To je to što me zanima!

Bakterija iz mesa učinila ga je invalidom: Sada mu svi pomažu

Zvonimir Filipovića (28) se, kaže njegova zaručnica Ana Biškup (28), naglo razbolio u ožujku prošle godine te dobio upalu mozga uslijed zaraze listerijom, vjerojatno iz mesa koje je pojeo...
Vidi originalni članak

Upala mozga izazvana listerijom je rijetka pojava, ali se događa i uglavnom pogađa ljude oslabljenog imuniteta. Svake godine imamo između sedam i devet pacijenata kod kojih je upala mozga izazvana upravo tom bakterijom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Govori to prof. dr. sc. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu ne želeći komentirati slučaj Zvonimira Filipovića (28) koji se, kako kaže njegova zaručnica Ana Biškup (28), naglo razbolio u ožujku prošle godine te dobio upalu mozga uslijed zaraze listerijom, najvjerojatnije iz mesa koje je pojeo.

- Zvonimir je bio naš pacijent, ali to je sve što o njemu mogu reći - dodao je prof. Baršić napomenuvši da je listerija uglavnom prisutna u mliječnim proizvodima, a manje u mesu.

Pacijenti se oporavljaju

- Listerija je svakako u porastu, a nakon što dospije u ljudski organizam, iz crijeva ide u krvotok, pa u mozak. Posljedice mogu biti teške no pacijenti se uslijed liječenja antibioticima vrlo dobro oporavljaju - pojašnjava prof. Baršić. Posljedice upale mozga izazvane listerijom, tvrdi struka, mogu biti gluhoća, poremećaj ravnoteže... U liječenju se primjenjuju antibiotici, a ovisno o težini slučaja i intenzivno liječenje.

U početku liječnici nisu znali što kod Zvonimira izaziva jake glavobolje i mučnine, a onda mu se stanje naglo pogoršalo pa se dva mjeseca doslovno borio za život, nakon čega se počeo oporavljati.

Prognoze liječnika su dobre

Prije nego što je obolio radio je kao profesor hrvatskog jezika u OŠ Pušća u Donjoj Pušći. Nekad omiljeni profesor danas je u invalidskim kolicima i ništa ne može sam. Motorika mu se pomalo vraća, a počeo je izgovarati i prve riječi. Zaručnica Ana vozi ga na terapije i logopedu. Liječnici su optimistični, no Zvonimiru treba financijska pomoć kako bi primio terapije koje bi ga vratile na noge. Samo jedna terapije stoji oko 13.500 kuna pa je škola u kojoj je radio protekle nedjelje organizirala humanitarnu akciju “Zvone u srcu”.

- Bilo je jako puno ljudi. Održao se malonogometni turnir, prodavala se tombola, a organizirana je i aukcija slika koje su donirali ljudi, galerije i akademski slikari. Koliko mi je poznato, prodane su sve slike, a bilo ih je uistinu mnogo - govori Ana. Dodaje da se Zvonimir svima obratio putem pametne ploče.

- Time ih je ugodno iznenadio jer nisu očekivali da će im se Zvonimir obratiti. Još ne znamo koliko se novca prikupilo no svima veliko hvala - zahvalno će. Svima koji mogu i žele pomoći mogu to učiniti uplatom na račun udruge Majčina Krila HR8423600001300120025 s naznakom za Zvonimira Filipovića.

Mole se svi koji žele pomoći da uplate izvršite u razdoblju trajanja humanitarne akcije od 18. rujna 2017. do 30. rujna 2017.

Idi na 24sata

Komentari 36

  • MynameisNO 26.09.2017.

    Čestitke svim profesorima kao i samim organizatorima koji su pridonijeli svojim trudom i znanjem i još jednom pokazali da jedan takav humanitarni koncert u čast profesoru Zvonimiru, u jednom tako malom mjestu odzvoni tolikom pozitivnom energijom, uspjehom od prikupljenih donacijama i srećom. Ponosan sam što sam i sam prisustvovao humanitarnom koncertu jer toliko ljubavi, pozitivne energije i veselja se ne viđa često! Najemotivniji trenutak je definitivno bio kada nam se Zvonimirova djevojka obratila, a onaj najljepši kada nam se Zvonimir zahvalio s napisanom rječju Hvala! I sam sam bio učenik Osnovne škole Pušća i doista mogu reći da svaki profesor zlata vrijedi. Ovaj koncert je samo dokaz da jedno malo mjesto može okupiti velik broj ljudi i da kad se male ruke slože da sve se može. Hvala vam! <3

  • barbara_22 26.09.2017.

    Dragi kolega s faxa, zelim ti sto brzi oporavak! Danas uplacujem simbolicnih 200kn! Drzi se!

  • Neculai 26.09.2017.

    Drazi je ljudima ko invalid nego normalan.Smijeh.

Komentiraj...
Vidi sve komentare