To je to što me zanima!

Bačić: HDZ neće podržati Zlatu Đurđević, Bauk: HDZ ne želi dopustiti oporbu na sudu

Nastavlja se saga oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. U Saboru se raspravljalo o Zlati Đurđević, a u petak će se glasati o njoj. Bačić kaže da ju HDZ neće podržati, a Bauk da se HDZ boji oporbe na Vrhovnom sudu
Vidi originalni članak

U Saboru su danas raspravljali o kandidatkinji predsjednika Milanovića za čelnicu Vrhovnog suda, Zlati Đurđević, a glasanje će biti sutra. Oko te teme suočili su se Branko Bačić iz HDZ-a i Arsen Bauk iz SDP-a na HRT - u. 

Bauk je rekao kako smatra da se u ovom sazivu Sabora neće izabrati predsjednik Vrhovnog suda. HDZ-ova argumentacija protiv nje podsjeća na zagrebačku krizu i argumentacije protiv četiri kandidata za gradonačelnike koje je predsjednik Franjo Tuđman odbio potvrditi.

SABOR O KANDIDATKINJI ZA VRHOVNI SUD: Bauk: Danas je pretposljednja epizoda, sutra će biti zadnja, serijala "Jazavac i šmrkavac"

- Na kraju je sve to sveo na jednu rečenicu - Nećemo dopustiti oporbenu situaciju u Zagrebu. Tako ni HDZ neće dopustiti oporbenu situaciju u Vrhovnom sudu -  rekao je Bauk.

- Mislim da je gospodin Bauk apsolutno u krivu. Nitko drugi ne može biti predsjednik Vrhovnog suda osim one osobe, kandidata koju predloži predsjednik RH - demantirao je Bačić.

On smatra da će doći do novog javnog poziva za kandidate jer Milanovićev izbor sutra neće podržati u Saboru. 

- Nakon što se kandidati jave, tada bi, meni se bar čini, predsjednik Republike trebao obaviti konzultacije na onim kandidatima za koje on drži da su najprikladniji za predsjednika Vrhovnog suda i vjerujem da će se tada steći dovoljna politička volja da Hrvatski sabor izabere budućeg predsjednika Vrhovnog suda - rekao je aludirajući na to da nije dobro da se Milanovićev izbor naprijed zna. 

Rekao je i da HDZ apsolutno nema svoga kandidata te je pozvao sve potencijalne kandidate da se jave na idući javni poziv.

Bauk smatra da nema šanse da, nakon svega što je Milanović rekao o pravosuđu, HDZ prihvati njegov prijedlog za predsjednika Vrhovnog suda jer bi na taj način prihvatili i njegove kritike.

- Mislim da će izmjenama Zakona o sudovima vladajuća većina premostiti ovu situaciju na način da ćemo imati v. d. predsjednika Vrhovnog suda dok traje mandat ili ovom sazivu Sabora ili predsjedniku Republike -  rekao je Bauk.

IZBOR ZA ŠEFA VRHOVNOG SUDA Milanović službeno predložio Saboru Zlatu Đurđević

Bačić je ustvrdio kako je predsjednik VS-a prvi čovjek sudbene vlasti u Hrvatskoj, ali da nije reformator hrvatskog pravosuđa - reforme prije svega leže na Saboru, zastupnicima, Vladi i ministru pravosuđa. Bačić smatra da bi do razgovora između Milanovića i Plenkovića trebalo doći, a Bauk ne vidi o čemu bi razgovarali. 

- Razgovor - da, ali nakon javnog poziva, nakon što se prijave kandidati, nakon što se njihovi programi predstave javnosti, pa i Vrhovnom sudu, i Hrvatskom saboru, odnosno Odboru za pravosuđe, tada treba sjesti i između najboljih kandidata odabrati one koji doista mogu biti najkvalitetniji - kaže Bačić.

- Vidjet će se već na Odboru za pravosuđe tko ima većinu, čemu onda razgovori, zaključio je Bauk. 

Idi na 24sata

Komentari 54

  • intellectus 25.06.2021.

    Citat "Bauk: HDZ ne želi dopustiti oporbu na sudu"....Pa da je i onim veleumnim sdpenjarama jasno, Bauk otvoreno priznaje da je gospođa Đurović njihova igračica, ona bi bila "oporba"! I uistinu je to tako, bila je i prije pa ju "bijesni gospodin" želi kao svog igrača uhljebiti, bili bi opasan duo BIJESNIH, e neće ići! Baš me interesira rezultat glasovanja, TKO je bi ZA, a tko PROTIV.

  • general lopov 25.06.2021.

    Ja sam nekad davno imao jednog bičića.Hranili smo ga i mazili i tako je izrastao u ogromnog vola.

  • kormilar 25.06.2021.

    Mislim da je sada konačno svakome jasno da HDZ na ključna mjesta u državnim institucijama i ustanovama postavlja samo svoje članove ili ljude odane HDZ-u, koji se mogu kupiti za judine škude i koji kao takvi provode politiku HDZ-a i premjera Plenkovića! I onda kažu da imamo neovisno pravosuđe! Ha, ha, ha, ha, ha......

Komentiraj...
Vidi sve komentare