To je to što me zanima!

Austrijanci ne daju: Ove godine neće biti mise na Bleiburgu!

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu. Navode kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve
Vidi originalni članak

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer se ova misa politički instrumentalizira, priopćila je u petak tamošnja Katolička crkva.

- Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti, stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger.

Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve.

- Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci instrumantalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru, stoji u priopćenju.

Kako se nadalje navodi u priopćenju, odluka o uskraćivanju dozvole za održavanje mise pored Bleiburga, koja je trebala biti održana 18. svibnja ove godine, donesena je nakon 'temeljne analize' skupa 2018. kao i 'brojnih razgovora' između predstavnika austrijske i hrvatske biskupske konferencije, u kojima su sudjelovali i vjernici hrvatske zajednice u Koruškoj kao i predstavnici austrijskih sigurnosnih organa.

- Analiza mise 2018. je pokazala da uvjeti za davanje dozvole, koje je prije toga postavio biskup Schwarz, u najvećoj mjeri nisu ispunjeni ili nisu mogli biti ispunjeni, stoji u priopćenju.

Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne Katoličke crkve u Koruškoj.

Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Idi na 24sata

Komentari 270

  • max2017 09.03.2019.

    Mise se ne služe na njivama ni za koga, a ono što se zbivalo i pričalo nitko nije zaslužio na grobu......od pjevanja do urlanja ,skandiranja i arlaukanja.....Čudi me koliko su dugo to tolerirali godinama.....Može se dogovoriti mjesto i vrijeme evociranja uspomene kao i način ....točka tolerancije...!

  • gigi777stella 09.03.2019.

    I sad će austrijske i njemačke komunjare našim bećarima govorit što trebaju delat' i kako se ponašat'?! Ma, malo sutra! Spremit' će se nešto para za rizične situacije pa udri po svom ćefu jer gušti su gušti! Pa, dal' je stvarno ,,cili svit poludija'' a samo smo mi unatoč svemu još normalni?! Je, crkva treba održavati mise (bez simbola ovih ili onih nego samo vijerskih) za nevine i one smaknute bez suda no sa politikom (šporkom politikom) se je dobrano pretjeralo i svatko normalan bi rekao DOSTA

  • 09.03.2019.

    smijem se od sreće.Konačno se u komentarima svi slažemo..dosta tog sranja..Zar sabor to podržava ? rastjerat ih sve posranom metlom..

Komentiraj...
Vidi sve komentare