To je to što me zanima!

Austrijanci su smanjili dječji doplatak stranim radnicima

Dok je trogodišnje dijete, čiji roditelji rade u Austriji, u Hrvatskoj dosad primalo ukupan mjesečni dodatak od 172 eura, on će pasti na 'samo' 106 eura
Vidi originalni članak

Djeca koja žive u Hrvatskoj, a čiji jedan ili oba roditelja rade u Austriji, od početka sljedeće godine primat će za trećinu niži dječji doplatak nego do sada. I dok je trogodišnje dijete u Hrvatskoj dosad primalo ukupan mjesečni dodatak od 172 eura, on će pasti na samo '106' eura, javlja Večernji.

Rezultat je to novog zakona po kojem bi se pomoć za djecu isplaćena u Austriji vezala za troškove života u EU članici u kojoj dijete živi. Čim je vladajuća koalicija narodnjaka (ÖVP) i slobodnjaka (FPÖ), unatoč snažnom protivljenju opozicije, ovoga tjedna uspjela progurati prijedlog u tamošnjem parlamentu, iz Bruxellesa im je stigao oštar odgovor. Europska komisija zakon je ocijenila neprihvatljivim i zaprijetila Austriji da se neće libiti pokrenuti proceduru kažnjavanja. 

Austrija inzistira na indeksaciji dječjeg doplatka u skladu s troškovima života države u kojoj dijete zaista živi. Kažu kako je neodrživo da, primjerice, djeca u Mađarskoj mjesečno primaju 39 eura, u Poljskoj 28, Slovačkoj 24, a u Rumunjskoj 20 eura, dok njihovi kolege iz vrtića ili razreda čiji roditelji rade u Austriji dobivaju višestruko više iznose. S druge strane, doplatak za djecu u državama s višim troškovima života, bio bi uvećan. 
 

Idi na 24sata

Komentari 60

  • Lala1808 28.10.2018.

    kod nas sva djeca nemaju doplatak neka kazne i naše što ne isplaćuju prosjek EU u plaćama i doplatku

  • jo2hn8ny 28.10.2018.

    Osobno ne vidim u čemu je problem, kada problema nema. Sve je jasno i nedvosmisleno.

  • tonkica_palonkica 28.10.2018.

    sto sad kukate, gazda vas voli ljubi gladi peruskom po guzici, ode ja u austriju vi ovce ostanite u Hrvatskoj, place do neba a sad cmoljite zbog 66 eura

Komentiraj...
Vidi sve komentare