To je to što me zanima!

Bagerom prešao preko zaostale mine: Oštećeno je šest auta...

Zaostalu minu na gradilištu Čvora Meterize u Šibeniku vjerojatno je aktivirala težina rovokopača dok je prolazio preko mjesta u kojem je bila ukopana
Vidi originalni članak

Zaostalu minu na gradilištu Čvora Meterize u Šibeniku vjerojatno je aktivirala težina rovokopača dok je prolazio preko mjesta u kojem je bila ukopana.

Eksplozija se dogodila u utorak oko osam sati. Kamenje je letjelo više od stotinu metara uokolo i sreća je da nema ozlijeđenih.

- Šest automobila je oštećeno, od kojih su se tri kretala Jadranskom magistralom iz Vodica prema Splitu, a tri su bila parkirana. Dojavu o eksploziji dobili smo u 8.30 sati, a područje je osigurano - rekla nam je danas poslijepodne glasnogovornica Policijske uprave Šibensko-kninske Marica Kosor. Moguće je da je šteta i veća, ali zasad je prijavljena samo ona na šest vozila. Izjavila je i da je kamenje letjelo na sve strane.

Investitor 14 milijuna kuna vrijednih radova na Čvoru Meterize, projekta rekonstrukcije raskrižja državnih cesta D33 i D8 s lokalnom cestom L65058 u Šibeniku, su Hrvatske ceste d.o.o., a izvođač je tvrtka Sarađen d.o.o. Voditelj gradilišta Mate Belakušić rekao je da se radovi nastavljaju nakon očevida, ali da miniranja ne bi trebalo biti do kraja tjedna.

- Riječ je o mini koja je neeksplodirana ostala u bušotini i aktivirala se kad je stroj prelazio preko nje. Poduzeli smo sve što je predviđeno za ovakve situacije i nema mjesta panici ni strahu. Nasreću, nitko nije ozlijeđen. A kako je vozaču bagera, najbolje zna on sam. U šoku sam ja koji sam bio nekoliko stotina metara dalje, akamoli on - kaže Belakušić.

I inače se događa da u bušotinama u koje se stavlja gospodarski eksploziv zbog neispravnog detonatora ostane poneko neeksplodirano punjenje. Kako detonator u eksplozivu, osim sporogorećim štapinom ili električnom iskrom, može biti aktiviran i pod pritiskom ili visokim temperaturama, takve neeksplodirane mine se uništavaju naknadnim eksplozijama. Zašto to ovdje nije učinjeno, utvrdit će policijska istraga.     

Idi na 24sata

Komentari 17

  • marica-maca 20.12.2016.

    Sreća po vozača bagera,ponovo rođen.

  • stric Bedanec 20.12.2016.

    Nije mina nego privredni eksploziv.

  • ales 20.12.2016.

    odštetu treba tražiti od nikolića, vučića, pupovca, vesne pusić i sličnih jer su oni sijali te mine

Komentiraj...
Vidi sve komentare