Obavijesti

News

Komentari 36

Bakterija iz mesa učinila ga je invalidom: Sada mu svi pomažu

Bakterija iz mesa učinila ga je invalidom: Sada mu svi pomažu
11

Zvonimir Filipovića (28) se, kaže njegova zaručnica Ana Biškup (28), naglo razbolio u ožujku prošle godine te dobio upalu mozga uslijed zaraze listerijom, vjerojatno iz mesa koje je pojeo...

VIDEO

Upala mozga izazvana listerijom je rijetka pojava, ali se događa i uglavnom pogađa ljude oslabljenog imuniteta. Svake godine imamo između sedam i devet pacijenata kod kojih je upala mozga izazvana upravo tom bakterijom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Govori to prof. dr. sc. Bruno Baršić, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu ne želeći komentirati slučaj Zvonimira Filipovića (28) koji se, kako kaže njegova zaručnica Ana Biškup (28), naglo razbolio u ožujku prošle godine te dobio upalu mozga uslijed zaraze listerijom, najvjerojatnije iz mesa koje je pojeo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zvonimir je bio naš pacijent, ali to je sve što o njemu mogu reći - dodao je prof. Baršić napomenuvši da je listerija uglavnom prisutna u mliječnim proizvodima, a manje u mesu.

Pacijenti se oporavljaju

- Listerija je svakako u porastu, a nakon što dospije u ljudski organizam, iz crijeva ide u krvotok, pa u mozak. Posljedice mogu biti teške no pacijenti se uslijed liječenja antibioticima vrlo dobro oporavljaju - pojašnjava prof. Baršić. Posljedice upale mozga izazvane listerijom, tvrdi struka, mogu biti gluhoća, poremećaj ravnoteže... U liječenju se primjenjuju antibiotici, a ovisno o težini slučaja i intenzivno liječenje.

U početku liječnici nisu znali što kod Zvonimira izaziva jake glavobolje i mučnine, a onda mu se stanje naglo pogoršalo pa se dva mjeseca doslovno borio za život, nakon čega se počeo oporavljati.

Prognoze liječnika su dobre

Prije nego što je obolio radio je kao profesor hrvatskog jezika u OŠ Pušća u Donjoj Pušći. Nekad omiljeni profesor danas je u invalidskim kolicima i ništa ne može sam. Motorika mu se pomalo vraća, a počeo je izgovarati i prve riječi. Zaručnica Ana vozi ga na terapije i logopedu. Liječnici su optimistični, no Zvonimiru treba financijska pomoć kako bi primio terapije koje bi ga vratile na noge. Samo jedna terapije stoji oko 13.500 kuna pa je škola u kojoj je radio protekle nedjelje organizirala humanitarnu akciju “Zvone u srcu”.

- Bilo je jako puno ljudi. Održao se malonogometni turnir, prodavala se tombola, a organizirana je i aukcija slika koje su donirali ljudi, galerije i akademski slikari. Koliko mi je poznato, prodane su sve slike, a bilo ih je uistinu mnogo - govori Ana. Dodaje da se Zvonimir svima obratio putem pametne ploče.

- Time ih je ugodno iznenadio jer nisu očekivali da će im se Zvonimir obratiti. Još ne znamo koliko se novca prikupilo no svima veliko hvala - zahvalno će. Svima koji mogu i žele pomoći mogu to učiniti uplatom na račun udruge Majčina Krila HR8423600001300120025 s naznakom za Zvonimira Filipovića.

Mole se svi koji žele pomoći da uplate izvršite u razdoblju trajanja humanitarne akcije od 18. rujna 2017. do 30. rujna 2017.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...