To je to što me zanima!

Austrija neće podržati plan za oporavak: 'To je neprihvatljivo'

Osim plana za oporavak, EK je u srijedu predložila i revidirani Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021-2027. od 1100 milijardi eura
Vidi originalni članak

Austrija neće u ovome obliku podržati prijedlog Europske komisije (EK) o fondu za oporavak europskog gospodarstva od pandemije koronavirusa, rekao je u subotu austrijski ministar financija Gernot Bluemel.

Komisija je u srijedu predložila instrument za oporavak od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.

- Austrija je uvijek spremna pregovarati ali ovom paketu nećemo dati zeleno svjetlo - izjavio je Bluemel za javni servis.

Dodao je da bi po tom prijedlogu Austrija u europski proračun uplaćivala dvostruko više nego sada.

MINISTAR ĆORIĆ: 'Da se nije desila kriza 2017., mi bismo riješili otkup INA-e'

- Austrijski doprinosi bi se popeli na dva posto BND-a a to je neprihvatljivo - istaknuo je austrijski ministar.

Kancelar Sebastian Kurz je u razgovoru za njemački dnevnik Die Welt sredinom tjedna izrazio nadu da će EK izaći u susret tzv. "štedljivoj četvorki", Austriji, Nizozemskoj, Danskoj i Švedskoj.

- Mi, 'štedljiva četvorka', se nadamo da će naši interesi biti uzeti u obzir. Mi želimo biti solidarni ali smo zbog naših građana koji rade naporno i koji plaćaju porez, isto tako dužni pobrinuti se za rješenje koje bi bilo pravedno - rekao je Kurz.

Njegov koalicijski partner Zeleni protivi stavu narodnjaka.

EKONOMSKI STRUČNJAK Vuk Vuković: Još nije krenula kriza, osjetit ćemo je na ljeto

- Mislim da je velika greška što se Sebastian Kurz profilira kao predvodnik grupe zemalja koje odbijaju prijedlog EK-a - rekla je predsjednica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer za TV postaju ATV.

Osim plana za oporavak, EK je u srijedu predložila i revidirani Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021-2027. od 1100 milijardi eura.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je da će se 19. lipnja održati fizički sastanak na vrhu država članica EU-a na kojem će se pokušati dogovoriti novi višegodišnji proračun i plan za oporavak.

Da bi prijedlozi Komisije prošli moraju dobiti jednoglasnu suglasnost država članica i pristanak Europskog parlamenta.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • 31.05.2020.

    U potpunosti se slažem sa njim.

  • 31.05.2020.

    Pametni dečko. U tome i je stvar što su se naši požurili riješiti korupcije.Neće nikog zavarati, a politika će odlučiti...

  • morana1 30.05.2020.

    Znaju oni kako se to u HDZ-u s novcima radi - sebi u džep i žive na visokoj nozi - e, neće, tako to ne ide. Pa ćemo onda i svi mi , zbog njihove bahatosti, objesti, muljaža i merčapije - ispaštati! Idu izbori - razmislimo , zaokružimo ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare