To je to što me zanima!

Austrija i Hrvatska trebaju se zajednički suočiti s Bleiburgom

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije je zaključio kako u austrijska strana u ovom trenutku u Bleiburgu vidi samo "fašističko okupljanje", dok je hrvatskoj strani u prvom planu bolna povijest predaka
Vidi originalni članak

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije, bečki nadbiskup kardinal Christoph Schoenborn založio se u petak za zajedničko suočavanje Austrije i Hrvatske s povijesnim pitanjem Bleiburga. 

- Mislim da nam je potrebna kultura suočavanja s poviješću - rekao je Schoenborn nakon sastanka Austrijske biskupske konferencije u Beču. 

Schoenborn je rekao kako bi bilo dobro da se osnuje zajedničko povjerenstvo koje bi se bavilo pitanjem "komplicirane povijesti" Bleiburga.

- Mislim da bi nam trebalo tako nešto, inače ćemo ostati na razini sukoba - rekao je Schoenborn.

Predsjednik Austrijske biskupske konferencije je, kako prenosi austrijska novinska agencija APA, zaključio kako u austrijska strana u ovom trenutku u Bleiburgu vidi samo "fašističko okupljanje", dok je hrvatskoj strani u prvom planu bolna povijest predaka. 

- Bleiburg simbolizira vrlo bolno razdoblje prošlosti hrvatskog naroda s mnogim tisućama mrtvih - rekao je Schoenborn.

Zaključio je kako bi sustavno suočavanje s ovim pitanjem spriječilo da ga instrumentaliziraju "određene skupine". 

Potvrdio je da je nadležna dijeceza Gurk-Klagenfurt odbacila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Klagenfurta, ali je dodao kako se "ljudima ne može zabraniti da dolaze u Bleiburg" te da se zabrana odnosi samo na misu. 

Idi na 24sata

Komentari 68

  • Prva Proleterska 23.03.2019.

    Republika Austria , nema absolutno ništa sa tim vašim zloćincima !! ODJEBITE Ustaše iz moje zemlje !

  • lola2108 23.03.2019.

    Jos nisam cula da se misa uopce moze zabraniti. A ako je to katolicka crkva napravila, e onda zbogom rimska crkvo. Mene vise neces vidjeti! Bleiburg je svetiji i od biskkupa i od pape, kao i nevine zrtve koje su tamo ubijene.

  • PRCO 22.03.2019.

    Hrvatska se treba suociti sa cinjenicom da su po jamama ko psi poubijana djeca zatecena u ustaskoj i domobranskoj uniformi neke sam kao dijete slusao i poznavao im obielji ,ljudi su pokupljeni i odvedeni u rat a sad se netko ima nesto suocavati!Prije bi se trebalo suociti sa onima koji su ubijali te ljude bez sudjenja a isti ili njihovi potomci danas kroje pravdu po hrvatskoj i ne vole hrvatsku!

Komentiraj...
Vidi sve komentare