danska 

Danska koja je jako pogođena korona virusom odlučila je plaćati radnicima 75 posto plaće. Poslodavci moraju obećati da neće otpuštatiti. Taj iznos je ograničen do maksimimu od 24.000 kuna plaće.

Nama je to nepojmljivo, ali da, takve su plaće u Danskoj, pa je 24.000 kuna maksimum od 75 posto koje daje država. Svi radnici moraju uzeti i pet dana godišnjeg domora. Danska je jedna od najbogatijih zemalja, imali su nizak javni dug, stvorili rezerve u zadnjih dvadeset godina. I zato mogu ovako reagirati na krizu. 

Idi na 24sata

Komentari 229

  • POTPEC 20.03.2020.

    S obzirom ko daje dobro i daje. Prvo oni spašavaju sebe pa onda građane i druge

  • maromaro72 20.03.2020.

    Stvarno, za biti novinar moraš biti jako pametan, nije baš ovo lako napisati, treba vas korona sve pokupiti, možda idući budu bar malo pametniji.

  • heroj123 20.03.2020.

    Pa nismo mi Austrija i nikad necemo ni biti ...budite sretni ako dobijete minimalac .

Komentiraj...
Vidi sve komentare